• /PublishingImages/BejeweledBlitz-FB.png

  Trije razlogi za povezovanje družabnih omrežij in mobilnih aplikacij [M:Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Mobitele vse pogosteje uporabljamo tudi za ohranjanje stika s prijatelji preko družabnih omrežij, kot sta Facebook ali Twitter. Zato ni presenečenje, da so različne vrste povezav z družabnimi omrežji začele vključevati tudi mobilne aplikacije. Razvijalci aplikacij lahko namreč s tovrstnim povezovanjem poenostavijo postopek registracije in prijave, uporabnike povežejo z obstoječimi prijatelji in si hkrati zagotovijo, da se dober glas o aplikaciji širi po družabnih omrežjih.

  V nadaljevanju bomo predstavili tri osnovne razloge za povezovanje mobilnih aplikacij z družabnimi omrežji.Povezava mobilnih in družbenih omrežij

  1. Poenostavljena registracija in prijava

  Pri razvijanju mobilnih aplikacij se pogosto pojavi potreba po uporabi profilov uporabnikov, saj lahko tako uporabnike bolje spoznate in jim ponudite storitve po meri. Vendar se pri tem pojavi problem, da se nam kot uporabnikom ne da ukvarjati z izpolnjevanjem obrazcev za registracijo. Kdo si dandanes želi še enega uporabniškega imena in gesla, ki si ga je potrebno zapomniti?

  Rešitev ponujajo različne knjižnice za Facebook Connect (Android, iPhone). Če Facebook Connect vgradite v svojo mobilno aplikacijo, se lahko vaši uporabniki registrirajo in/ali prijavijo kar z obstoječim Facebook računom. Vi pa lahko dostopate do vrste uporabnih podatkov iz njihovih Facebook profilov.

  Prijava v aplikaciji s Facebook Connect

  Prijava v aplikaciji s Facebook Connect

  2. Kaj počnejo moji prijatelji?

  Facebook Connect denimo omogoča dostop do seznama prijateljev, kar pomeni, da lahko uporabnikom poveste, kako aplikacijo uporabljajo njihovi Facebook prijatelji. Katere filme so si moji prijatelji nedavno ogledali? Katere recepte priporočajo? Informacije o prijateljih so precej bolj zanimive kot informacije o neznani množici uporabnikov.

  Tudi mobilna igra postane veliko večji izziv, če vemo, da moramo svoj rezultat povečati za 500 točk, da bomo premagali svojega bratranca. Ali če lahko svojega najboljšega prijatelja izzovemo na dvoboj, s katerim bomo vsem prijateljem dokazali, da obvladamo igro.

  Bejeweled Blitz lestvica

  Bejeweled Blitz vaše dosežke primerja z dosežki prijateljev (vir: PopCap Games)

  Če uporabnik samodejno izve, kateri njegovi prijatelji uporabljajo vašo mobilno aplikacijo, se mu tudi ni potrebno ukvarjati z dodajanjem in potrjevanjem prijateljev. Frendi na Facebooku so frendi tudi na mobitelu. Itak =)

  3. Pomoč pri širjenju aplikacije

  Seveda pa tudi sami želimo deliti zanimive dele našega življenja s prijatelji. Zato je priporočljivo, da uporabnikom v mobilnih aplikacijah omogočite enostavno objavo vsebin na družabnih omrežjih. Hkrati je vsaka taka objava lahko tudi odlična brezplačna reklama za vašo aplikacijo. Če prijatelji vidijo, da uporabnik redno uporablja zanimivo aplikacijo, jo bodo verjetno želeli preskusiti tudi sami.

  Farmville za iPhone objava na Facebooku

  Ob namestitvi FarmVille aplikacije na iPhone lahko o tem obvestite Facebook prijatelje in jim ponudite priročno povezavo do App Store

  Pri objavljanju vsebin na družabnih omrežjih je kljub temu potrebno uporabnikom omogočiti, da se sami odločijo, koliko in kdaj želijo objavljati. Aplikacije se nam lahko hitro zamerijo, če brez naše vednosti objavlja nepomembne stvari ali če stalno zahteva dovoljenje za objavo. Npr. pri igrah pozovite uporabnika, naj objavi nov status le, ko doseže nov rekord, ne pa vsakič, ko odigra igrico.

  Pofočkanje v aplikaciji Foursquare

  Ob "pofočkanju" v Foursquare se lahko ne glede na privzete nastavitve odločite, ali boste objavo delili s prijatelji

  Izbira prave povezave

  Kljub temu, da smo v članku omenjali predvsem primere povezovanja s Facebookom, lahko svoje mobilne aplikacije povežete tudi z drugimi družabnimi omrežji, npr. Twitter. Pri razvijanju mobilnih iger so na voljo tudi orodja, kot je npr. OpenFeint (zaenkrat samo za iOS, Android različica bo na voljo kmalu), s pomočjo katerega brez večjega truda v svojo igro vključite družabne elemente in povezavo z družabnimi omrežji.

  Vsekakor pa naj bo pri izbiri prave povezave vodilna uporabniška izkušnja. Katera omrežja ciljni uporabniki redno uporabljajo? Kaj bo uporabnik s povezavo pridobil? Ali povezava olajša uporabo aplikacije? Vse aplikacije gotovo ne potrebujejo napredne povezave z družabnimi omrežji. Kljub temu pa pogosto velja, da so stvari v življenju lepše, če jih delimo s prijatelji ;)

  Kakšne pa so vaše izkušnje  z mobilnimi aplikacijami, ki vključujejo povezavo z družabnimi omrežji?

  • Katera mobilna aplikacija ima po vašem mnenju najboljšo povezavo?
  • Kakšno vsebino najraje delite s prijatelji iz mobilnih aplikacij?

  Več informacij:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
202
24. september 2013
Trije razlogi za povezovanje družabnih omrežij in mobilnih aplikacij [M:Android]
Aplikacije