• /PublishingImages/TSstartup_investitorji.jpg

  TSstartup, srž razvoja in inovativnega podjetništva

  24. september 2013 - Tehnik

  Kako dobro zasnovan in učinkovit je TSstartup, poslovni pospeševalnik Telekoma Slovenije, se je najbolje pokazalo na posebni predstavitvi, na kateri so se ekipe druge generacije zelo uspešno predstavile eminentnim investitorjem.

  Življenje v pospeševalniku, inkubatorju, ali kakorkoli temu že rečete, je dobesedno nezemeljsko. Enajst prek natečaja izbranih ekip že več kot tri mesece v hiši TSstartup na Vojkovi 45 v Ljubljani razvija svoje ideje. Pri tem jim ves čas pomagajo mentorji. Dva izmed njih, Aleš Smokvina in Aleš Špetič, pa sta z ekipami imela tudi posebna tedenska srečanja. Ekipe so se veliko naučile tudi na številnih predavanjih, ki so bila na sporedu prva dva meseca, in ki so jih vodili vrhunski strokovnjaki na področjih podjetništva, trženja, financ in tehnologije. Večina mentorjev in predavateljev pa je pomagala ekipam tudi na individualnih srečanjih ali pa z, verjemite, neprecenljivimi nasveti, izkušnjami ali posredovanjem kontaktov.

  TSstartup je v bistvu tekmovalnega značaja, saj se ekipe oziroma mlada podjetja potegujejo za nagrado 30.000 evrov. »Resničnostni šov,« boste morda rekli, in deloma boste imeli prav. Napetost v pospeševalniku je večja kot na najbolje zrežiranem Velikem bratu, vendar napetost v pospeševalniku ne nastaja zaradi zdrah in poneumljajočih situacij ter še manj zaradi želje po denarju, zmagi … Napetost v TSstartupu nastane zaradi strašanske intenzivnosti idej, tempa dela, od katerega ti zastane dih, in odločitev, ob katerih ti nič jasno. Podoben suspenz doživiš tudi, ko opazuješ, kako si ekipe prav nič v skladu s pregovorno slovensko zavistjo pomagajo, kolikor si le morejo. Tako se je zgodilo celo, da je ena ekipa pomagala drugi pri razvoju kode. In še bi lahko naštevali. Podobno nesebični so tudi mentorji, ki dajejo zlata vredne informacije in z vsako ekipo, ki si tega želi, delijo svoje neprecenljive izkušnje, ki jih ne moreš kupiti za noben denar. Nazadnje pa gre opozoriti tudi na udobje same hiše in številne, recimo jim, infrastrukturne ugodnosti, ki so jih deležne ekipe TSstartupa.

  Kakšen astrolog bi dejal, da so se v drugi generaciji TSstartupa vse zvezde postavile v pravi položaj in tako so v teh treh mesecih nastale čudovite in zelo zanimive stvari, od aplikacije za izdelavo naprednega nakupovalnega seznama, strani, ki vam ponuja drugačno izkušnjo prestolnice, naprave za kontroliranje dogajanj v čebeljem panju, aplikacije, s pomočjo katere z eno besedo poveš vse o lokaciji, rešitve za boljšo organiziranost in delovanje hotelskega osebja, aplikacije za zaupne besede, vodne grafične naprave, rešitve za drugačno klicanje med mobilnimi ali spletnimi uporabniki, urejevalnik in aplikacijo za preprosto in tehnično odlično objavljanje revialnih, blogerskih in drugih vsebin na mobilne in spletne platforme pa vse do otroškega mobilnega kviza z nagibom. Nekaj izdelkov je že na trgu in tudi prvi prihodki so pri nekaterih mladih podjetnikih že na vidiku.

  Zdaj ekipe čaka še tisti težji del. Prodor na trg in predstavitev tega, kar ustvarjajo. Prvo oviro v smeri slednje so ekipe uspešno prebrodile na pravkar minulem dogodku, na katerem so se v hiši TSstartup predstavili investitorjem in drugim eminencam iz poslovnega sveta. Na srečanje so prišla tako zveneča in pomembna imena, kot so Marko Stošicki, Rok Leskovec, Dušan Omerčevič, Božidar Novak, Borut Potočnik, Nataša Tomić, Branko Drobnak, Dare Butina, Jure Mikuž, Borut Rismal, Rok Habinc, Srdjan Cvjetović, Matej Klepec, Miran Hojnik in tudi Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing Telekoma Slovenije, ki stoji za projektom TSstartup.

  Na predstavitvi se je pokazala srž poslovnega pospeševalnika TSstartup. Pitch je namreč posebna veščina, če že ne kar umetnost. Večina ekip bi pred kakšnim poldrugim mesecem pred tako imenitno in pomembno avdienco že med samo predstavitvijo bolj ali manj zmrznila, preostali manjšini pa bi se verjetno podobno godilo ob prvem neugodnem vprašanju investitorjev. No, mentorji TSstartupa so poskrbeli tudi za ta del. Po izjemno zanimivem predavanju Špetiča o tem, kaj je dobra predstavitev, so zadnja dva tedna sledile številne seanse, srečanja in predvsem intenzivne vaje, na katerih so mentorji pripravljali ekipe, da se bodo znale kar najbolje predstaviti. In rezultat je več kot navdušujoč. Prav vse ekipe so v zgolj do pet minut dolgih nagovorih uspele vzbuditi pozornost prisotnih eminenc. Še bolj pomembno pa je, da je vsaka ekipa zelo suvereno odgovarjala tudi na tista bolj neprijetna vprašanja oziroma je znala stati za svojimi stališči. Ali kot je tvitnil Božidar Novak, vsaj polovica ekip ima, z malo piljenja, možnost za uspeh.

  In prav na tej točki se skriva esenca TSstartupa, ki še zdaleč ni zgolj tekmovanje za denar. Skozi dve generaciji se je ta pospeševalnik pokazal kot zelo efektna rešitev oziroma ena izmed zelo učinkovitih možnosti usmerjanja inovativnega in mestoma drznega podjetništva na »pravo pot« oziroma na trg. Le upamo pa lahko, da bo TSstartup gostil še mnogo generacij. Nenazadnje je TSstartup v slabem letu postal eden pomembnejših dejavnikov na zelo razvejani, sicer povezani in dejavni slovenski sceni startupov.

  Ta ponedeljek se bo TSstartup za drugo generacijo končal. Strokovna komisija bo imela izjemno težko delo. Večina ekip ima že več kot zgolj MVP (Minimum Viable Product), ena aplikacija je že v App Storu, nekaj jih je tik pred implementacijami, nekaj pa jih je praktično že na trgu. Po drugi strani pa so tudi aplikacije, ki še niso na trgu, delujoče in uporabniško izjemno zanimive in atraktivne. Vsekakor nas verjetno ni veliko, ki bi si želeli biti v ponedeljek v koži članov komisije. Slednje vzemite kot blago šalo, dejansko pa tudi izenačenost ekip priča tako o izjemnem naporu, ki so ga prispevali vsi udeleženci druge generacije, kot tudi o redko videni pozitivni energiji, ki vlada v hiši ves čas tega startupa.

  P.S. Nagrado 30.000 evrov sta si v prvem TSstartupu razdelili zmagovalni ekipi Fylet in Aventa+.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1657
24. september 2013
TSstartup, srž razvoja in inovativnega podjetništva
Aplikacije