• /PublishingImages/USAToday-Android.jpg

  Tuji mediji na tabličnih računalnikih - Android

  24. september 2013 - Tehnik

  Kljub fenomenalni rasti, ki jo je Android doživel v zadnjem letu, si še zmeraj ni povsem prislužil zaupanja velikih medijskih hiš, tudi zato, ker plačljive aplikacije v večini sveta še vedno niso na voljo. In pa seveda zaradi dejstva, da je število tabličnih računalnikov, vsaj široko dostopnih in kakovostno narejenih, zaenkrat omejeno na par modelov, posebej prirejena različica operacijskega sistema za tablice pa je komajda ugledala luč dneva. No, medijske aplikacije vseeno obstajajo, le manj jih je.

  O tabličnih računalnikih, ki so jih proizvajalci napovedali za leto 2011 in njihovih specifikacijah, smo na Tehniku že pisali, medtem pa sta medijski hiši CNN in USA Today tudi že pripravili aplikaciji za različico Android Honeycomb.

  The New York Times

  Pri New York Timesu so pripravili dve aplikaciji za naprave z Androidom, eno za mobitele in drugo za tablične računalnike, ki smo jo tudi preizkusili. Obe aplikaciji sta brezplačni. Vsebina na Androidu se ne razlikuje od tiste na iPadu, prav tako sklopi, vstopna stran je sicer podobna, a z drugačno postavitvijo in oblikovno nekoliko manj privlačna. Med članki brskamo tako kot na iPadu, z listanjem, do posameznih sklopov pa dostopamo v “drop down” seznamu, podobno kot do opozoril. Vsekakor je v različici za Android precej manj oglasov, saj jih ne najdemo med članki, v oglasni pasici na dnu zaslona pa so prikazani le oglasi za New York Times. Uporabniški vmesnik je intuitiven, uporaba aplikacije in deljenje člankov z drugimi prek družabnih omrežij pa preprosto.

  The New York Times

  Končna ocena: Na voljo imamo članke, video in fotografije, tako da zanimive vsebine ne manjka. Tudi različica za Android je povsem dober sopotnik za jutranjo kavo, na voljo pa je tudi "widget" za hiter dostop do člankov v posameznih sklopih.

  NPR News

  NPR-jeve aplikacije za iPad kar nismo mogli prehvaliti, tudi aplikacija za Android je, čeprav oblikovno manj privlačna, polna zanimivih vsebin. Osnovna stran je nekoliko dolgočasna, saj nas ob vstopu pričaka le seznam prek katerega lahko dostopamo do aktualnih novic (člankov in oddaj), poslušamo povzetke najpomembnejših novic, dostopamo do oddaj ali pobrskamo po tematikah, ki nas zanimajo. Ob veliki količini avdio vsebin so se odločili, da omogočijo hiter dostop do predvajalnika, ki ga najdemo na dnu strani, ne glede na to, kje se nahajamo.

  NPR News

  Končna ocena: Izstopa predvsem možnost izdelave seznama predvajanja, oziroma dodajanja prispevkov, ki jih želimo poslušati, in hiter dostop do predvajalnika. Zaradi možnosti opravljanja drugega dela med samim poslušanjem (tudi izven aplikacije), pa je aplikacija pisana na kožo vsem novičarskim večopravilnežem.

  AP

  AP za tablične računalnike z Androidom nima posebne različice aplikacije, temveč na Samsung Galaxy Tabu uporabljamo kar isto aplikacijo kot za mobitele (vključno z iPhonom/iPod Touchem). Pred samo uporabo izberemo regijo in sklope, ki jih želimo na vstopni strani, aplikacija pa je, kljub tej podobnosti, precej drugačna kot Associated Press na iPadu. Video je na voljo le v posameznih sklopih, prav tako možnost povečanja fotografij.

  AP

  Končna ocena: Aplikacija ne prinaša nič posebno novega, omogoča pa več prilagajanja kot večina drugih novičarskih aplikacij.

  USA Today

  USA Today je pripravil novo aplikcijo za tablične računalnike, na Samsung Galaxy Tabu pa smo preizkusili aplikcijo, ki je ista kot za mobitele. Aplikcija je oblikovno prav tako privlačna kot na iPadu, a s podobno postavitvijo kot aplikacija za iPhone in, v nasprotju z večino novičarskih aplikacij za Androida, uporablja navigacijo z zavihki. Pobrskamo lahko med najnovejšimi novicami, športnimi rezultati, vremensko napovedjo, fotografijami in anketami. To je le osnovna razporeditev, seveda pa so teme v okviru posameznega sklopa še podrobneje razdeljene. Kljub privlačni izvedbi in preprosti uporabi, pa aplikacija ne omogoča veliko prilagajanja.

  USA Today

  Končna ocena: Preprosta in inovativna navigacija, novice so seveda bolj namenjene ameriškim bralcem, ne glede na to pa v branje priporočamo filmske kritike Claudie Puig.

  Thomson Reuters News Pro

  Thomson Reuters News Pro najdemo na Galaxy Tabu kar med Samsungovimi aplikacijami (Sasmung Apps). Vsebine je ogromno, vse od novic po svetu, do tehnoloških, športa, zabave, itd. Med posameznimi sklopi se lahko premikamo na dva načina, z listanjem, tako kot med članki, ali v “drop down” seznamu. Članki v posameznem sklopu so razporejeni po kronološkem redu, pri vsakem od člankov pa imamo izpostavljeno možnost deljenje prek družabnih omrežij in shranjevanja. Zanimiv je tudi prikaz fotografij, ki jih seveda lahko povečamo, ko jih je na voljo več, pa ob kliku na posamezno fotografijo v članku, vstopimo v galerijo fotografij povezanih s člankom.

  Thomson Reuters News Pro

  Končna ocena: Zanimiv pristop h kombiniranju novičarske aplikacije z bralnikom RSS, vseeno pa je moteče, da pri bralniku šele ob vstopu v članek izvemo iz katerega časopisnega vira je. Privlačna aplikacija z obilo novicami, nalaganje je včasih dolgotrajno, pri množici novic in sklopov dobimo občutek prenasičenosti.

  Wired in The Daily

  Uradnih aplikacij za Wired in The Daily za Androida še ni na voljo, predstavili naj bi ju letos spomladi. Na spodnjem video posnetku si lahko ogledaš kako bo videti Wired na Androidu.

  Zaključek

  V prispevku o aplikacijah za iPad smo preizkusili še aplikacije BBC, France24, The Economist, ki zaenkrat nimajo uradnih aplikacij za Androida, aplikacijo za dostop do BBC-jevih vsebin pa je pripravil drug razvijalec. Omeniti velja še aplikaciji za Al Jazeero (Al Jazeera Live in Al Jazeera English Live), prav tako izpod prstov drugih razvijalcev, ki omogočata spremljanje programa v živo.

  Kot smo zapisali v prejšnjem prispevku, je še prezgodaj, da bi lahko rekli, ali bodo tablični računalniki rešili papirnate časopise in revije. Slovenski mediji sicer še zaostajajo za tujimi, toda to ne pomeni, da tuji mediji uspešno premikajo meje mogočega. V večini opisanih primerov aplikacije prikazujejo vsebine na način, ki je podoben njihovim predstavitvam na spletu, prirejen vmesniku na tabličnih računalnikih. Še huje, v večini aplikacij se boste odpovedali osnovnim aktivnostim, kot so označevanje in kopiranje besedila. S tem tablični računalniki izgubijo nekaj svoje čarobnosti, saj brez posebnega razloga izginejo funkcionalnosti, ki smo jih na računalnikih navajeni že nekaj desetletij. Vsekakor pa bo potrebno počakati na aplikacije za Android Honeycomb.

  Tuji mediji imajo aplikacije tudi za druge operacijske sisteme, na spodnjem seznamu smo zbrali povezave do informacij o njihovih mobilnih aplikacijah, kjer lahko preveriš ali je posamezna na voljo tudi za tvoj mobitel:

  The New York TimesNPR NewsBBCFrance 24The EconomistAPUSA TodayReutersWiredThe DailyAl Jazeera

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1510
24. september 2013
Tuji mediji na tabličnih računalnikih - Android
Aplikacije
Android