• /PublishingImages/bbc.jpg

  Tuji mediji na tabličnih računalnikih - iPad

  24. september 2013 - Tehnik

  Ko je Steve Jobs javnosti prvič predstavil srebrni tablični računalnik, je večina medijev dala jasno vedeti, da ga vidijo kot rešitev za prehod iz papirja v digitalno dobo. Zaenkrat je še težko oceniti, ali bodo tablični računalniki resnično rešili časopise, vsekakor pa so jih številni mediji vzeli resno. O tem, kako so se jih lotili slovenski mediji, smo na Tehniku že pisali, v tem prispevku si bomo ogledali, kaj počnejo svetovni igralci na medijskem trgu z iPadom, kmalu pa sledi še prispevek o tujih medijih na tablicah za Androide.

  Medijskih aplikacij je na iPadu ogromno, zato smo si ogledali samo nekatere, ki najbolj izstopajo.

  The New York Times

  Velikan med ameriškimi časopisi, ki si je izreden ugled ustvaril tudi na globalni ravni, je bil med založniškimi partnerji, ki so bili predstavljeni že ob iPadovi splovitvi, in očitno je, da so razvoju aplikacije namenili veliko pozornosti in premisleka.

  Oblikovanje je minimalistično in všečno, podobno časopisu. Ob zagonu nas pozdravijo najpomembnejše novice dneva, izbiramo pa lahko tudi posamezne sklope, kot so tehnologija, ameriške in svetovne novice, poslovne vsebine in seveda vse, kar nudi tiskana različica. Poleg časopisnih vsebin so vključeni tudi zapisi z blogov, kar naredi vsebino bolj ažurno. Uporaba je logična z listanjem po straneh, fotografije lahko povečamo s pritiskom in tudi pasica za preskok na katerokoli novico je vedno le dotik stran. Večja zamera je le, da besedila iz člankov ne moremo izbrati in ga skopirati v druge aplikacije.

  NYTimes

  Končna ocena: Priporočamo, če želiš spremljati vsebine iz ene najbolj prestižnih časopisnih hiš na svetu. Popoln partner na jutranji kavi.

  BBC

  “Beeb”, kot angleško starosto ljubkovalno imenujejo, je svojo aplikacijo zasnoval nekoliko drugače, z drsečimi pasovi z novicami iz različnih sklopov, kjer lahko izberemo željene novice. Vsebine je ogromno - od besedilnih novic do video posnetkov in radia v živo.

  Žal bi aplikacija lahko bila nekoliko bolj optimizirana. Drsenje ni v celoti gladko in se občasno zatakne, aplikacija pa se prav neprijetno pogosto zruši. Tudi vsebini posameznih člankov bi lahko v vodoravni postavitvi namenili nekoliko več prostora. Toda kratke, nepristranske vsebine so vsekakor najmočnejša plat BBC-jeve aplikacije.

  BBC News

  Končna ocena: Nezanesljiva aplikacija na iPad prinaša dovolj vsebin, da lahko BBC-ju pogledamo skozi prste.

  NPR

  NPR pri nas ni najbolj znan, saj gre za nekakšne vrste ameriški javni radio. NPR je kratica za National Public Radio in organizacija ustvarja vsebine za stotine javnih radijskih postaj v ZDA. Zanimivo je, da je lahko njihova aplikacija za vzor marsikateremu mediju. Združuje namreč tako njihove radijske vsebine kot tudi članke, zapise z blogov in slike.

  Tudi NPR se je odločil za navigacijo s pasovi, kjer lahko dostopamo do najpomembnejših novic, glasbe in drugih sklopov. Oblikovanje je privlačno in minimalistično ter izredno pregledno. Kadarkoli lahko začnemo predvajati radio v živo ali že posnete oddaje. Še posebej lahko priporočimo glasbeno oddajo All Songs Considered, oddajo o dogajanju po svetu Foreign Dispatch ter poslovno oddajo Planet Money.

  NPR

  Končna ocena: NPR je ustvaril vrhunsko medijsko aplikacijo, ki združuje tako radijske oddaje kot besedilne novice.

  AP

  Associated Press je novinarska agencija, ki zagotavlja vsebine medijem po vsem svetu. Pri aplikaciji so se odločili za svež pristop z osrednjo stranjo, na kateri se lahko premikamo med sklopi, pregledujemo dnevne fotografije ali pa si ogledamo video posnetke. Preden lahko začneš aplikacijo resno uporabljati, boš nekaj minut porabil/a, da sklope prilagodiš svojim potrebam. Začetne nastavitve so namreč usmerjene zelo ameriško, še posebej pri športnih novicah.

  AP News

  Končna ocena: Priznanje zaradi svežega oblikovanja, ki pa je s posnemanjem fizičnega sveta na žalost nekoliko prisiljeno.

  Reuters News Pro

  Reuters se je pri svoji aplikaciji prav tako odločil za pristop z drsečimi trakovi. Ta pristop je zelo močan trend, kljub temu, da marsikomu morda ne bo najbolj uporaben, saj se istočano premika preveč stvari in kaj hitro se zgodi, da se znajdemo med neznanimi vsebinami.Poleg novic Reutersova aplikacija nudi še fotografije, menjalne tečaje, informacije o finančnih trgih in borzne informacije. S tem je očitno namenjena bolj poslovni javnosti kot splošnim uporabnikom.

  Reuters News Pro

  Končna ocena: Aplikacija v ničemer posebej ne izstopa in jo lahko nadomestiš s praktično katerokoli drugo medijsko aplikacijo.

  USA Today

  Če si kdaj potoval/a po ZDA zagotovo poznaš USA Today, saj je stalnica v vseh hotelih. Za iPad so zasnovali privlačno aplikacijo, z osnovno stranjo, ki je prav posrečeno podobna časopisni strani. USA Today je seveda zelo osredotočen na ameriško dogajanje in verjetno najbolj lahkoten od vseh opisanih medijev.

  USA Today

  Končna ocena: Privlačna medijska aplikacija, ki pa je namenjena predvsem ameriškim uporabnikom.

  France24

  Poglejmo še malo nazaj v Evropo. France24 je mednarodni televizijski program z nadvse zanimivo aplikacijo. Prek nje lahko preberemo najnovejše novice, si ogledamo prenos v živo ali pa predvajamo posamezne oddaje, ki jih program pripravlja. Zelo zanimiva možnost je tudi prikaz novic na zemljevidu sveta. Odpre se zemljevid, na katerem so označene novice. S pritiskom na oznako se prikaže novica iz tistega dela sveta.

  Ob nalaganju njihove osnovne aplikacije smo odkrili še ločeno brezplačno aplikacijo o posilstvih v Kongu. Gre za poglobljeno reportažo, ki je opremljena s številnimi fotografijami in zvočnimi posnetki, s čimer nadvse učinkovito prikaže to afriško tragedijo in pokaže, v kakšno smer se lahko v prihodnosti razvijajo medijske aplikacije in reportaža.

  France24

  Končna ocena: Privlačna, vsebinsko bogata aplikacija, ki jo lahko samo priporočimo.

  The Economist

  Poglejmo še v svet revij. Economist je ena redkih revij, ki je v preteklih nekaj letih dosegla rast, kar veliko analitikov pripisuje njihovi brezkompromisni osredotočenosti na kakovost in nepristranskost. Revija gre namreč tako daleč, da članki niso podpisani, s čimer poskušajo ohraniti čim višjo stopnjo neodvisnosti.

  Za dostop boste morali plačali, letna naročnina pa znaša 110 USD. Kljub plačljivosti ne prinaša nič posebnega in edina omembe vredna zanimivost je vsebina v avdio obliki, ki jo lahko prenesemo prek internetne povezave. Seveda pa Economista ne bomo kupili zaradi aplikacije, temveč zaradi vsebine. Kljub temu bi pričakoval, da bo aplikacija združila vsaj še zapise z blogov, saj so resnično kakovostni.

  The Economist

  Končna ocena: Economista ne boš kupil/a zaradi privlačne aplikacije, temveč zaradi vsebine.

  Wired

  Wired je revija digitalne revolucije in zato ni nič presenetljivega, da so se za različico iPad posebej potrudili. Aplikacija je brezplačna, posamezne izvode pa boste morali kupiti in vsekakor se splača kupiti vsaj enega. Gre namreč za izjemen primer tega, kaj iPad omogoča.

  Med članki se premikamo z drsanjem levo in desno, daljše članke pa beremo od zgoraj navzdol. Sprva se morda malo izgubimo, toda kaj kmalu postane navigacija popolnoma naravna. Določeni članki vsebujejo aktivne vsebine, ki se spreminjajo, ko se dotikamo zaslona, ali pa dinamične slike, na katerih se premikajo sence. Celotna izkušnja je popolnoma organska in resnično predstavlja pogled v eno od prihodnosti revij v dobi tabličnih računalnikov.

  Wired

  Končna ocena: Prelistati moraš vsaj en izvod. Po tem se ti bo večina drugih medijskih aplikacij zdela diletantska.

  The Daily

  Prvi časopis narejen ekskluzivno za tablične računalnike je zaenkrat na voljo zgolj v ameriškem App Storu, do zadnjega tedna v marcu bo brezplačen, nato bo cena tedenske naročnine 99 centov, letne pa 39,99 dolarja. Cena je vsekakor zanimiva, saj so pri založniku upoštevali bistveno nižjo ceno proizvodnje zaradi odsotnosti tiska, a vseeno se lahko vprašamo, kaj sploh dobimo za ta denar. Odgovor je, ne prav veliko.

  Osnovna postavitev "časopisa" prikaže strani v vrtiljaku, ki ga vrtimo s potegom prsta. Na spodnji strani so navedene še rubrike (novice, trač, kolumne …) za hitrejši dostop. Vizualno sicer dobra rešitev, a žal se vrtiljak med vrtenjem precej zatika. Ko pridemo enkrat do člankov, listamo med njimi s potegom prsta, podobno kot pri vseh ostalih aplikacijah, čeprav je dejanska vsebina strani včasih odvisna od tega kako obrnemo iPad; pri horizontalni postavitvi se video včasih kar prične predvajati čez cel zaslon, ko obrnemo napravo za 90 stopinj, pa ugotovimo, da je poleg videa tudi besedilo (npr. napovednik filma in kratka ocena). Večina vsebine The Daily se postavi zjutraj (po ameriškem času), a se zgodbe tekom dneva dodajajo in dopolnjujejo.

  In vsebina? The Daily je projekt News Corp., ene največjih medijskih hiš na svetu, ki ima med drugim v lasti tudi The Wall Street Journal in Fox News. The Daily ni podoben nobenemu izmed teh, saj se povečini osredotoča na lahkotnejše zgodbe, kadar pa dnevno-politični dogodki preglasijo takšne teme, pa jih obdelajo karseda hitro in brez poglabljanj.

  The Daily

  Končna ocena: The Daily je zanimiv eksperiment, vendar bodo razvijalci aplikacije, še posebej pa novinarji, morali vanj vložiti še precej truda, preden bo postal zanimiv.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1509
24. september 2013
Tuji mediji na tabličnih računalnikih - iPad
Aplikacije
iOS