10 stvari, ki jih je dobro vedeti pred ogledom filma Hitri in drzni X

Igor Harb in Tamara Harb 19. maj 2023 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/FF_tehnik_maj23_hero.jpg

Od prvega filma Hitri in drzni je minilo precej let, devet filmov in en odvrtek ter množica norih, vratolomnih akcij, med drugim se je del ekipe odpravil celo v vesolje. Ja, v vesolje.

A davnega leta 2001 smo v svet hitrih avtomobilov prvič stopili skozi oči FBI-jevca pod krinko Briana O’Connerja, ki ga je upodobil pokojni Paul Walker. Iz zgodbe o uličnih dirkačih in kriminalcih so v več kot dvajsetih letih filmi Hitri in drzni prerasli v epsko akcijsko franšizo, ki se vrti okrog glavnega junaka Dominica Toretta (Vin Diesel) in njegove ekipe/družine. A če želite v teh filmih uživati, pozabite na fiziko in sprejmite, da je franšiza podobna zabavni žajfnici, v kateri se liki nenehno vračajo od mrtvih, pojavljajo se davno izgubljeni bratje, izredno pomembna pa je družina. V nadaljevanju spomnimo na nekaj zadev, ki jih je pred ogledom aktualnega filma dobro poznati.


V DKinu je na voljo prvih 8 filmov franšize Hitri in drzni in odvrtek Hobbs in Shaw.

1. Kdo je Dante Reyes?

Hitri in drzni X se navezuje na film iz leta 2011 Hitri in drzni 5, od tam izvira tudi glavni negativec Dante Reyes (Jason Momoa), ki se želi maščevati za smrt očeta. Dantejev oče Hernan Reyes je bil mamilarski kralj, ki na koncu petega dela umre. V epskem ropu mu Domova ekipa ukrade gomilo denarja, Dom in Brian pa sta se podila po ulicah Ria de Janeira in za sabo vlekla ogromen sef. Glede na napovednik Jason Momoa v vlogi megalomanskega negativca noro uživa.


2. Kje je Hobbs?

V petem filmu je bil Hernan Reyes odgovoren za poboj Hobbsove ekipe, na koncu pa ga Hobbs ustreli, zato bi pričakovali, da se bo Dante lotil tudi njega. A na svojem maščevalnem pohodu se loti le Doma in ekipe. Najverjetneje Hobbsa ni, ker sta se igralca Vin Diesel in Dwayne Johnson, ki igra Hobbsa, močno sprla. Hobbsa smo nazadnje videli v odvrtku Hobbs in Shaw. In čeprav ga je Vin Diesel javno povabil nazaj k sodelovanju, ga vsaj v napovedniku ni.


3. Domov sin Brian

Dante je na maščevalnem pohodu in želi preliti kri Domove družine, tako je v nevarnosti tudi njegov sin. Da, če si slučajno pozabil/a, Dom ima sina Briana, a ne z Letty. Letty naj bi v četrtem filmu umrla, a se kasneje razkrije, da je živa, tako je Dom v petem filmu skupaj z Eleno. Da ima sina izve šele v osmem. Elena je namreč ugotovila, da je noseča malo po tem ko je Dom izvedel, da je Letty živa in počakala z novico o očetovstvu.


4. Cipher

Negativko Cipher, ki jo igra Charlize Theron, spoznamo v osmem delu, a jo omenjajo že prej. Inteligentna hekerka je ubila Eleno, mati Domovega otroka, nato jo je Agencija sicer ujela, a je v devetem pobegnila in zaigrala svojo smrt ter se ponovno pojavi v aktualnem filmu. A zaenkrat še ne vemo v kakšni povezavi. Vsekakor pa se ne more vrniti z bolj imponzatnim vozilom, kot je bila jedrska podmornica v osmici. Neporavnanih računov z njo pa nima le Dom, temveč tudi družina Shaw.


5. Jakob Toretto

Dolgo izgubljeni (in nikoli omenjeni) brat se je vrnil v devetki. Dom in Mia imata namreč brata Jakoba, ki ga Dom krivi za smrt očeta. Velik del devetega filma je Jakob negativec, a se brata nato pobotata. Igra ga John Cena, ki se bo kot množica drugih negativcev Domovi ekipi v aktualnem filmu pridružil.


6. Han proti Deckardu

Vrnil se je še en član Domove ekipe. Han je umrl v tretjem delu, nato smo v šestem ugotovili, da ga je ubil Deckard, ki se je želel maščevati, ker je Domova ekipa brata spravila v komo. V prejšnjem delu pa – presenečanje! – Han se vrne, svojo smrt je le zaigral. Konec devetega dela Han pride do svojega domnevnega morilca, v desetem pa izgleda kot, da bosta skupaj v ekipi. Pa je res vse pozabljeno? A se bo vrnil še kdo? Hanova ljubezen Gisele, ki jo igra Gal Gadot, je umrla v šestem delu, ko mu je rešila življenje, a trupla nismo videli.


7. Družina Shaw

Mamo Queenie Shaw igra Helen Mirren, v družini pa so še Deckard (Jason Statham), Owen (Luke Evans) in Hattie (Vanessa Kirby), ki smo jo spoznali v odvrtku. Queenie je z Domom spletla resno prijateljstvo in se pojavi tudi v aktualnem filmu, nič pa ne izvemo o Owenu in Hattie. Čeprav sta bila Owen in Deckard v šestem in sedmem delu negativca, je na mamino pregovarjanje Deckard rešil Domovega sina. Tako kot Dom pa ima neporavnane račune s Cipher.


8. Novi liki in manjkajoči tisti

V aktualnem filmu se pojavi tudi nekaj novih likov, nekaterih pa glede na napovednik ne bo več. No, vsaj zaenkrat :) Franšizi se pridruži še ena oskarjevka, Brie Larson kot hčerka Mr. Nobodyja, ki je delal za Agencijo in je Domovo ekipo večkrat najel za razne akcije. A kakšna je njena vloga, ne vemo. Legendarna Rita Moreno, najbolj znana po vlogi v originalni Zgodbi z zahodne strani, igra Domovo babico. Število dobitnikov oskarjev v tej franšizi je res noro, Rita Moreno pa je celo dobitnica EGOT, kar pomeni, da je prejela oskarja, emmyja, tonyja in grammyja. Nov je tudi negativec Dante v podobi Jasona Momoe, ki se izredno zabava. Glede na napovednik ni videti, da se bodo v filmu pojavili Kurt Russell kot Mr. Nobody, Gal Gadot kot Gisele ali Dwayne Johnson kot Hobbs. A nikoli ne veš, kako presenetijo in kdo bo vstal od mrtvih.


9. Družina

Glavni junak Dom Toretto večkrat, mnogokrat omenja družino, katere del je v filmih tudi lik pokojnega Paula Walkerja, ki so se mu lepo poklonili. Brian je v filmih še vedno živ, vsakič se pač domislijo izgovora, kje je in kaj počne. Brian živi stran od vsega, nazadnje smo ga videli v sedmem delu, v devetem pa je na dovozu njegov avto, ker je prišel na piknik k Domu in preostanku družine.


10. To ni zaključek franšize

Ker Hitri in drzni X ni zadnji film, se stvari še ne bodo razrešile in lahko računamo na nekaj resnih nastavkov za naprej. Na to opozarja tudi režiser Louis Leterrier (Prenašalec), ki pravi, da nas do konca franšize čaka bitka in da ne bodo vsi preživeli. To je prvi film Hitri in drzni, ki ga režira Leterrier, prav tako naj bi posnel naslednjega. Pred kratkim pa so se pojavile govorice, da bodo posneli še dva, torej skupaj dvanajst.


V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
19. maj 2023
6168
19. maj 2023
10 stvari, ki jih je dobro vedeti pred ogledom filma Hitri in drzni X