3 razlogi za Jezero

Igor Harb in Tamara Harb 24. december 2019 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/jezero-harb-dec19-hero.jpg

Prebrali ste roman Jezero in ste navdušeni, sedaj vsako nedeljo komaj čakate serijo. Morda ste prebrali roman in veste, da so posneli serijo, a ste nezadovoljni z izbiro glavnega igralca. Nikakor pa ne verjamem, da še nikoli niste slišali za Jezero ali Tadeja Goloba. Pravzaprav je povsem vseeno, v katerem opisu se najdete, vsekakor si oglejte vsaj prvi del serije.

Prvi del šestdelne serije Jezero je bil na sporedu na programu TV SLO 1 v nedeljo, 22. 12. in si ga lahko ogledate z ogledom nazaj. Če imate NEO, le recite: »jezero«.

JEZERO from RTV Slovenia, Drama department on Vimeo

Knjižna predloga, ki je ne odložiš

Ko znano literarno predlogo prenesejo na platno, vsakič vzplamti debata, ali je bolje prej prebrati knjigo ali pogledati film oziroma serijo. No, v primeru Jezera so se mnenja kresala že na račun izbire igralca, ki upodobi glavnega junaka inšpektorja Tarasa Birso. In te niso poniknile niti po predvajanju prvega dela. Med branjem si je vsak ustvaril svojega inšpektorja, ki je v seriji dobil podobo Sebastiana Cavazze.

Ko se inšpektor Taras Birsa z ženo Alenko, uspešno zdravnico, med močnim sneženjem na silvestrovo vozi iz zabave v Ukancu, ne more mimo policijskega vozila v bližini Bohinjskega jezera. Našli so namreč žensko truplo brez glave. Tako Taras Birsa dobi nov primer, pri preiskavi pa mu pomagata kolega kriminalista Brajc in Osterc, ekipa pa dobi še novo članico Tino Lanc.

Tadej Golob je v mnogih pogovorih izjavil, da se je seveda zgledoval po skandinavskem noirju, saj je ta nedvomno vrhunski, a da glavnega junaka ni mogel napisati po vzoru tovrstnih detektivov, ki so pogosto alkoholiki in ženskarji. Taras Brisa pa za razliko od njih zaradi zdravstvenih težav ne pije in poleg tega veliko teče, včasih pa je celo plezal. Vseeno pa težka preiskava vpliva tudi na njegovo družinsko življenje, sploh, ker ga je ošvrknila kriza srednjih let.

Ko odpreš knjigo in jo začneš brati, traja nekaj časa, da padeš v zgodbo, a jo je po tem le težko odložiti in branje prestaviš v najvišjo hitrost. Avtor nas izredno spretno popelje do konca in če knjige še niste brali, se ne ustrašite dejstva, da ima 520 strani, saj je ne boste mogli odložiti. Ko boste prebrali Jezero, pa vas čakata še dve nadaljevanji, lanski Leninov park in Dolina rož, ki je izšla mesec dni nazaj. Za tiste, ki ste veliko v avtu ali pa si domača opravila popestrite s podkasti, pa sta na voljo tudi zvočna knjiga in serija podkastov o Jezeru .

Top zasedba

Prva dva dela serije Jezero so premierno pokazali poleti na Sarajevskem filmskem festivalu, kjer so ji takoj prilepili etiketo »alpski noir«. Že v prvem delu navduši vizualna podoba, spektakularni posnetki narave okrog Bohinjskega jezera pa dajo seriji pravi ton in avtentičnost.

A vse se začne s scenarijem, tako so tokrat združili moči kar štirje, poleg Matevža Luzarja, ki je skupaj s Klemnom Dvornikom tudi režiral, Mihe Hočevarja in Srđana Koljeviča, tudi avtor romana Tadej Golob. Med pisanjem scenarija pravzaprav še niso imeli ideje, kdo bo odigral glavno vlogo, režiserja sta se do tega dokopala šele po srečanju z različnimi igralci, Tadej Golob pa je v pogovoru za Val 202 dejal, da odslej na Tarasa Birso ne gleda več kot na svoj alter ego, ampak si med pisanjem predstavlja Sebastiana Cavazzo.

Vlogi kriminalistov Brajca in Osterca sta prevzela Gregor Čušin in Matej Puc, novinko v ekipi Tino odigra Nika Rozman, Tarasovo ženo pa Jana Zupančič. Že v prvem delu smo v stranskih vlogah videli cvet slovenskega igralstva, med drugim Natašo Barbaro Gračner, Matjaža Tribušona, Vlada Novaka, Igorja Samobora in Braneta Završana.

Ker ni na dušek

Serija, predvsem tiste, ki so nas včasih ves teden pustile na trnih, dandanes radi pogledamo na dušek. Jezero ni ena takšnih, saj bo šest delov predvajanih postopoma ob nedeljskih večerih na TV Slovenija in to z reklamnimi bloki. Če ste se jih ob spletnih videotekah odvadili, priporočamo, da začnete Jezero gledati 10 minut kasneje in izkoristite možnost ogleda nazaj ter vrtenja naprej med oglasi.

Ni še znano, če bomo imeli priložnost videti tudi drugo sezono po romanu Leninov park, po besedah urednika igranega programa Janija Virka, pa naj bi RTV Slovenija pripravila eno tovrstno nadaljevanko na leto, če bo šlo po načrtih. Scenaristična ekipa že razvija predlogo scenarija, a snemanje še ni potrjeno. Tadej Golob pa medtem že pripravlja četrto knjigo, tako da materiala zagotovo ne bo zmanjkalo. Če se boste v teh prazničnih dneh klatili po Bohinju, pa pazljivo, jezero je globoko in temačno.

Foto: Sašo Štih


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. december 2019
4980
24. december 2019
3 razlogi za Jezero