32. Liffe v DKinu Telekoma Slovenije

Igor Harb in Tamara Harb 10. november 2021 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/32-LIFFE-HARB-NOV21-hero.jpg

Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe pripelje v Slovenijo najboljši izbor mednarodne festivalske filmske produkcije, a že dolgo ni več omejen zgolj na dvorane Cankarjevega doma. Naročniki Telekoma Slovenije si lahko vse več filmov ogledate tudi iz udobja dnevne sobe, saj je poseben izbor 16 filmov iz letošnjega festivala na voljo tudi v videoteki DKino.


Kinodvorane se sicer niso izkazale za kritične točke pri širjenju covid-19, vendar se marsikdo v večji množici vseeno počuti nelagodno, poleg tega pa je iskanje primernega časa projekcij in njihovih lokacij lahko logistična nočna mora. Tako je ogled filmov doma lahko varnejši in priročnejši, glavna stvar pa je na koncu tako ali tako sam film. Liffe nedvomno prinaša najboljše iz svetovne zakladnice, ampak okusi so različni, zato smo pripravili kratko predstavitev letošnje ponudbe, da boste lažje izbrali pravi film zase.

Vse filme aktualnega festivala Liffe najdete v videoteki DKino v rubriki LIFFE 2021. Cena izposoje posameznega filma je 9 EUR. Uporabniki platforme NEO lahko pridete do vsebin tudi tako, da v daljinski upravljalec izgovorite "LIFFE 2021" ali ime želenega filma. Uspešnice prejšnjih festivalov Liffe so na voljo tudi v rubriki LIFFE, kjer se cena izposoje začne pri 1,79 EUR.

kupi


Ahedino koleno (Ha’berech/Ahed's Knee)

Režija: Nadav Lapid. Igrajo: Avshalom Pollak, Nur Fibak. Izrael. Sekcija: Kralji in kraljice. Žanr: Drama.

Film kontroverznega izraelskega režiserja Nadava Lapida je izrazito družbeno kritičen in nekoliko absurden. Glavni junak je režiser, ki se odpravi v odročno puščavsko mestece, da bi posnel film o palestinski aktivistki. Pri tem vsak njegov korak spremlja poročevalka Ministrstva za kulturo, ki dejansko vohuni za njim za državo, pa čeprav je njegova oboževalka. Njun odnos se še bolj zaplete, ko prične tleti romanca.

 

Bergmanov otok (Bergman Island)

Režija: Mia Hansen-Løve. Igrajo: Igrajo: Vicky Krieps, Mia Wasikowska, Tim Roth. Švedska. Sekcija: Predpremiere. Žanr: Romantična drama.

Francoska avtorica Mia Hansen Løve je v zadnjih dveh desetletjih pustila močan pečat na evropski kinematografiji, aktualna romantična drama pa ima tudi avtobiografske elemente. Gre za film o filmarjih, paru režiserjev, ki se odpravi na delovni dopust na otok švedski Farö, kjer je živel in ustvarjal legendarni Ingmar Bergman. V stičišču zgodbe se tako znajdejo romantični odnos para, njun odnos do filmske zgodovine in seveda odnos do filma kot umetnosti.

 

Bertov dnevnik (Berts dagbok/Bert’s Diary)

Režija: Michael Lindgren. Igrajo: Hugo Krajcik, Julia Pirzadeh, Švedska. Sekcija: Kinobalon. Žanr: Mladinska romanca.

13-letni Bert se prvi šolski dan zaljubi in išče pot do svoje simpatije skozi prijateljevanje z njeno sestro. Zgodba se še bolj zaplete, ko nekega dne odkrije dnevnik dekleta svojih sanj in se odloči izvedeti njene skrivnosti, da bi jo lažje očaral.

 

Cenzorka (Censor)

Režija: Prano Bailey-Bond. Igrajo: Niamh Algar, Michael Smiley. Velika Britanija. Sekcija: Ekstravaganca. Žanr: Grozljivka

Zgodba filma spremlja naslovno cenzorko Enid, ki v Veliki Britaniji osemdesetih briše scene golote in pretiranega nasilja iz nizkoproračunskih grozljivk. Ponosno opravlja svoje delo, a nekega dne naleti na film, ki se zdi neposredno povezan z usodo njene dolga leta pogrešane sestre. Odločena, da odkrije, kaj se je zgodilo, se vse bolj zapleta v spiralo norosti in groze.

 

Inventura

Režija: Darko Sinko. Igrajo: Radoš Bolčina, Mirel Knez, Dejan Spasić. Slovenija. Sekcija: Perspektive. Žanr: Drama, komedija.

Glavni junak Boris je povsem običajen človek, ki pa mu nekega večera okno sobe prebijejo streli. Policija izvede preiskavo in hitro popredalčka zadevo kot naključje, a Borisu ne da miru in prične namesto tega obsesivno tehtati razmerja v svojem življenju, da bi ugotovil, ali ga kdo morda tako zelo sovraži, da bi streljal nanj.

 

Kje je Venera (Në kërkim të Venerës/Looking for Venera)

Režija: Norika Sefa. Igrajo: Kosovare Krasniqi, Rozafa Celaj. Kosovo, Makedonija. Sekcija: Perspektive. Žanr: Romantična drama.

Večkrat nagrajeni film je zgodba o dekletih na kosovskem podeželju, ki se odločita, da se ne bosta uklonili rigidnim družbenim in družinskim pričakovanjem, ter začneta na skrivaj odkrivati alkohol, spolnost in druge najstniške pregrehe.

 

Mala mama (Petit maman)

Režija: Céline Sciamma. Igrajo: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz. Francija Sekcija: Predpremiere. Žanr: Mladinska drama.

V zadnjem desetletju je režiserka Céline Sciamma poskrbela za nekatera vidnejša dela z osredotočenostjo na junakinje, od mladostniških Pobalinka in Banda punc, do lezbičnega Portreta mladenke v ognju. V novem filmu uvede nekoliko fantazijske elemente, ko osemletna glavna junakinja v gozdu spozna dekle, ki bi morda lahko bila njena mati, ko je bila ta otrok.

 

Morena (Murina)

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović. Igrajo: Gracija Filipović, Danica Curčić, Leon Lučev, Cliff Curtis. Hrvaška, Slovenija. Sekcija: Perspektive. Žanr: Psihološka drama.

Dobitnik nagrade zlata kamera v Cannesu je zgodba, postavljena na izoliran hrvaški otok, kjer se glavna junakinja zbliža z bogatim tujcem, ki je prišel skleniti posel z njenim očetom, to pa razburka družinske odnose.

 

Nemirni (Les intranquilles/The Restless)

Režija: Joachim Lafosse. Igrajo: Leila Bekhti, Damien Bonnard. Belgija, Francija. Sekcija: Predpremiere. Žanr: Drama.

Belgijski režiser Joachim Lafosse se zmeraj osredotoča na težavne družinske razmere, ki pod budnim očesom njegove kamere zelo implicitno razkrijejo skrite težave in skrbi pogosto osamljenih članov sodobne družbe. V aktualnem filmu je v prvem planu družina, v kateri očetova diagnoza bipolarne motnje prične rušiti družinsko idilo.

 

Neskončni dve minuti (Droste no hate de bokura/Beyond the Infinite Two Minutes)

Režija: Junta Yamaguchi. Igrajo: Kazunori Tosa, Aki Asakura. Japonska. Sekcija: Ekstravaganca. Žanr: Znanstvena fantastika, romanca.

Gre za enega bolj inovativnih ZF filmskih konceptov zadnjih let, ki dokaže, da dobra ideja in brezhibna izvedba prekašata še tako velik proračun. Glavni junak je vodja restavracije, ki živi v stanovanju nad njo in nekega večera ugotovi, da video kamera iz restavracije na njegovem domačem zaslonu prikazuje sliko iz 2 minut v prihodnosti. Tako se s prijatelji zaplete v »dialog« s prihodnostjo, ki povzroča vse večjo zmedo.

 

Nesrečni fuk ali nori pornič (Babardeala cu bucluc sau porno balamuc/Bad Luck Banging or Loony Porn)

Režija: Radu Jude. Igrajo: Katia Pascariu, Claudia Ieremia. Romunija. Sekcija: Predpremiere. Žanr: Komična drama.

Vzorna učiteljica Emi se znajde v splošni družbeni nemilosti, ko se v spletu pojavi njen seksualni video. Čeprav ima občutek, da bo njenega življenja s tem konec, se ne vda in se odloči upreti družbenim normam in obsodbam. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.

 

O naključju in domišljiji (Guzen to sôzô/Wheel of Fortune and Fantasy)

Režija: Ryusuke Hamaguchi) Igrajo: Kotone Furukawa, Kiyohiko Shibukawa. Japonska. Sekcija: Kralji in kraljice. Žanr: Romantična drama.

Japonska romantična drama je sestavljena iz treh ločenih zgodb, v katerih junakinje pretresajo svoja razmerja in neverjetno vlogo naključij v njih. Film je prejel nagrado žirije na Berlinalu in je eden najbolje ocenjenih filmov tega leta.

 

Prasica, slabšalno ime za žensko

Režija: Tijana Zinajić. Igrajo: Liza Marijina, Tosja Flaker Berce. Slovenija. Sekcija: Predpremiere. Žanr: Komična drama.

Veliki zmagovalec Festivala slovenskega filma je zgodba o mladi slikarki, ki se zave, da njeno življenje žurov in drame ne vodi k ciljem, ki si jih je zadala, zato se odloči za korenite spremembe.

 

Preko meje (Flukten over grensen/The Crossing)

Režija: Johanne Helgeland. Igrajo: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen. Norveška. Sekcija: Kinobalon. Žanr: Mladinska vojna pustolovščina.

V drugo svetovno vojno, na Norveško postavljena zgodba predstavi desetletno Gerdo, ki ji nacisti zaprejo starše zaradi pomoči judom, nakar v kleti odkrije dva skrita otroka. Skupaj s svojim prijateljem in navdihnjena z zgodbami o mušketirjih se odpravi skozi gozd na Švedsko, da bi jih spravila na varno.

 

Telesce (Piccolo corpo/Small Body)

Režija: Laura Samani. Igrajo: Celeste Cescutti, Ondina Quadri. Italija, Slovenija. Sekcija: Perspektive. Žanr: Drama.

Igrani prvenec italijanske režiserke Laure Samani je zgodba o mladi ženski iz odročnega otoka v letu 1900, ki se odloči svojega mrtvorojenega otroka odnesti v svetišče na drugo stran države, v bližini Trbiža, kjer naj bi zmogli vsaj za trenutek obuditi dete k življenju, da bi ga lahko krstili in mu odprli pot v nebesa.

 

Začetek (Dasatskisi/The Beginning)

Režija: Dea Kulumbegašvili. Igrajo: Ia Sukhitashvili, Rati Oneli. Gruzija. Sekcija: Fokus: Gruzija. Žanr: Drama.

Gruzija je letos v fokusu Liffa, saj gre za evropsko kinematografijo s katero imamo praviloma malo stika, čeprav v zadnjem času doživlja razcvet. Film Začetek je zgodba o ženi duhovnika Jehovih prič, ki se v svojem okolju ne počuti varno in dobrodošlo. Dogajanje potencira policist, ki preiskuje nedavni požig njihove cerkve.

 

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
10. november 2021
5804
11. november 2021
32. Liffe v DKinu Telekoma Slovenije