5 najboljših filmskih junakov Toma Cruisa

Igor Harb in Tamara Harb 21. september 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/igralec-meseca-tamara-sept22-hero.jpg

Tom Cruise, eden večjih in najbogatejših hollywoodskih zvezdnikov, je tudi precejšen adrenalinski odvisnik, ki mu slava in filmska kariera omogočata, da se z najboljšimi ljudmi na svetu iz določenega področja loti raznoraznih kaskaderskih podvigov. Šestdesetletni igralec je tako med drugim plezal po Burj Khalifi, visel z letala med pristankom in vzletom ter izvedel izredno zahteven skok s padalom imenovan HALO.

Večino tovrstnih podvigov je naredil v seriji filmov Misija: Nemogoče, ki jih snema že od leta 1996, naslednje leto bo v kino prišel že sedmi, zaenkrat najbolj visokooktanski del, seveda snemajo že tudi osmega, ki naj bi po poročanju nekaterih medijev morda bil tudi Cruisov zadnji in torej še bolj spektakularen.

Cruise je tudi največji filmski zvezdnik 2022, saj je Top Gun: Maverick najbolj gledan film leta in ker je film končno na ogled tudi iz udobja domačega naslonjača, smo izbrali pet vlog, ki so najbolj zaznamovale njegovo kariero, on pa z njimi popularno kulturo.

Maverick (Top Gun)

Tom Cruise je zaslovel s komedijo Nevaren posel (Risky Business) , a pravi hollywoodski zvezdnik je postal s filmom Top Gun, v katerem igra samosvojega vojaškega pilota Mavericka. Vlogo je letos ponovil v trenutno največji uspešnici leta Top Gun: Maverick. A če v filmu iz osemdesetih igralci niso dejansko leteli, temu tokrat ni bilo tako. Cruise je poskrbel, da so pripravili program, s pomočjo katerega so se igralci postopoma navadili na letala in med letom ter snemanjem obdržali vsebino želodca ter ostali pri zavesti.

Top Gun: Maverick je sicer samostojna zgodba, a se začne s poklonom legendarnemu predhodniku. Maverick je še vedno trmoglavo neodvisen, zato tudi ne napreduje, a ker se vojska zaveda njegovih sposobnosti, ga tolerira, pri tem pa mu veliko pomaga tudi njegov nekdanji rival iz prvega filma, Iceman, ki je admiral. Tokrat mora Maverick izuriti mlade pilote za izredno težavno skrivno misijo, med kandidati za nalogo pa je tudi sin njegovega prijatelja Goosa, ki je v prvem filmu tragično preminil.

Film Top Gun je na voljo v HBO Max, Top Gun: Maverick pa v DKino.

Ron Kovic (Rojen 4. julija)

Za upodobitev Rona Kovica v filmu Rojen 4. julija (Born on the Fourth of July), v režiji Oliverja Stona, je Tom Cruise prejel prvo nominacijo za oskarja, kasneje pa je prejel še dve – za filma Jerry Maguire in Magnolija –, a zlatega kipca še nima. Film temelji na avtobiografiji vojaškega veterana in nas popelje skozi njegovo življenje od otroštva, službe v vojski, do njegove invalidnosti zaradi vietnamske vojne ter vse do njegovega protivojnega aktivizma. Film je bil izredno uspešen in je žel hvalo pri kritikih ter gledalcih. Čeprav na začetku režiser in Ron Kovic naj ne bi zaupala v izbiro Cruisa za glavno vlogo, ju je uspel prepričati, nato pa po mnenju mnogih odigral eno svojih najboljših dramskih vlog. Vseeno pa je pravo ljubezen in dobro finančno priložnost našel v akcijskih vlogah.

Ethan Hunt (Misija: Nemogoče)

Največ svojih adrenalinskih ambicij je igralec izživel s franšizo Misija: Nemogoče, v kateri igra supervohuna Ethana Hunta, ki s pomočjo izurjene ekipe rešuje svet. Za to vlogo je Cruise na primer v drugem filmu prosto plezal po skalah v Utahu in dvigal pritisk režiserju, ki je hotel vse to posneti s kaskaderjem. V šestem filmu je izvedel kar tri drzne akcije: dirko z motorjem, pilotiranje helikopterja med norim pregonom in izvedbo spektakularnega ter življenjsko nevarnega skoka s padalom HALO – to je skok iz letala na višini okrog 7000 metrov, pri katerem se padalo odpre na približno 500 metrih. Plezal pa je tudi po več kot 800 metrov visoki stolpnici Burj Khalifa, kjer nekateri sodelavci niso niti vstopili v sobe pri vrhu, kjer so zaradi potreb snemanja morali odstraniti okna. A Ethan Hunt – in kot vse kaže tudi Tom Cruise – je brez strahu.

Vsi filmi franšize Misija: Nemogoče so na voljo v DKino. Misija: Nemogoče – Izpad je na sporedu kanala POP v soboto, 17. septembra ob 20h.

John Anderton (Posebno poročilo)

Tom Cruise je v svoji karieri odigral lepo število likov v ZF filmih, a najbolj kulten status je dosegel s filmom Stevena Spielberga, ki deloma temelji na kratki zgodbi mojstra ZFja Philipa K. Dicka. V prihodnosti, v katero je postavljen film Posebno poročilo (Minority Report), policija aretira morilca, še preden ta stori zločin. John Anderton, ki ga igra Cruise, je vodja in največji zagovornik tega sistema. Pred časom so mu namreč ugrabili sina, zato želi, da drugim ne bi bilo treba doživeti česa podobnega. A vse se zaplete, ko se sam znajde na seznamu tistih, ki bodo storili zločin. Za vizualno podobo sveta, ki povsem navduši, je Steven Spielberg zbral množico strokovnjakov iz različnih področij, da so si zamislili svet daleč naprej in vsi so se strinjali, da bo zasebnost tista, ki bo najbolj na udaru. Niso se motili.

Les Grossman (Tropski vihar)

Toma Cruisa v filmu Tropski vihar (Tropic Thunder), akcijski komediji o skupini samovšečnih igralcev, ki zatava v džunglo med snemanjem epskega filma, ne boste prepoznali, saj je vizualno povsem spremenjen v zlobnega producenta. Lik je Tom Cruise ustvaril kar sam, saj je, kot je v mnogih intervjujih povedal režiser Ben Stiller, prebral scenarij in ugotovil, da tak lik manjka in tako si je celotno podobo ter obnašanje zamislil sam in pri tem neznansko užival; tako zelo, da naj bi ta lik ponovno oživel. Še vedno ni znano, ali bo šlo za samostojen film, ali pa se bo Les Grosssman le pojavil v katerem od drugih Cruisovih filmov.

Tropski vihar si lahko ogledaš z ogledom nazaj, na sporedu je bil 15. septembra ob 00:40 na kanalu Cinemax.

Filme Toma Cruisa lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »tom cruise« in že se ti bo prikazal nabor njegovih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov in ni jih malo. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Film s Tomom Cruisom.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. september 2022
6009
21. september 2022
5 najboljših filmskih junakov Toma Cruisa