6 znanstvenofantastičnih filmov za otroke

Igor Harb in Tamara Harb 28. oktober 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/otroski-zf-filmi-tharb-okt20-hero.jpg

Med počitnicami je možgane treba spočiti od učenja, kar lahko naredimo tudi z gledanjem filmov. Kljub bližnji noči čarovnic se nismo odločili za grozljivke, saj niso primerne za najmlajše, temveč smo namesto tega po videotekah Telekoma Slovenije nabrali otroški in mladinski ZF, ki je občasno strašljiv, zmeraj pa fantastičen. In seveda primeren tudi za odrasle.

Bacek Jon film: Farmagedon, DKino (5+)

Ljubitelji Backa Jona so se lani razveselili že drugega celovečernega filma o tej priljubljeni nagajivi ovčki. Tokrat je dogodivščina nekoliko manj vsakdanja, saj v bližini farme strmoglavi navihana Lu-La, ki ni iz našega planeta. Bacek Jon se ji odloči pomagati, seveda pa jim je za petami tudi skrivna vladna organizacija. Zabaven uvod v ZF za otroke s prepoznavno prikupno animacijo studia Aardman (Wallace in Gromit, Kokoške na begu).

Luis in vesoljčki, DKino (6+)

Animirana pustolovščina o fantu Luisu, ki po smrti matere živi sam z očetom, obsedenim ufologom, je kljub omenjenim težkim temam polna humorja. V šoli menijo, da oče slabo skrbi za Luisa in domov pošljejo socialno službo, kar dodatno zakomplicirajo nerodni nezemljani, ki so pristali v bližini, da bi kupili masažno blazino iz TV prodaje. Kmalu se izkaže, da je prav to lahko rešitev za vse Luisove težave, zato združi moči z vesoljčki in sosedom, ki ga je sicer trpinčil, in se odpravi na pustolovščino.

Železni velikan, HBO GO (7+)

Prvenec režiserja Brada Birda, ki je kasneje navdušil z Neverjetnimi in Ratatouillom, temelji na istoimenskem romanu Teda Hughesa in je postavljen v čas hladne vojne. Devetletni Hogarth najde velikanskega robota, ki je padel iz vesolja, in se z njim spoprijatelji. Robota pa išče tudi vladni agent. Krasna zgodba o prijateljstvu, odraščanju in slovesu, kakšno pa lahko s starejšimi otroci rečete tudi o hladni vojni in petdesetih.

Mali zelenec, HBO GO (7+)

Kitajski film Mali zelenec je posnel eden globalno najuspešnejših mladih kitajskih režiserjev Stephen Chow (Kung fu frka), ki je za vzor vzel Spielbergovo mojstrovino E.T. vesoljček. Glavni junak Dicky živi z očetom v skromnih razmerah, a si kot vsi vrstniki želi tudi najnovejšo igračo CJ1. Žal si je ne moreta privoščiti, a nekega dne oče na odpadu najde zeleno kroglo in jo podari sinu kot kul novo igračo. Ta krogla pa je dejansko nezemljan, ki postane Dickyjev prijatelj.

Super 8, HBO GO (12+)

Otroci so med snemanjem amaterskega filma s kamero Super 8 priča iztirjenju vojaškega vlaka iz katerega pobegne skrivnostno bitje. Mestece se kmalu znajde pod nadzorom vojske, otroci pa si poskušajo razvozlati skrivnost … in zraven še posneti svoj film. Dogajanje je postavljeno v osemdeseta, obdobje v katerem je režiser J.J. Abrams (Zvezdne steze, Vojna zvezd: Sila se prebuja) kot otrok tudi sam snemal svoje prve filme s prav takšno kamero.

Kratek stik, Pickbox (10+)

Ko v prototip vojaškega morilskega robota Johnnyja 5 udari strela, se ta najprej zmede, a kmalu ugotovi, da se je pričel zavedati samega sebe. Ko pobegne iz vojaškega baze, najprej spoznava svet, nato pa s pomočjo mladega dekleta ugotovi pomen življenja in se odloči, da bo poiskal inženirja, ki ga je ustvaril in ustavil vojaški projekt. Film je zaznamovan s časom svojega nastanka v osemdesetih, kar ga naredi še dodatno prikupnega.

Ocene primernosti ogleda filmov glede na starost so povzete po predlogih zapisanih na HBO GO, in Common Sense Media.

HBO GO je na voljo naročnikom na programsko opcijo HBO, ki je v promocijskem obdobju na voljo brezplačno za 12 mesecev ob sklenitvi naročniške pogodbe za 24 mesecev. Več podrobnosti: www.telekom.si/akcija-12-mesecev-brezplacno. Akcija je na voljo naročnikom programske opcije Pickbox. Filmi iz videoteke DKino so na voljo tudi s koriščenjem VALÜ točk programa zvestobe Telekoma Slovenije. Za 200 VALÚ točk dobite 5 EUR dobroimetja, ki ga lahko izkoristite za izposojo filmov. Več: www.telekom.si/vsebine-iz-videoteke-dkino.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. oktober 2020
5428
28. oktober 2020
6 znanstvenofantastičnih filmov za otroke