Ali je Jon Sneg izpadel iz Igre prestolov?

/PublishingImages/got-s6-hero.jpg

Prvi del šeste sezone Igre prestolov, ki bo na sporedu 25. 4. ob 3. uri zjutraj, nosi naslov Rdeča ženska. To namiguje na Melisandre, rdečo svečenico, ki ima bojda moč obuditi ljudi od mrtvih, vendar v Igri prestolov stvari običajno niso tako predvidljive in preproste. Preden se podamo v novo sezono, poglejmo, kateri dogodki so zaznamovali prejšnjo.

V nadaljevanju razkrivamo ključne dogodke pete sezone. Če je še niste videli, ne berite dalje.

Smrt in upanje

Čeprav se večina pogovorov pred začetkom šeste sezone vrti okrog Jona Snega, je bila tudi usoda nekaterih drugih junakov vprašljiva, vsaj do prvih napovednikov šeste sezone.

Jon Sneg

Ko Sam in Gilly odideta na pot proti Staremu mestu, kjer bi se Sam izučil za moistra, bratje Nočne straže Jonu pripravijo zasedo in ga večkrat zabodejo. Jon negibno obleži na tleh, mlaka krvi se širi.

 

Stannis Baratheon

Stannis je mrtev. Potem ko je žrtvoval hči, da bi zmagal v bitki, ga je polovica mož zapustila in nato porazila v vojski Boltonovih. A vse kaže, da mu končni udarec zada Brienne in tako maščuje Renlyja.

Jaime Lannister

Jaime z Myrcello pluje v Kraljevi pristanek, a navidezne sreče je kmalu konec, saj je Ellaria Pesek zadala smrtni udarec oziroma poljub. Ellaria ima protistrup, Jaime pa bo očitno domov pripeljal mrtvo hči.

Cersei Lannister

Cersei visokemu vrabcu prizna greh, nato pa mora gola in bosa v paradi sramu prehoditi mesto do doma, kjer jo pričakata Qyburn in frankensteinski Vršac.

Sansa Stark in Theon Greyjoy

Sansa in Theon skočita z obzidja v globok sneg. Glede na napovednike sta skok uspešno prestala in sta na begu pred Boltoni.

Daenerys Targaryen

Medtem ko Daenerys išče hrano, saj se ranjen in utrujen Dragon ne želi premakniti, naleti na dothraško pleme. Daario in Jorah, ki zaenkrat očitno dobro prenaša smrtonosen sivolusk, se odpravita za njo.

Tyrion Lannister in Varys

Dinamičen duo je spet skupaj, v zadnjem delu pete sezone Varys prispe v Mereen. Tyrion je skupaj z vodjo Brezmadežnih Sivim črvom in Daenerysino svetovalko Missandei prevzel vodenje mesta, tako da bodo Varysa še krvavo potrebovali. Očitno nas spet čakajo duhoviti dialogi.

Arya Stark

Potem ko uporabi obraz iz Hiše črne in bele in ubije morilca svojega učitelja mečevanja, spozna, da bo morala to odločitev drago plačati. Ne sicer z življenjem, a ker še ni pripravljena biti Nihče, ji odvzamejo vid.

Rdeča svečenica Melisandre

Melisandre se vrne na Zid. Ali je morda ona naslovna rdeča ženska? Ali lahko obudi Jona Snega?

 

Jon Sneg je mrtev, a ne za dolgo

Navdušence nad serijo je v zadnji sezoni najbolj pretresla Jonova smrt in kljub nenehnemu zagotavljanju avtorjev serije in igralca Kita Haringtona, ki igra Jona Snega, da je Jon zagotovo mrtev, teorije o njegovem vstajenju od mrtvih niso poniknile. Tukaj je nekaj najbolj razširjenih.

Poglejte si napovednike za šesto sezono Igre prestolov.

Teorijo o tem, da bo Jon v nadaljevanju krvovolk, je najlepše ovrgel njegov soigralec John Bradley, ki igra Sama. John je najpogosteje slišal teorijo, da se bo Jon Sneg vrnil kot žival, torej v telesu svojega krvovolka Duha. Bradley pravi, da bi se morali snovalci te teorije vprašati, ali imajo tako radi ta lik, da bi ga bili pripravljeni spremljati kot krvovolka. In doda, da ima Kit Harington zelo priljubljen obraz in je zelo seksapilen, kar bo digitalno animiran krvovolk težko dosegel.

Zelo razširjena je tudi idejo o tem, da bo v njegovo oživitev vpletena Melisandre, ki je priročno v zadnjem delu prispela na Zid. Tudi naslov prvega dela Rdeča ženska namiguje, da bo rdeča svečenica igrala pomembno vlogo. Čeprav Melisandre še ni nikogar obudila od mrtvih, smo v seriji že izvedeli, da nekateri rdeči duhovniki to zmorejo.

 

V Igri prestolov je veliko namigov o starših Jona Snega in čeprav nikoli ni bilo potrjeno, je prevladujoča in precej podkrepljena teorija, da sta starša sestra Neda Starka Lyanna in Rhaegar Targaryen, kar pomeni da Jon Sneg pravzaprav zmajeve krvi. Ker Nočna straža zažge trupla, bi lahko ogenj Jona vrnil med žive. Spomnite se, kaj je storila Daenerys konec prve sezone.

5 šokov 5 sezone

Igra prestolov je brutalna in krvava igra, v kateri nihče ni varen.

Sežig Shireen Baratheon

Shireen je bila neizpodbitno dobra, zato je njena brutalna smrt toliko bolj pretresljiva. Stannis pa je z žrtvovanjem, ki ga je izvedel na Melisandrino pobudo, očitno podpisal svojo smrtno obsodbo.

Arya razmesari Meryna Tranta

Trant je bil na Arynem seznamu že odkar je ubil Syria Forela, njenega učitelja mečevanja. Umor je brutalen, Arya mu med drugim iztakne oči in na koncu prereže vrat.

Dragon proti Harpijinim sinovom

Ko Harpijini sinovi v areni napadejo Daenerys, je njena obramba šibka in videti je, da ni izhoda, a na pomoč pride Dragon in pokaže, kakšno orožje ima Daenerys v zmajih.

Masaker v Ostrem

Jon Sneg se s Tormundom odpravi v Ostro, kjer so zbrani ostali divježi. Kmalu pa se znajdejo v bitki z Belimi hodci in vojsko mrtvih. Ko vidimo obseg vojske in kako hitro jih kralj obudi, nam postane jasno, kaj prinaša zima.

 

Smrt Jona Snega

Čeprav v Igri prestolov noben lik ni varen, je po obglavljenju Neda Starka in peklu rdeče poroke ta smrt gledalce zagotovo najbolj šokirala.

Prvi del Igre prestolov bo predvajan:

  • 25. aprila ob 03.00h in 20.00h na HBO-ju
  • 25. aprila ob 21.00h na kanalu HBO 3

Od jutranjih ur 25. aprila bo dostopen na HBO GO-ju in od 25. aprila na HBO OD-ju.

Programsko opcijo HBO lahko naročite na SiOL TV ali na portalu Moj Telekom.

Foto: © 2015 HOME BOX OFFICE, INC. ALL RIGHTS RESERVED.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. april 2016
2941
19. april 2016
Ali je Jon Sneg izpadel iz Igre prestolov?