Ali je Westworld novo Zahodnje?

Igor Harb in Tamara Harb 30. september 2016
/PublishingImages/westworld-hero.jpg

Ko se bo Igra prestolov po osmi sezoni poslovila, bo mreža HBO ostala brez paradnega konja, zato se že nekaj časa trudi najti novega favorita. Njihova nova velika stava je ambiciozna ZF serija Westworld.

Naslovni Westworld je tematski zabaviščni park, ki je videti kot divji zahod, vloge kavbojev in bogaboječih meščanov pa igrajo roboti. Ljudje se pridejo tja zabavati in izživeti svoje fantazije, pri čemer so tudi najbolj temačne brez posledic. Roboti, ki se na videz ne razlikujejo od ljudi, so na voljo za vse, tudi za seks in – ker smo na divjem zahodu – seveda tudi za strelske obračune. Glede na prve posnetke in odzive je videti, da Westworld ne zaostaja za Igro prestolov po količini nasilja in seksa.


 

Westworld bo premierno predvajan na HBO v ponedeljek 3. oktobra ob 3. uri zjutraj, hkrati s premiero v ZDA, nato pa še v udarnem večernem terminu ob 20. V ponedeljek bo prvi del dostopen tudi na HBO Go in HBO OnDemand.

Napad pokvarjenih robotov

Serija temelji na filmu Zahodni svet iz leta 1973, ki ga je režiral in zanj napisal tudi scenarij Michael Crichton, avtor Jurskega parka. Tudi v tem filmu gre za zabaviščni park z roboti, ki so programirani, da ugodijo željam obiskovalcev. Težava se pojavi, ko pride do napake v sistemu in začnejo pobijati goste. Robota s črnim klobukom, ki po parku preganja preživelega obiskovalca, igra Yul Brynner. Po zanimivem spletu naključij, je ravno zdaj v kinih predelava filma s katerim je najbolj zaslovel, vesterna Sedem veličastnih. Brynner v obeh filmih nosi črn klobuk, ki je v mitologiji vesternov simboliziral negativca, čeprav je v Sedem veličasnih zgolj antijunak. Film Zahodni svet bo od 1. oktobra na voljo tudi v HBO Go. Vendar pa serija ni zgolj predelava filma ali nadaljevanje teze o robotih z okvaro, temveč odpira vrata v široko razpravo ideje o zavesti, življenju in svobodnih odločitvah, s temelji v sodobnem razvoju tehnologije, umetne inteligence in zabavne tehnologije.

Oceno Zahodnega sveta in njegove nepričakovane aktualnosti si lahko preberete na portal io9.


 

Vstaja umetne inteligence

Serija je za izhodišče vzela Crichtonovo idejo, a v svetu Westworlda ne gre več le za napako v sistemu, ampak za vstajo robotov. Zato v središču ni tehnologija kot preteča nevarnost, ampak tudi vprašanja povezana z umetno inteligenco in njihovim dojemanjem realnosti, identitete in pa seveda raziskovanje, kaj se zgodi z ljudmi, ko ni omejitev, ko je vse dovoljeno, tako kot obiskovalcem parka. Serijo sta za HBO razvila Jonathan Nolan (soscenarist Viteza teme in Medzvezdja) in Lisa Joy (producentka serije Goreče sporočilo), kot producent se jima je pridružil še sam J. J. Abrams (Vojna zvezd, Zvezdne steze, Skrivnostni otok). Glede na to ekipo ustvarjalcev si torej lahko obetamo zanimivo potovanje.

Nič manj impresivna ni igralska zasedba z Anthonyjem Hopkinsom v vlogi kreativnega vodje parka, pridružijo pa se mu še Ed Harris kot neustavljivi morilec s skrivnostnim načrtom, Evan Rachel Wood, James Marsden in Thandie Newton, ne manjka pa niti nekdanja predsednica vlade iz serije Oblast Sidse Babbet Knudsen v vlogi ene od upravnic parka.

HBO se je potrudil, da je k Westworldu pritegnil izjemne ustvarjalce, dobil dobro zgodbo in je glede na napovednik vložil dovolj denarja, da je serija tudi vizualno osupljiva. Ali bo to dovolj, da bo »Zahodni svet« postal novo »Zahodnje«, pa bomo še videli. Vsekakor bo treba poskrbeti, da bo cela sezona vsaj približno tako impresivna kot je napovednik.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. september 2016
3174
30. september 2016
Ali je Westworld novo Zahodnje?