Čas je za novo sezono Igre prestolov

/PublishingImages/GoT-5-hero.jpg

Danes se začne. Za največje navdušence že ob 3.00 zjutraj, ko bo HBO predvajal prvi del nove sezone Igre prestolov hkrati z ameriško premiero. Serija bo seveda na programu tudi v standardnem terminu ob ponedeljkih ob 20.05 zvečer. Nočno-jutranje predvajanje pa tistim najbolj zavzetim daje priložnost, da v naslednjih 10 tednih vsak ponedeljek svojim sodelavcem in prijateljem “slučajno” razkrijejo ključne dogodke vsakega dela.

 

Golota in nasilje, kaj pa hrana?

Teh seveda nikoli ne zmanjka. Igra prestolov je napeta in krasno posneta serija, ki je še bolj kot po zanimivih in realističnih likih znana po tem, da lahko vsakega od njih kadar koli doleti krut konec. Ter seveda po nasilju in goloti, ki sta postala neločljivo povezana s podobo serije in sta najbrž največ pripomogla k temu, da je v osnovi geekovska serija postala tako široko popularna. Pred Igro prestolov je bil Gospodar prstanov bolj ali manj edino delo iz žanra fantazije, ki je recimo temu sodilo v splošno razgledanost. Oziroma povedano drugače, če bi na naključni zabavi z naključno osebo poskusili načeti pogovor o zmajih in čarovnikih, bi najbrž kmalu ostali brez sogovornika. Zanimivo, v knjigah seks ni edini užitek, ki mu je namenjeno veliko prostora, hrana in pijača si prislužita še bolj pornografske opise, a jima je na televiziji dodeljena le vloga kulise (ideja za spin-off?).

 

Zgodovinske korenine

Ob visokih produkcijskih standardih, ki daleč presegajo kar koli drugega na televiziji in tudi večino filmov, pa si je serija prislužila precej prestižnih točk tudi zaradi pohval zgodovinarjev. George R.R. Martin je namreč večkrat izpostavil, da si je pri zgodbi in zapletih veliko izposojal pri zgodovini, še več, Igra prestolov je bila v prvih osnutkih zgodovinski roman, brez fantazijskih elementov. Osrednji vpliv na zgodbo je t.i. vojna med belo in rdečo rožo (1455-1485), a Martin je vpletel tudi številne druge zgodovinske dogodke, številni navdušenci nad knjigami pa posvečajo analizi potencialnih vplivov eseje in spletne strani.

 

Kralji, kraljice, vojščaki, sirote in zmaji

Po 40 delih ni smiselno podajati povzetka zgodbe Igre prestolov, saj bi za to potrebovali veliko prostora, hkrati pa bi pokvarili celo vrsto presenečenj. Lahko pa predstavimo nekatere podrobnosti sveta, v katerem se zgodba odvija. Osrednji del zgodbe poteka v deželi imenovani Zahodnje (v bistvu je kontinent), ki po nekaterih geografskih in klimatskih značilnostih spominja na Britanijo (severna polovica) in Sredozemlje (južna polovica), vendar naj bi po besedah avtorja bil velikosti Južne Amerike. Zahodnjemu vlada en kralj, vendar je razdeljeno na sedem kraljestev, ki imajo vsaka svojega vladarja. Na začetku zgodbe je v deželi že dobro desetletje mir, a kmalu zadonijo bobni vojne in nihče ni več varen. Vzpostavljati se pričnejo zavezništva, tkejo se spletke, ubija se potiho s strupom in magijo ter odkrito na bojnem polju in mestnem trgu, medtem ko nekateri čarajo, drugi podkupujejo, izsiljujejo, trepetajo pred močnejšimi in čakajo na svoj trenutek. Kot omenjeno, svet Igre prestolov spominja na naš srednji vek, a ima nekatere samosvoje značilnosti:

 

  • letni časi trajajo več let, kolikor dolgo je treba
  • t.i. drugi oz. beli hodci so nekakšni ledeniški zombiji, ki zbirajo sile na severu
  • za zaščito pred njimi je postavljen ogromen, prek 200 m visok zid, ki sega čez cel kontinent
  • vargi so ljudje s posebnimi sposobnostmi, ki lahko prevzamejo voljo živali
  • nekateri svečeniki rdečega boga imajo sposobnost čaranja
  • morilci brez obraza lahko ubijejo kogar koli in spremenijo svoj obraz
  • srčna drevesa imajo oči in čutijo
  • krvovolki
  • velikani
  • zmaji

 

Te podrobnosti najbrž ne razjasnijo prav dosti, poudarijo pa epsko razsežnost zgodbe in lahko ste prepričani, da boste že po drugem delu zasvojeni.

 

Igra prestolov je na sporedu na HBO in HBO HD ob ponedeljkih ob 20.05, od 13. aprila naprej.

Vir fotografij: HBO Slovenija

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. april 2015
2464
16. april 2015
Čas je za novo sezono Igre prestolov
Android, iOS, Windows Phone 8