DKino premiera: Pripravnik

/PublishingImages/dkino-pripravnik-hero.jpg

Zgodba o upokojencu, ki postane pripravnik v internetnem podjetju pod vodstvom energične podjetnice, je točno tako klišejski kot se zdi, a te klišeje doseže s srcem, stilom in pogosto presenetljivim realizmom, celo v prikazu startupov.

Pripravnik je na voljo za izposojo v videoteki DKino. Videoteka DKino po novem omogoča kar 48 ur za ogled filma, tako da bo več kot dovolj časa za ponovni ogled ali zaključek ogleda, če so vas pred koncem zmotili. Četrtek je dan za nove filme v DKino in na Tehniku vam bomo vsak teden predstavili glavno špico.

Glavna aduta filma sta prepričljiva in pristna oskarjevca Robert De Niro in Anne Hathaway v glavnih vlogah, ki pod suvereno taktirko mojstrice romantične komedije Nancy Meyers recikliranim naukom, tematikam in odnosom vdahneta svežino.

 

Kaj je v imenu?

Najprej razčistimo naslov. Pripravnik je res precizen opisen naslov za ta film, saj glavni junak kljub svoji starosti 70 let, postane točno to. V tem je še nekaj humorja, saj so pripravniki običajno mladi, a ideja vseeno ni najboljša. Predvsem v luči predlanskega filma Pripravnika, ki ima zelo podobno zgodbo o dveh tehnološko neizkušenih prodajalcih srednjih let, ki postaneta pripravnika v tehnološkem podjetju. In predvsem, ker je ta starejši film dolgočasen ter kljub dobronamernim šalam žaljiv do inteligence povprečnega uporabnika Googlovih storitev. Naslov Pripravnik je slaba izbira predvsem, ker si humor in splošna kakovost filma zaslužita kaj boljšega. A po drugi strani je to stara šola avtorice Nancy Meyers, ki ima rada natančne naslove, kot je denimo njen največji scenarističen uspeh, Ko je Harry spoznal Sally.

Obrnjena riba na suhem

V filmu spremljamo 70-letnega vdovca Bena, ki mu je dolgčas in se prijavi na razpis za pripravnika v tehnološkem podjetju. Humor je tipa riba na suhem, a uspe inteligentno napisan scenarij pogosto obrniti situacije, tako da v Benovi prisotnosti njegovi tehnološko podkovani, a družbeno nezreli sodelavci izpadejo kot te pregovorne ribe. V filmu je ključen odnos med Benom in njegovo nadrejeno Jules, ki ju povsem prepričljivo upodobita oskarjevca Robert De Niro in Anne Hathaway. Slednja je zadnja leta zanesljivo odlična (Nesrečniki, Vzpon Viteza teme, Medzvezdje), medtem ko je bil De Niro v zadnjih filmih pogosto videti, kot da mu je odveč, da mora biti v sceni. To pot se potrudi in Bena odigra kot pristnega, srčnega in pokončnega starosto, ki z novimi sodelavci splete pristne prijateljske odnose.

 

Nevarnost hitre rasti startupov

Hollywoodski scenaristi presenetljivo še niso povsem dojeli, kako internet in druge sodobne tehnologije vključiti v zgodbo, kjer je odnos do njih v ospredju, pa pogosto dobimo prave polomije (glej npr. zgoraj omenjena Pripravnika). No, Pripravnik je izjema, ki potrjuje pravilo. Ne samo, da realistično prikaže spletne storitve in mobilne telefone, celo izzivi s katerimi se sooča e-trgovinski startup so presenetljivo realni, pa čeprav vzdušje v podjetju skorajda spominja na montessori vrtec. Pri tem najbolj izstopa ključni konflikt filma, podjetje je namreč v nevarnosti zaradi eksponentne rasti, saj ta prinaša izzive, ki jih k mikroupravljanju vseh procesov v podjetju nagnjena ustanoviteljica ni zmožna obvladovati. Zato iščejo novega direktorja, čeprav se Jules temu upira, saj se zaveda, da bi spremembe lahko uničile to, kar je s podjetjem hotela zgraditi. S podobno težavo se sreča skoraj vsak uspešen startup in to je tudi ena osrednjih tem filma Steve Jobs, saj je to doživel tudi Apple. Pripravnik na koncu težišče prenese nekoliko proč iz podjetniških voda na razmerje med družinskim in poslovnim življenjem, na vlogo žensk v (poslovni) družbi in na pomembnost vključevanja starejših v družbo, kar so življenjske teme, film pa se z njimi sooči brez pridiganja ali moraliziranja ter z gentlemanskim humorjem.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. februar 2016
2836
1. februar 2016
DKino premiera: Pripravnik