Deadpoolovsko do filma ali zakaj je včasih dobro ignorirati pravila

/PublishingImages/deadpool-dkino-hero.jpg

Deadpool ni navaden superjunak. Ne rešuje sveta, ni vsemogočen, moralno sporne odločitve sprejme brez kančka slabe vesti, ima piker smisel za humor, rad pokomentira svoje odločitve in brez zadržkov nagovarja publiko.

Film je v otvoritvenem vikend globalno zaslužil okrog 300 milijonov dolarjev, podrl kup rekordov in privabil množice. Zakaj je potem trajalo 11 let, da so ga posneli, in kaj je končno prepričalo studio, da je odboril film?

Deadpool je trenutno na voljo v videoteki DKino.

Nelegalane aktivnosti pripeljale do poroke

Ryan Reynolds, ki v filmu upodobi glavnega junaka in je tudi koproducent filma, se je projektu priključil že leta 2005. Sam pravi, da je to eno njegovih najtežjih razmerij, ki pa se je ne glede na vse prepreke na koncu zaključilo s poroko.

A Deadpool ni preprost partner, studii pa neradi preveč tvegajo. Težko je odobriti snemanje, če je scenarij poln izdatnega nasilja, humor povsem neobičajen, neuspeh prav tako stripovske Zelene svetilke pa je dokazal, da glavni igralec ni tak magnet za občinstvo kot bi si ga studio želel. Ko je scenarij pristal na spletu in bil deležen glasnega odobravanja navdušencev, je studio le odobril pripravo testnih posnetkov, a žal jih tudi ti niso prepričali.

Nato pa so v duhu Edwarda Snowdna na spletu pristali tudi ti testni posnetki in sprožili val pristnega navdušenja ter zahtev, da se film posname, kar je avtorjem končno dalo priložnost. In to celo za film z oznako za starejšo mladino (R), kar je precej neavadno, saj visokoproračunski Marvelovi in DCjevi stripovski filmi praviloma ciljajo na mlajšo publiko, ki prinese oznako PG-13. Filme z oznako R si namreč lahko mlajši od 17 let v kinu ogledajo film le v spremstvu odraslega.

Kdo je žvižgač?

Ryan Reynolds je v pogovoru v oddaji The Tonight Show povedal, da so štirje osumljenci: on, scenarista in režiser. In da so se seveda večkrat poigravali s to idejo, vsekakor pa je 70-odstotno prepričan, da tega ni storil on.

 

The Hollywood Reporter je prepričan, da je posnetke objavil režiser oziroma nekdo iz studia za posebne učinke Blur, ki je pripravilo testne posnetke. Režiser Miller je tudi soustanovitelj tega podjetja. Drugi pravijo, da je Miller tak človek, ki bi to tudi javno priznal. A ne glede na vse, gre za lastnino Foxa in s tem, ko je storilec posnetke dal na splet, je seveda kršil zakon, tako da verjetno še lep čas ne bomo izvedeli, kdo je kriv.

Seveda obstaja tudi teorija, da je posnetke na splet dal nekdo iz Foxa, ki je podpiral projekt in je ocenil, da je to edina možnost, da bo film sploh posnet, hkrati pa je želel še preveriti odziv javnosti. Tveganje je sicer bilo veliko, saj bi lahko dobili popolno zavrnitev in projekt bi bilo dolga leta nemogoče spraviti na plano.

Z malo denarja do zelo vesele muzike

Kljub vsej podpori je Deadpool dobil sorazmerno nizek proračun 60 milijonov dolarjev (kar je za evropske razmere sicer še vedno nepredstavljivo), a za primerjavo: Stotnik Amerika: Državljanska vojna je na primer imel proračun okrog 250 milijonov dolarjev, Batman proti Supermanu: Zora pravice pa po nekaterih ocenah celo 400 milijonov.

Zaradi finančnih omejitev je končni spopad v Deadpoolu nekoliko okrnjen, a to ne vpliva na kakovost filma. Vsak manko v akciji namreč nadomestijo humor, iskrivi komentarji o superherojih, filmski industriji, karieri Ryana Reynoldsa in celo o nastajanju samega filma. Predvsem pa se v primerjavi z drugimi tovrstnimi filmi ne jemlje resno. Film o superherojih so v zadnjem času pozabili, da morajo biti tudi zabavni, vsi namreč poskušajo pokazati čimbolj težko otroštvo glavnega junaka, nek uničujoče tragičen dogodek v njegovem življenju ali morebitno mračno prihodnost. Deadpool pa z zabavno zgodbo, dobro posneto akcijo, očarljivo in žmohtno romanco, simpatičnim glavnim junakom ter obilico humorja nagovarja široko občinstvo in je super izbira za poletni filmski večer.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. junij 2016
3034
27. junij 2016
Deadpoolovsko do filma ali zakaj je včasih dobro ignorirati pravila