Disneyeve risanke v videotekah: od Fantazije do Zootropolisa

/PublishingImages/Disney-videoteke-hero.jpg

Ko je Walt Disney pred skoraj 80. leti v kina poslal prvo celovečerno risanko, Sneguljčico in sedem palčkov, je postavil svojo kariero na kocko. A film je doživel izjemen uspeh in nastali so temelji animiranega filma kot ga poznamo danes, Disneyjev studio pa je postal eden največjih. Za ilustracijo, v letošnjem letu je zaslužil že več kot pet milijard dolarjev in ni redko, da posamezen film proda za več kot milijardo dolarjev vstopnic.

V času počitnic si otroci z veseljem ogledajo tudi nekoliko daljše animirane filme, zato smo v nadaljevanju pogledali, kako dobro so s starejšimi in najnovejšimi Disneyevimi risankami založene videoteke DKino, HBO Go in Pickbox.

Zootropolis v HBO Go

Najnovejša Disneyjeva risanka v videotekah je Zootropolis iz 2016, ki jo lahko najdete v HBO Go. V središču filma je zajčica Malči, ki postane prva zajčja policistka v mestu Zootropolis, kjer so se živali razvile, tako da plenilci in njihov potencialni plen živijo v slogi. A ko nekdo zmoti to ravnotežje, Malči poskuša razrešiti skrivnost s pomočjo lisjaka. Risanka je hkrati kriminalka in policijska komedija, ob enem pa tudi poda pomemben nauk o spoštovanju drugačnosti in različnosti ter poudari pomen sodelovanja.


 

Disneyevi začetki

Čeprav je studio Disney najbolj poznan po princeskah, te niso od nekdaj v središču njihovih risank. Začeli so sicer z izredno uspešno Sneguljčico v štiridesetih, nato pa na veliko platno postavili še druge priljubljene zgodbe, najprej zgodbo o leseni lutki Ostržku, sledili so glasbeni kolaž kratkih zgodbic Fantazija, pripoved o slončku Dumbu in Bambi, ki je dvignil največ prahu. Zgodba o ljubkem srnjačku je namreč prestrašila marsikaterega otroka, ker Bambijevo mamo ustrelijo lovci, pa čeprav tega ne vidimo v kadru. Fantazija iz leta 1940 pa je pravzaprav učna ura klasične glasbe, kombinacija močne glasbe in podob, ki zna sicer biti nekoliko strašljiva za manjše otroke, pri starejših pa lahko služi kot pogled v preteklost animiranega filma. Brez slabe vesti lahko kakšne segmente preskočite ali skrajšate, saj so nekateri precej dolgi.


 

K princeskam se je Disney vrnil v petdesetih s Pepelko; ta je s svojo preobrazbo pritegnila gledalce, ki so po drugi svetovni vojni iskali boljše življenje. Pepelki je sledila Trnjulčica, ki pa gledalcev ni očarala, nato pa kar trideset let ni bilo filma o princeskah. Odločitve o animiranih filmih so nato v veliki meri prevzeli animatorji, pri tem pa je manjkalo dobrih zgodb in scenaristov, kar se je poznalo tudi pri upadu gledalcev, saj Disney vse do devetdesetih ni imel resničnega hita.

Fantazija in Slonček Dumbo sta na voljo v Pickboxu in HBO Go.

Disneyeve princeske

V devetdesetih je Disney ponovno zaživel, najprej z Malo morsko deklico, zgodbo, ki sledi klasični Andersenovi pravljici o morski deklici, ki se odreče svojemu krasnemu glasu, da postane človek, nato so sledili Aladin, Levji kralj, Pocahontas in Mulan.


 

Disneyeve princese so že leta tarča povsem zaslužene kritike, saj je med drugim v večini risank samoumevno, da je punca, ki bo postala princesa, zaljubljena v princa, on pa za to ne naredi nič. Raziskava jezikoslovk Carmen Fought in Karen Eisenhauer, ki sta analizirali dialoge v Disneyevih filmih o princeskah, je celo pokazala, da čeprav so princese v glavnih vlogah, imajo večino dialoga moški liki. Zanimivo je bilo razmerje v filmih iz štiridesetih precej enakovredno, z Malo morsko deklico pa se obrnilo močno v prid moškim likom (deloma tudi zaradi izgube glasu glavne junakinje), a se trend v naslednjih filmih ni izboljšal, manjkalo pa je tudi zanimivih ženskih stranskih likov.

Spremembe je prinesla prva temnopolta princesa Tiana, a šele leta 2009, z risanko Princesa in žabec. Scenarist Rob Edwards je rekel, da so za osnovo vzeli film Zgodilo se je neke noči, kjer sta se za ljubezen morala potruditi oba, potem pa so zamenjali vloge, tako je glavna junakinja Tiana prevzela vlogo Clarka Gabla, princ Neuvaaan pa Claudette Colbert. Tiani je sledila še nekoliko drugačna in precej bolj divja Zlatolaska.


 

Aladin je na voljo v Pickbox in HBO Go, Zlatolaska pa v Pickbox in DKino.

Šele v zadnjih letih smo dobili drugačne princese, ki dobivajo pohvale tudi za svoje sposobnosti in ne le videz, kot je to bilo v navadi včasih. Izredno priljubljena je zgodba Ledenega kraljestva o Ani in Elsi, ki se mora naučiti živeti s svojo čarobno močjo. Otroci si film zaradi krasnih glasbenih točk, na katere zaplešejo tudi najmlajši, ponavadi želijo ogledati večkrat, zato je dobro vedeti, da je pri izposoji v videoteki DKino film na voljo za neomejeno ogledov v 48 urah.


 

Ledeno kraljestvo je na voljo v DKino.

Disney in Pixar

Ko je Disney kupil Pixar, majhen a uspešen studio, ki je ustvaril prvi računalniško animiran celovečerni film Svet igrač, je pod okrilje dobil množico odličnih risank, na primer Avtomobile, Pošasti iz omare, Iskanje Nema, Wall-E-ja in V višave. Pri Pixarju niso v središču princese, če že, pa so povsem drugačne, tako kot denimo Merida v Pogumu. Še boljši je njihov prikaz sodobnih deklet, kot v lanski z oskarjem nagrajeni risanki Vrvež v moji glavi, kjer spoznamo kontrolni center za čustva v možganih 11-letne Reily. Poleg nje so glavni junaki tako njena čustva, Veselje, Strah, Jeza, Gnus in Žalost, ki usmerjajo njene odzive.


 

Vrvež v moji glavi in Pogum so na voljo v HBO Go.
V DKino so na voljo Pošasti z univerze, Svet igrač 3 in Pogum.
V Pickbox je na voljo Pogum.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. november 2016
3228
4. november 2016
Disneyeve risanke v videotekah: od Fantazije do Zootropolisa