Filmska poslastica meseca za najmlajše: Mali princ

/PublishingImages/mali-princ-hero.jpg

S prihodom Netflixa smo dobili še eno spletno videoteko, a žal brez lokaliziranih vsebin, tako da si je za ogled z otroci na domačem kavču risanke še vedno najlažje izposoditi v slovenskih spletnih videotekah, kjer so na voljo tudi sinhronizirane.

Čeprav se odrasli ljubitelji risank včasih pritožujejo nad sinhronizacijo in raje gledajo risanke v izvirniku, je pri ogledu z otroci drugače. Tisti, ki še ne zanjo brati, veliko lažje sledijo sinhronizirani risanki kot pa povzetkom odraslih o dogajanju na zaslonu. Ta mesec izpostavljamo celovečerno risanko Mali princ, tudi zato, ker kljub pričakovanjem, da je namenjena nekoliko starejšim, srž knjige z dobro všečno animacijo in kreativno predelavo približa tudi najmlajšim.

 

Primerna starost: 6+ (priporočilo Kinodvora)

Zgodba

Deklica se mrzlično pripravlja na zahtevno elitno šolo, enega od korakov na njeni življenjski poti, kot ji jo začrtala mama. Ko pa sreča nekoliko nenavadnega soseda Pilota, ki ji pripoveduje zgodbo o srečanju z Malim princem, jo ponese v svet domišljije in čudenja. Skupaj z Malim princem pa spoznava, da se pomembne reči vidi le s srcem.

O filmu

Celovečerna risanka ne služi kot nadomestek za branje knjige, saj zgodbo knjige vzame kot iztočnico okrog katere naplete novo zgodbo o deklici, ki jo mati in šolski sistem tlačita v svet odraslih. Zgodba v risanki je bližje sodobnemu gledalcu, na primarni ravni pa tudi nekoliko mlajšim otrokom, saj so nekatera življenjska sporočila knjige omiljena, poenostavljena in posodobljena. Kar je v redu, saj ima film dovolj lastne zgodbe, da deluje kot samostojno delo. Risanka naj bo tako predvsem uvod v raziskovanje zgodbe, ki jo bodo otroci kasneje spoznali skozi branje. Glavni junakinji svet Malega princa predstavi Pilot, medtem ko ona isto stori za mlade gledalce. Odstopanje od knjige je poudarjeno tudi skozi stil animacije, saj nas skozi risanko spremljata dve različni vrsti animacije. Del, ki neposredno predstavlja dogajanje v knjigi, je vizualno blizu izvirnim ilustracijam Saint-Exupéryja, medtem ko preostanek filma uporablja trenutno precej popularne metode in sloge digitalne animacije, ki bodo vsekakor blizu mlajšim otrokom.

 

Izhodišča za pogovor: prijateljstvo, ljubezen, minljivost, moč domišljije, odraščanje

Knjiga Mali princ

Celovečerna risanka temelji na slavni knjigi francoskega pisatelja Antoina Saint-Exupéryja, ki je izšla že leta 1943 in je prevedena tudi v slovenščino. Knjiga je namenjena nekoliko starejšim otrokom kot risanka, spletna stran Common Sense Media jo denimo priporoča otrokom starim 10 in več, med tem ko jo društvo Bralna značka Slovenije uvršča na seznam za učence v tretjem triletju osnovne šole.

 

Ustvarjalci:

V sinhronizirani različici deklici posodi glas Maja Kunšič, ki je med drugim sodelovala pri sinhronizaciji Muminov in Zmajčka kokosa, Pilota oživi Primož Pirnat, gledališki in filmski igralec, ki je mimogrede bil odličen v Vajah v objemu, mama je Vesna Pernarčič, ki jo poleg gledališkega dela trenutno lahko spremljate tudi v Žlahtni štoriji, Mali princ pa Gašper Jarni, ki ga mnogi poznate tudi kot voditelja otroške oddaje Umko.

Za nekoliko starejše ljubitelje risank je v DKino na voljo tudi različica z izvirnim angleškim zvokom in navdušujočo zasedbo. Pilot je Jeff Bridges, The Dude iz Velikega Lebowskega, mama Rachel McAdams, ena od glavnih igralk iz druge sezone Pravega detektiva, Mali princ pa Paul Rudd, znan predvserm kot komik, ki je v 2015 postal tudi Ant-Man.

V videoteki DKino je Mali princ na voljo tako v izvirni kot tudi sinhronizirani različici.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. januar 2016
2825
25. januar 2016
Filmska poslastica meseca za najmlajše: Mali princ