Filmska poslastica meseca za najmlajše: Mumin na Azurni obali

/PublishingImages/mumini-hero.jpg

Mumini, povodnim konjem podobna bitja, so prikupni in malce naivni, a svobodomiselni stripovski in knjižni junaki s Finske, ki navdušujejo otroke in odrasle že od leta 1942, zraven pa nevsiljivo prinašajo tudi družbena sporočila.

Verjetno Mumine dobro poznate, saj so v slovenščini na voljo stripi in knjige, pa tudi oba celovečerna filma, Mumini lovijo komet in Mumin na Azurni obali sta prišla v naša kina. Če jih še ne, pa le preverite, kdo so ti prikupni liki iz Mumindola, ki skozi svoje zgodbe z obilico humorja podajajo nauke o veselju v majhnih stvareh, cenjenju svobode in kreativnosti.

Primerna starost: 5+ (priporočilo Kinodvora)

Zgodba

Neučakano pričakujoči pomladi in toplote, se Muminovi iz še napol zimskega Mumindola odpravijo na počitnice na jug, na mondeno Azurno obalo. Mumimočka se za dogodivščino domisli novega aristokratskega priimka de Mumin in se hitro vključi v visoko družbo, prav tako se tam znajde Smrkljica, medtem ko se Muminmama in Mumin v novem okolju ne počutita domače, Mala Mi pa je zmeraj pripravljena na vragolije ali sarkastične pripombe.

 

O filmu

Celovečerni animirani film Mumin na Azurni obali je prišel v kina ob 100. letnici rojstva avtorice. Vsi, ki ste prebrali istoimenski strip, boste opazili razlike, predvsem v predzgodbi, ki predstavi Malo Mi, njeno sestro in gusarje. Mala Mi se v tem stripu sicer sploh ne pojavi, a s svojo ekscentričnostjo in navihanostjo popestri risanko. Avtorji so se odločili za na roko narisano animacijo, tako da so ostali bližje stripu, pri pripravi filma pa so veliko časa namenili tudi barvam, ki odražajo počutje junakov. Film je vizualno povsem drugačen kot risanka Mumini lovijo planet, ki je temeljila na posnetkih izvirne stop-motion TV serije, medtem ko je ta film videti povsem stripovski. Mumini niso podobni ozaljšanim hollywoodskim risanim junakom, a kljub svoji netaktnosti predajajo pomembno pozitivno sporočilo, ki veje skozi vsa dela Tove Jansson. Odrasle bo mestoma nepovezana zgodba, ki je zgodbo kratkega istoimenskega stripa podaljša s peripetijami iz drugih zgodb, morda nekoliko dolgočasila, a je zanimiva zaradi samosvojega vizualnega in tematskega pristopa. Otrokom morda pred ogledom predstavite katero od knjig ali stripov, da bodo poznali karakterje glavnih junakov in jih bodo bolj z veseljem spremljali. Knjigo pred tem sami preberite, saj so knjige o Muminih namenjene zelo raznolikim starostnim skupinam, tako da so nekatere primerne tudi za malčke in na primer učijo šteti, medtem ko so druge primerne šele za osnovnošolce.

 

Izhodišča za pogovor: prijateljstvo, ljubezen, kako se vklopiti v družbo, pomembnost drobnih stvari v življenju, ekscentričnost, razredi, privilegiranost

Stripi in knjige o Muminih v slovenščini

Istoimenski strip je izšel tudi v slovenščini pri založbi Sanje, a risanka ne temelji le na tem stripu, čeprav v veliki meri sledi osrednji zgodbi. V slovenščino je prevedenih in prirejenih še kup stripov (npr. Mumin se zaljubi, Mumin in morje), knjig (med drugim Mumintrolčki in velika povodenj, Komet prihaja) in slikanic, (npr. Mumin spoznava števila, Mumin in rojstnodnevni gumbek). Svet Muminov je tako na voljo najmlajšim, nekoliko starejšim, ki že znajo brati, nasmejali pa bodo tudi odrasle.

 

Pop ikone

Mumini so globalna blagovna znamka in čeprav so pri nas širše znani šele zadnja leta, so osvojili svet in jih lahko ponekod primerjamo z Disneyevimi junaki, tudi zaradi številnih izdelkov popisanih z njihovimi motivi in zabaviščnega parka Muminworld na Finskem.

Nadzor nad avtorskimi pravicami ima še vedno v rokah avtoričine družine, o njihovi priljubljenosti v Skandinaviji pa priča tudi dejstvo, da je glasbo za film Mumini lovijo komet pripravila kar Björk.

 

Sinhronizacija

V sinhronizirani različici Muminu posodi glas Gašper Jarni, igralec in animator, ki je med drugim sodeloval pri množici TV serij, tudi otroški oddaji Umko, Smrkljica je Maja Kunšič, članica Lutkovnega gledališča Ljubljana, med drugim je sijajna v predstavi za najmlajše Turlututu, Muminočka je Andrej Murenc, ki ga poleg gledališkega dela trenutno lahko spremljate tudi v Eni žlahtni štoriji, Muminmama pa Maša Derganc, članica SNG Drame Ljubljana.

V videoteki DKino je na voljo sinhronizirana različica.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. februar 2016
2854
15. februar 2016
Filmska poslastica meseca za najmlajše: Mumin na Azurni obali