HBO GO na velikem zaslonu

Tehnik 15. januar 2015
/PublishingImages/hbo-go-box-hero.jpg

HBO GO, HBO-jeva knjižnica z več kot 2000 urami vsebin na zahtevo, je naročnikom že dalj časa dostopna z računalnika, pametnega telefona in tablice, sedaj pa tudi na BOX-u, kar omogoča preprost ogled tudi na velikem zaslonu.

Pester izbor

Knjižnica HBO GO je ena najboljših sodobnih storitev za ogled filmov in serij na zahtevo, pravi korak naprej od pasivnega spremljanja televizijskega sporeda, predvsem zaradi izjemne kakovosti vsebin, ki so le klik stran. Tako je mogoče najti vse od hollywoodskih blockbusterjev, do evropskih in azijskih neodvisnih filmov in seveda HBO-jeve odlične produkcije, kot sta na primer serija Igra prestolov in komična novičarska oddaja Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem, ne manjkajo pa niti dokumentarci in otroški filmi.

 

S trudom na velik zaslon

Ne glede na priročnost dostopa prek računalnika ali mobilne naprave, pa so zasloni teh naprav praviloma manjši od televizijskega, spraviti sliko tja pa tudi pri vseh sodobnih povezavah običajno vključuje vsaj en korak preveč. Če imamo denimo združljiv pametni telefon in pametni televizor (ali napravo, kot je Apple TV ali Google Chromecast), lahko tja preslikamo vsebino iz telefona, vendar v tem primeru dokler gledamo film ne moremo uporabljati telefona. HBO GO sicer najdemo tudi na nekaterih pametnih televizorjih, vendar je tam storitev HBO GO pogosto na voljo le za ameriške uporabnike in nam pri prijavi zgolj prikaže sporočilo, da se ne nahajamo v pravi regiji. Izjema so le izbrani Samsungovi in LG-jevi pametni televizorji.

 

BOX za preprosto upravljanje ...

HBO GO na BOX-u odpravi vse te težave, saj ni potrebno nabaviti nobene dodatne opreme ali se ubadati s kakršnimi koli nastavitvami. HBO GO najdemo na programskem mestu 240 in ga preprosto upravljamo z daljincem za BOX. Še več, za opravila, kot je iskanje vsebin po naslovu, igralcih ali režiserju, lahko namesto vnosa besedila z daljincem uporabimo kar pametni telefon in rezultate dodamo v svoj izbor, da se takoj po osvežitvi tam pojavijo tudi v HBO GO na BOX-u.

... in dobro uporabniško izkušnjo

Čeprav HBO GO na starejših napravah (npr. iPad prve generacije) predvaja vsebine brez težav, pa uporabniški vmesnik ni pretirano odziven, kar nekoliko pokvari uporabniško izkušnjo. A strah, da bi takšna usoda doletela tudi HBO GO na BOX-u je odveč. Resda je treba počakati nekaj sekund za sam zagon aplikacije, nato pa je sprehod skozi kategorije in tudi predvajanje vsebin praviloma zelo hiter, povsem primerljiv z uporabniško izkušnjo na računalniku ali mobilni napravi zadnje generacije, le pri odpiranju posameznih kategorij je včasih treba počakati kakšno sekundo.

 

Zgledno organizirane vsebine

Organizacija 2000 ur vsebin v pregledne menije ni mačji kašelj, a HBO GO na BOX-u ponuja več kot le nabor žanrov. Najprej nas pozdravi kategorija “Poudarjeno” s peščico udarnih vsebin (po izboru HBO-ja), ki so predstavljene čez celo stran, s preprosto navigacijo pa lahko izbiramo iz širokega nabora kategorij, še podrobnejšega kot v mobilni aplikaciji. To je dobrodošlo, saj je na velikem zaslonu dovolj pregledno, hkrati pa je število vsebin v posamezni kategoriji lahko manjše. Podobno kot v aplikaciji lahko znotraj vsake kategorije razvrstimo vsebine po abecedi, glede na gledanost med drugimi uporabniki HBO GO, ali sledimo HBO-jevim priporočilom, posebej pa so izpostavljene tudi na novo dodane vsebine in tiste, ki bodo na ogled le še kratek čas. HBO GO namreč vsak ponedeljek osveži vsebino knjižnice z novimi vsebinami, pri tem pa umakne nekatere starejše. V mobilni aplikaciji je pri vsaki vsebini naveden datum do kdaj bo ogled še možen, na BOX-u pa so posebej označeni zgolj tisti v zadnjem tednu. Vsak film oz. del serije je opremljen z dobrim in natančnim opisom, večino spremljajo tudi napovedniki, poleg tega jih lahko ocenimo in dodajamo v svoj izbor. Pri filmih (praviloma zgolj risankah), ki so na voljo sinhronizirano, je to tudi navedeno, jezik pa nato izberemo med samim predvajanje s smernimi tipkami.

Kakovost slike

Ob ogledu prve vsebine je treba vnesti šifro starševskega dostopa, nato pa najprej vidimo standardno opozorilo o zaščiti avtorskih pravic, pod njim pa še razlago, da HBO GO uporablja tehnologijo Smooth Streaming, ki prilagaja kakovost slike glede na razpoložljivo pasovno širino, zaradi česar je prvih 15 do 20 sekund slika lahko kockasta, dokler ne določi primernejše. Med preizkušanjem je bilo kockasto sliko mogoče opaziti, vendar je trajala največ nekaj sekund (preizkušanje je potekalo na optični povezavi 100/20 Mb/s, priporočljiva hitrost povezave za uporabo HBO GO je vsaj 2 Mb/s), nato pa se je vzpostavila zelo lepa slika, ki sicer ni v visoki ločljivosti, saj HBO GO tega zaenkrat še ne omogoča, je pa povsem primerljiva s sliko programa HBO.

 

Priporočila

Edina funkcionalnost, ki jo v povezavi s HBO GO na BOX-u še pogrešamo, je vključitev vsebin HBO GO v storitev Priporočamo, ki sicer ponudi tudi HBO-jeve vsebine iz TV sporeda. S široko dosegljivostjo HBO GO na različnih platformah pa je tudi treba priznati, da imamo veliko priložnosti za pregled opisov in napovednikov ter priporočil HBO-ja in drugih uporabnikov, z možnostjo shranjevanja zanimivih filmov in serij v Moj izbor pa tudi preprost način za spremljanje vsega, kar si želimo ogledati.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. januar 2015
2351
4. marec 2015
HBO GO na velikem zaslonu
Android, iOS, Windows Phone 8