Houston, imamo problem! od nedelje na HBO

Igor Harb in Tamara Harb 23. september 2016
/PublishingImages/houston-problem-hero.jpg

Znano je, da je SFRJ skušala razviti atomsko bombo, to je bil tudi eden od ciljev ustanovitve Inštituta Jožef Stefan, a ideja o vesoljskem programu naše bivše skupne države je bolj divja. In je predmet igranega oz. parodičnega dokumentarca Houston, imamo problem!.

Celovečerni prvenec Žige Virca je bil eden najbolj pričakovanih slovenskih filmov že od objave prvega dražilnika na YouTubu, ko so avtorji še skušali zbrati sredstva za snemanje. Da bo prihod v kinematografe upravičil leta čakanja je dalo vedeti že to, da je imel svetovno premiero na slovitem festivalu Tribeca, kasneje pa je bil uvrščen še na številne druge, od Karlovyh Vary do Londona. V septembru je slavil tudi v Portorožu kot zmagovalec Festivala slovenskega filma, poleg tega pa je bil izbran še za slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja. Od nedelje je tudi na sporedu HBO (in na voljo na HBO OnDemand in HBO Go), saj je bila ameriška premijska televizijska mreža tudi koproducent filma.

Ali je vse res?

Houston, imamo problem! je igrano-dokumentarni film oziroma mokumentarec, pri katerem gre za zmes dokumentarne forme in fiktivne vsebine. Zgodba se osredotoča na jugoslovanski vesoljski program, ki naj bi ga Tito v 60-ih letih prodal ZDA, in je predstavljena skozi usodo (fiktivnega) inženirja Ivana, ki naj bi sodeloval pri njegovem razvoju in bil kasneje prisiljeno preseljen v ZDA. Film na to idejo naveže še avtomobil Yugo oziroma projekt Yugo ZDA in razkrije kakšne kopalke je nosil Tito. Teorija zarote je odlično podprta tako z zgodbo v sedanjosti kot arhivskimi posnetki.

HBO koprodukcija

Houston, imamo problem! je prvi film v regiji HBO Adria, pri katerem je HBO sodeloval kot koproducent. Režiser Žiga Virc je večkrat povedal, da je poleg podpore, ki jo na tak ali drugačen način nudi HBO, seveda pomembno tudi to, da s tem filmu zagotoviš dostop do čim večjega števila gledalcev, kar si zagotovo želi vsak avtor.

Televizijska mreža HBO je sicer znana po kakovostni lastni produkciji, saj vsi poznamo Igro prestolov , Podpredsednico in Skrivno navezo. Program HBO Europe producira serije tudi na Češkem, Poljskem, Madžarskem in v Romuniji, ena bolj odmevnih je bila miniserija Goreči grm, češka serijo o Janu Palachu, ki je s samozažigom spremenil podobo protestov zoper zasedbo Češkoslovaške leta 1969. Serijo je režirala nominiranka za oskarja Agnieszka Holland, ki je sicer sodelovala s HBO-jem tudi pri Skrivni navezi.

HBO namerava še vlagati v razvoj vsebin v regiji in ima trenutno natečaj HBO Adria First Draft, v okviru katerega lahko scenaristi prijavijo svoja dela za serijo, umeščeno v regijo Adria (ta vključuje države bivše SFRJ). Več o natečajo najdete na njihovi spletni strani.

Houston, imamo problem! bo na sporedu:

  • 25. septembra ob 20.00h na HBO-ju
  • 26. septembra ob 14.50h na HBO-ju
  • 29. septembra ob 22.05h na HBO-ju
  • 30. septembra ob 22.20h na HBO 2.

 

Od 25. septembra je tudi v HBO Go in HBO OnDemand.

Zanimiv pogovor z režiserjem Žigo Vircem, lahko poslušate na apparatus.si , kjer boste med drugim izvedeli tudi, kdaj in zakaj je Žiga Virc kupil kaseto s Titovimi govori in vse o videih »Tine Strela« s katerimi se je prvič predstavil slovenski javnosti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2016
3168
23. september 2016
Houston, imamo problem! od nedelje na HBO