Igra prestolov

/PublishingImages/Igra-prestolov-hero.jpg

Po treh letih uspešnega boja z internetom bo HBO-jeva serija Igra prestolov prihodnji teden ponovno začela z obremenitvenimi preizkusi svetovnega medmrežja, saj se bo HBO zoperstavil piratstvu s tem, da bo vsak nov del na voljo prek storitve HBO GO kolikor hitro bo mogoče, prvi del pa celo brezplačno.

Igra prestolov je že dve leti zapored najbolj pogosto prenesena vsebina prek omrežja bit torrent, če k temu prištejemo še ves promet prek HBO GO, ki prav tako poteka prek interneta in vse oglede prek storitev IPTV, kot je SiOL TV, ki vključujejo tudi vsebine v visoki ločljivosti, potem govorimo o ogromni količini podatkov, ki švigajo iz smeri HBO-jevih strežnikov proti milijonom oboževalcev ene najboljših serij vseh časov. In seveda, ne pozabimo na Twitter, ki je lani po premieri devetega dela tretje sezone doživel kolektivni šok ob t.i. rdeči svatbi, kar je postal eden najbolj twitanih televizijskih dogodkov.

 

Zmaji, zombiji in zid

A kaj je tisto, kar dela to fantazijsko politično sago tako priljubljeno? Vsekakor ima urejene osnove, kot so zanimiva zgodba in razdelani liki, pri tem pa postavitev dogajanja v srednjeveškemu podoben čas v deželo Zahodnjega, kjer obstajajo zmaji, nekakšni ledeni zombiji in magija, in kjer letni časi trajajo več let, naredi zgodbo še bolj privlačno in z vsemi fantastičnimi elementi pusti razvoju dogodkov odprto pot.

George R.R. Martin, avtor knjig po katerih je serija posneta, se ni nikoli bal dodajanja novih in novih likov, pri čemer je skrbno ustvarjal prostor zanje z odstranitvijo nekaterih najbolj priljubljenih, vključno celo z nekaterimi glavnimi. To je težko ustvariti in vzdrževati že v knjigi, v televizijski seriji pa še toliko bolj. A avtorja serije David Benioff in D.B. Weiss sta se v teh treh letih izkazala kot resnično velika mojstra, ki nista znala samo preliti Martinove epske sage in njegovih kompleksnih likov v vizualni medij, temveč ob sodelovanju izjemne ekipe tudi ustvariti nepozaben svet, ki z vsakim novim delom pridobi nove oboževalce.

 

Kraljestvo v vojni

Zgodba Igre prestolov se začne v snežni tundri, kjer se skupina izvidnikov sreča iz oči v oči z belimi hodci, zombiju podobnimi neustavljivimi bitji, za katere so bili prepričani, da so zgolj pošasti iz starih pravljic. Prav zaradi njih je Zahodnje zaščiteno z Zidom, ogromnim, več sto let starim ledenim zidom, na katerem možje Nočne straže skrbijo za varnost kraljestva. To nekoliko spominja na srednjeveško Evropo, s kraljem, vitezi, vazali in vsem kar sodi zraven. Na začetku zgodbe je relativen mir, vendar pod gladino vladavine kralja Roberta Baratheona I. brbotajo spletke, ki do konca prve sezone (oz. knjige) potegnejo celotno kraljestvo v vojno. Medtem je v mestni državi Pentos, prek morja od Zahodnjega, mlada Daenerys Targaryen, izgnana potomka nekdanjega kralja Zahodnjega, prodana v poroko dothraškemu khalu Drogu in prejme za poročno darilo tri okamenela zmajeva jajca.

Razkošna produkcija po vsem svetu

To so zgolj nekatera izhodišča zgodbe Igre prestolov, ki se nato razvija in širi prek celotnega Zahodnjega, na morje, skozi puščavo, po tundri in v velika mesta ter gradove. Ta ogromen svet si seveda zasluži epsko upodobitev in pri HBO-ju se niso držali nazaj pri produkciji, saj lokacije vključujejo Islandijo, Severno Irsko, Maroko in Dubrovnik. Že v prvi sezoni je Sean Bean, ki je pred tem igral v Gospodarju prstanov, izjavil, da gre za povsem primerljiv nivo produkcije, nakar so v kasnejših sezonah proračun in obseg scen opazno povečali (čeprav je treba priznati, da je imel Gospodar prstanov bistveno večji obseg postprodukcije in digitalnih posebnih učinkov).

 

Neznan teritorij četrte sezone

V prvih dveh sezonah so avtorji serije precej verno sledili knjigam, tretjo knjigo pa so že zaradi obsega razdelili na več sezon. Poleg tega se četrta in peta knjiga dogajata istočasno, tako da so morali skupaj z Martinom ustvariti povsem novo kontinuiteto. Posledično lahko nova sezona preseneti tudi tiste, ki so prebrali vse knjige. Ker Martin šeste in sedme knjige še ni napisal, niti ni jasno, kdaj mu bo to uspelo, je celoten razplet zgodbe podrobno razložil avtorjema serije, ki bosta na eni točki (vendar še najbrž ne to sezono) začela uvajati dogodke in razplete, ki se v knjigah še niso zgodili.

 

Igra prestolov bo od 7. aprila vsak ponedeljek ob 20.05 na HBO (programsko mesto 201) in HBO HD (programsko mesto 202), takoj po premiernem predvajanju pa bodo deli na voljo tudi prek storitve HBO OnDemand (programsko mesto 203) na SiOL TV in prek storitve HBO GO v spletnem brskalniku oziroma aplikacijah za pametne mobitele in tablice.

Vir fotografij: www.hbo.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. april 2014
2005
22. april 2014
Igra prestolov
Android, iOS, Windows Phone 8