Igra prestolov: Kdo bo preživel šesto sezono?

/PublishingImages/IgraPrestolov-kdo-bo-prezivel-hero.jpg

Dvoboj pankrtov je postregel z epsko bitko, z zaključkom zadovoljil gledalce, ženske pa so povsem prevzele pobudo.

Igra prestolov je na sporedu ob ponedeljkih na HBO ob 3. uri in ob 20. uri, na voljo je tudi v videotekah HBO Go in HBO OD.

V Igri prestolov zmagaš ali umreš

Tako je Cersei posvarila Neda Starka, ko je prišel v Kraljevi pristanek. In kmalu po tem je ostal brez glave. A bo tudi ona sledila Nedu in kdo bo še padel na koncu šeste sezone?

V ponedeljek, 27. 6., bo na sporedu zadnji del 6. sezone. V članku razkrivamo ključne dogodke šeste sezone in delčke iz napovednika za finale.

Kraljevi pristanek

V Kraljevem pristanku nas čakata sojenji Cersei in Lorasu, a že nekaj časa namigujejo, da Cersei pripravlja presenečenje. Gorivo zanj ji je priskrbel nori kralj Aerys in kot je povedal Tyrion, je ognjice polno pod celotnim Kraljevim pristankom. A bo Cersei pred začetkom sedme sezone udejanjila načrte norega kralja, ki jih je ustavil njen brat Jaime, ko ga je umoril? V septi bosta gotovo Visoki vrabec in Loras, ki je bil nazadnje še v ječi, tako da se jima ne obeta nič dobrega. V Kraljevem pristanku smo že nekaj časa priča rivalstvu med Cersei in Margaery, saj v mestu ni prostora za obe, zato bodo ta konflikt najverjetneje razrešili s smrtjo ene od njiju. Na katero staviš?

 

Cersei je bila še dva dela nazaj povsem na tleh, sama, ob strani sta ji stala le še Qyburn in »Frankenvršac«. A je v osmem delu ponovno pokazala, da še ni rekla zadnje. Če bo njen načrt uspel, bi lahko umrli vsi. A morda bomo na to morali počakati do naslednje sezone.

Margaery je izredno spretna v vlečenju potez iz ozadja, navsezadnje je že tretjič poročena s kraljem, in igra povsem svojo igro. In ne pozabimo, za sabo ima starosto spletk, t.i. Trnovo kraljico Olenno. Morda se bo Margaery spravila tudi iz trenutne zagate, skoraj gotovo pa se bo morala posloviti od očeta in brata, kar pomeni, da bo družina Tyrell ostala brez moških potomcev.

Kralj Tommen bo skoraj zagotovo umrl, saj je le še lutka v rokah Visokega vrabca. Tudi glede na prerokbo, ki jo je v otroštvu slišala Cersei, se mu s krono na glavi obeta mrtvaški prt.

Zid in severno od zidu

V zadnjem delu sezone prihaja zima in z njo najbrž tudi Beli hodci. V tej zgodbi bo pomembno vlogo igral tudi Bran, ki mu je Trioki vran naložil vso zgodovino sveta in vizije prihodnosti, zdaj pa mora le še procesirati vse te podatke in jih razvozlati. Pri tem mu bosta očitno pomagala njegov stric Benjen in Meera in ker kaže, da bodo pomembni dejavniki še v prihodnji sezoni, se nam zaenkrat ni treba bati za njihovo usodo. A kaj se bo zgodilo z zdesetkano Nočno stražo, ko Beli hodci pridejo do njih?

Zimišče

Sansa, Mezinček in Jon so preživeli veliko bitko pankrtov, zato si verjetno lahko oddahnejo, saj so zaenkrat na varnem. Beli hodci do njih še ne bodo prišli, Jon se bo morda odpravil celo na sever proti Zidu. Vre pa med Davosom in Melisandre, saj je Davos odkril jelenčka, ki ga je podaril Shireen in ugotovil, da so jo zažgali. Ali bo eden od njiju izgubil igro? Glede na to, da je na poti na Sever tudi rdeči duhovnik Thoros (skupaj z Bratovščino in Psom) se na obzorju kaže potencialna spiritualna zamenjava za Melisandre.

 

Davos bi lahko še naprej koristil Jonu kot svetovalec, saj bo na novo združen Sever kmalu v nevarnosti. Po drugi strani pa se zdi, da serija brez težav nadaljuje zgodbo tudi brez njega.

Melisandre je po porazu Stannisa brez življenjske energije; sicer je obudila Jona Snega, a ni videti, da bi imela še kakšno ključno vloge pri nadaljnjih dogodkih, poleg tega pa je s preteklimi dejanji tudi izgubila vse podpornike.

Meereen

Po zmagoslavju v 9. delu delu nismo pričakovali vrnitve v Meereen, a v napovedniku za zadnji del so tudi delčki pogovora med Tyrionom in Daenerys. Slednja je pokazala, da je z zmaji nepremagljiva, sovražniki, sužnjelastniki in Harpijini sinovi, so premagani, okrepila jo je še flota Yare Greyjoy, rdeči svečeniki pa so ji zagotovili podporo ljudstva. Je torej prišel čas za odhod v Zahodnje? V dogodke se lahko vplete še Euron Greyjoy, a to bo verjetno ostalo za naslednjo sezono. Bodo torej v Meereenu vsi dočakali sedmo sezono?

Dornija

Ko smo nazadnje bili v Dorniji, so oblast prevzele peščene kače. Morda tam srečamo Varysa ali pa Olenno, ki iščeta zaveznike, saj peščene kače sovražijo Lannisterje. Verjetno nihče ne bo umrl, a peščene kače bodo nekoč morale plačati za vse umore.

Lahkih nog naokrog

Pes je z Bratovščino brez bander in se torej očitno zaenkrat še ne bo srečal s svojim bratom Gregorjem, t.i. Frankenvršacem. Največja moža v Zahodnjem sta torej vsak na svojem koncu kontinenta, a oba obujena od mrtvih.

Arya Stark se je odpravila v Zahodnje in je po spektakularnem okrevanju to sezono na varnem.

Brienne in Podrick sta na poti v Zimišče, sta pa zamudila bitko. Seveda se jima lahko zgodi karkoli, a če/ko bo Brienne padla, bo to tudi zaradi priljubljenosti lika morala biti junaška smrt. A ne pozabimo, tudi Tormund je preživel bitko, tako da še obstaja upanje za Brimund oz. Torienne ☺

Rdeča poroka – epilog

Jamie Lannister bo v zadnjem delu na obisku pri Freyih. V napovedniku Walder nazdravlja, kot je nazdravljal na Rdeči poroki. Bo Jaime uničil Freye in bomo gledalci to sezono dobili padec še enega hudobca ali bo tudi on dočakal njihovo neslavno pogostitev?

Napovednik za zadnji del šeste sezone:

 

 

Foto: © 2016 Home Box Office, Inc. All rights reserved.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. junij 2016
3029
22. junij 2016
Igra prestolov: Kdo bo preživel šesto sezono?