Kino na domačem vrtu

/PublishingImages/domaci-kino-hero.jpg

Pred nami je še zadnji teden avgusta in vsi, ki želite čim bolj izkoristiti počitniške oz. poletne dni, boste morali prestaviti v višjo prestavo, da v svoj album dodate še kakšno posebno doživetje. Razmišljala sem katera aktivnost je takšna, da hkrati poletno navduši in jesensko umiri, da si torej pred skokom v september privoščimo še en konkreten poletni pljusk. Zame je to kino oziroma film, kino na prostem pa ima še poseben čar, ko hkrati na polno uživamo prednosti poletje, a nam hladnejši večerni zrak že da vedeti, da se bo kmalu prikradel september.

 

V Ljubljani je ponudba kinotov na prostem pestra, od predstav na Ljubljanskem gradu in Kinodvorišča, pa do zaključka, ko si bomo med 24. in 26. avgustom na Kongresnem trgu brezplačno lahko ogledali Casablanco, Damo iz Šanghaja in Pojmo v dežju. Ponudba je bogata tudi drugod, a me je predvsem zanimalo, kako zahtevna je postavitev na domačem vrtu. Seveda imate pri tem prednost vsi tisti z dvoriščem ali vrtom, lahko pa kino postavimo tudi na strehi, kot je na primer storil Guardianov novinar. A ciljam bolj na preprost projekt v stilu “uporabi, kar imaš pri roki”, zato bodo zadoščale že rjuhe, koce, vzglavniki in leseni ali plastični zaboji za nizke mizice, kamor lahko postavimo kozarce in prigrizke, nekaj truda je treba vložiti le v iskanje projektorja in platna.

 

Zakaj sploh domači kino?

Verjetno ste nekateri že zamahnili z roko, zakaj sploh komplicirati, ko pa je gledanje na kavču tako udobno. A ogled filma na zraku z vonjem po poletju je lahko odličen skok v romantičen večer, ali pa poseben dogodek za otroke, da v svoj poletni album doživetij dodajo še prijetno filmsko izkušnjo. Sicer pa kdo bi se lahko uprl udobnemu poležavanju na koci s kozarcem osvežilne pijače in prigrizkom na dosegu roke in odličnim filmom na platnu.

Seveda z domačo varianto že zaradi opreme ne moremo nadomestiti izkušnje obiska kino projekcije na prostem in doživetja, ki ga predstavlja obisk filmske predstave, ko skupaj z množico srkamo isti film, a čar domače predstave je v tem, da ni popolna, je pa povsem v naših rokah, otroci pa bodo zagotovo z veseljem sodelovali pri pripravi tovrstnega projekta, če ne drugega vsaj pri izbiri filma.

Osnovne sestavine

Seznam je kratek:

  • projektor,
  • računalnik ali DVD/blu-ray predvajalnik,
  • zvočniki,
  • platno oz. primerna površina za predvajanje
  • odličen film.

 

Če nimate projektorja, si ga lahko izposodite (povprašajte in pobrskajte po internetih), tudi DVD-je/blu-raye si lahko izposodite v knjižnicah, tisti, ki imate DKino, Voyo ali HBO pa lahko za filmi pobrskate tudi v teh videotekah. Za približno ustrezen zvok je fino, da ne uporabite le zvočnikov na računalniku, v glavnem, vzemite karkoli imate doma in oddaja spodoben zvok. V osnovi projektor povežete z računalnikom oz. napravo, iz katere boste predvajali film, če projektor ne vključuje zvočnikov je potrebno priključiti še njih. Preden si ga izposodite, preverite, kako in kaj. Kot pri vseh stvareh, naj bi postavitev bila preprosta, a saj veste, da se hitro kaj zatakne. Da me ne boste kasneje preklinjali, ker sem vam naložila to delo, vzemite to kot opozorilo.

Priprava prostora

Preden zadevo postavite, razmislite, kje bodo sedeli gostje, kje je najboljši prostor za platno in kako je z dostopom do elektrike. Upoštevajte, da je projektor, računalnik, zvočnike treba nekam postaviti, zato boste verjetno potrebovali še prostor za mizo ali stol.

Projekcijsko platno si prav tako lahko izposodite, projicirate na steno ali pa uporabite belo rjuho, seveda bo kakovost bistveno boljša s platnom. Pazite, da projekcije na bodo motile okoliške luči, rjuho pa pritrdite oziroma poskrbite, da ne bo nagubana ter da se med ogledom filma ne bo premikala, zato jo privežite in/ali obtežite.

Katere filme izbrati?

Pobrskala sem po videotekah DKino, Voyo in HBO ter izbrala nekaj lahkotnih poletnih poslastic.

DKino

Za ljubitelje romantičnih filmov priporočam slovenski Pot v raj ali nekoliko manj lahkoten, a še vedno osvežilen En dan, za najstnike Dej mi, no! ali Juno, za nekoliko mlajše obvezni Gremo mi po svoje ali Kraljestvo vzhajajoče lune, za najmlajše, stare okrog šest let in več (mlajši otroci bodo zaspali pred začetkom projekcije) pa Navihani Bram ali Ferdo Krota.

 

Voyo

Poleg množice komedij, romanc in drugih filmov primernih za ogled na prostem, je videoteka polna tudi slovenskih filmov za otroke in mladostnike, kot so Poletje v školjki, Sreča na vrvici, Učna leta izumitelja Polža in lanski Vloga za Emo.

HBO

Seveda tudi HBO ponuja kopico odličnih filmov, vključno z lanskimi blockbusterji, a sem se odločila za izbor komičnih serij, ki jih lahko pogledate cele ali pa le kakšen del, in stand up. Priporočam Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem in stand up Louis C. K.: Brez sramu. Če ste razpoloženi za serijo, pa se konec avgusta konča prva sezona zabavne Na robu, tako da si lahko privoščite cel komplet oziroma si prvi del ogledate kar na prostem.

Če naletite na njih, za ogled z otroci priporočam še Chaplinov Cirkus, Rdeči balon, E.T.ja, Vojno zvezd in pa seveda Goonije.

Tema, zvezde in film

Če boste film gledali na dvorišču in ne boste pobirali vstopnine ter ne gre za javno prireditev, potem je tako, kot če bi si ga ogledali v dnevni sobi, v kolikor pa želite organizirati dogodek za več ljudi oz. gre za prireditev v bližnjem parku, pa si lahko pomagate z vodičem po birokraciji, ki je nastajal pod okriljem zavoda Bunker. V vodiču je opisano, kaj natančno je treba storiti za organizacijo tovrstne prireditev, glavni finančni zalogaj pa bodo avtorske pravice za predvajanje filma.

Poiščite projektor, platno, počakajte na prijetno topel večer, nato pa vam želim le še prijeten ogled filma.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. avgust 2015
2643
27. avgust 2015
Kino na domačem vrtu
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8