Kirurg (The Knick)

/PublishingImages/kirurg-hero.jpg

Ustvarjalci filmskih serij ljubijo bolnišnice, saj so pripraven poligon za različna čustvena doživetja, v katera lahko odpeljejo gledalce, od upanja do izgube, od napetosti do olajšanja in od joka do ljubezni in tudi prepovedanega ljubimkanja. Bolnišnične serije so zlati standard žajfnic, pa tudi resnih dram, romanc in komedij, vendar pa v vsej tej množici še ni bilo serije, kot je Kirurg, ki jo bomo lahko od te sobote spremljali na Cinemaxu in prek spletne oziroma mobilnih aplikacij HBO GO (Android, iOS).

 

Obdobje revolucije

Tako kot v vseh televizijskih bolnišnicah je tudi v Kirurgu osnovni fokus na reševanju življenj, a s to ključno razliko, da je dogajanje postavljeno v leto 1900, na začetek preboja sodobnih tehnologij, kot sta elektrika in rentgen. Vsak začetek je naporen, poln poskusov in napak, a te lahko imajo v medicini zelo hude posledice: veliko krvi in smrt. Posledično je serija videti bližje filmom Davida Cronenberga kot pa Zdravnikovi vesti ali Urgenci. A brez pomote, Kirurg ni grozljivka, temveč fikcijska zgodba, postavljena v karseda realističen New York na začetku 20. stoletja. To postavi serijo ob bok Oglaševalcem in deloma tudi biografski seriji Masters of Sex o življenju in delu seksologov Mastersa in Johnsonove, ki jo na slovenskih televizijah še čakamo. Vse tri serije namreč prikazujejo svet na robu preloma in glavne junake, ki živijo hkrati v svetu preteklosti in (svoje) prihodnosti, kar je eden najbolj zanimivih načinov prikaza toka zgodovine.

 

Šarmantni cinik

Glavnega junaka serije, naslovnega kirurga Johna Thackeryja, igra britanski igralec Clive Owen, ki je zaslovel s trilerji, kot so Kdo je Bourne?, Insajder, Mesto greha in Otroci človeštva. Kot je mogoče videti že v napovedniku, Owen prikaže ravno pravo razmerje cinizma, ambicioznosti in šarma za prepričljivega, zagnanega vodjo kirurgije, ki želi uporabiti znanost za zdravljenje ljudi. No, pravzaprav mu stanje pacienta niti ni tako zelo pomembno kot nova spoznanja, ki jih poskus zdravljenja lahko prinese. In za nameček njegovo ambicioznost poganja zasvojenost s takrat za zdravnike dokaj preprosto dostopnima kokainom in heroinom. A preden bi Thackeryja kot ciničnega in zagnanega zasvojenega zdravnika okrcali za kopijo dr. Housa, si je vredno ogledati širšo sliko manhattanske bolnišnice Knickerbocker.

 

Družba v malem

Začetek 20. stoletja namreč ni bil revolucionaren zgolj v tehničnem smislu, temveč še bolj v družbenem. Bolnišnice, kot je ta, prikazana v seriji, so se namreč preživljale s kombinacijo plačljivih zdravstvenih storitev, medtem ko so za oskrbo množice revnih imigrantov potrebovali donacije bogataške elite. ZDA so takrat postajale globalna velesila in njihove oblike kapitalizma še niso krotile državne regulative, varnostni standardi, delavske pravice ali kakršna koli socialna varnost. S pritokom imigrantov je dežela postajala vse bolj raznolika, hkrati pa so pravice pričeli dobivati tudi ljudje drugih ras. Nenazadnje od prepovedi suženjstva ni minilo niti pol stoletja. Vse te družbene spremembe se odražajo tudi v Knickerbockerju, kjer zaposlijo prvega temnopoltega kirurga, pri čemer se hitro izkaže, da so njegovi sodelavci precej bolj progresivni v tehnološkem smislu kot v strpnosti.

 

Upokojitev po Soderberghovsko

Celotno prvo sezono serije je režiral oskarjevec Steven Soderbergh, ki je sicer pred kratkim najavil svojo upokojitev kot režiser. No, kasneje je posnel še film Moje življenje z Liberacijem in to serijo ter razložil, da je z upokojitvijo dejansko mislil na režiranje filmov za kinematografe, medtem ko ga delo za HBO očitno še kako zanima. Zelo redko namreč režiserji najdejo energijo in čas, da režirajo celotne sezone, a ta pristop se je pri Pravem detektivu izkazal za zelo učinkovitega, saj en režiser seriji prinese tudi enotno vizijo, brez nihanja v kakovosti izvedbe, kar je pogosto težava. Čeprav je Soderbergh najbolj znan po uspešni trilogiji Oceanovih 11, 12 in 13 ter filmih, ki so pobirali oskarje (kot sta Erin Brokovich in Preprodajalci, je v zadnjih letih posnel tudi dva odlična medicinska trilerja, Kužna nevarnost in Stranski učinki. Medtem ko je Stranski učinki zelo napet in skorajda hitchcockovski triler, predstavlja Kužna nevarnost širok pogled na epidemijo smrtonosne bolezni in ljudi, ki jo skušajo ustaviti, hkrati pa ima globok vpliv na njihova življenja. Kirurg je še en samosvoj del njegovega eklektičnega opusa, vendar ni težko najti nastavkov za takšno serijo in ni težko ugotoviti, kako lahko slavni režiser gledalca neposredno popelje v to prelomno, revolucionarno obdobje.

 

Prvi del brezplačno na SiOL TV in HBO GO

Premiera prvega dela serije Kirurg bo na voljo brezplačno za vse naročnike SiOL TV, ki imajo komunikator BOX ali BOX S, v soboto, 9. avgusta, ob 22. uri na Cinemaxu, nato bo na sporedu vsak teden v tem terminu. Hkrati bo na voljo brezplačno tudi prek storitve HBO GO, ki omogoča ogled v brskalniku računalnika ali z aplikacijo na mobilnih napravah. Na HBO GO bo vsak del na voljo že od sobote zjutraj, prvi del pa bo brezplačno na voljo vsem uporabnikom interneta v Sloveniji do 8. septembra.

Vir fotografij: hbo.si.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. avgust 2014
2147
14. avgust 2014
Kirurg (The Knick)
Android, iOS, Windows Phone 8