LIFFe v petih filmih

/PublishingImages/Liffe5-hero.jpg

Danes se začne ljubljanski filmski festival LIFFe, ki vsako leto razvedri Ljubljano, letos pa bo obiskal tudi druge kraje po Sloveniji, saj bodo nekateri filmi predvajani še v Mariboru, Celju in Novem mestu.

Nabor petih filmov je mineštra zanimivih filmov za različna počutja in zanimanja, tako so se na seznamu znašli dokumentarec o tehnologiji, britanski akcijski film, libanonsko-nemška romantična komedija, triler domače produkcije ter film modnega magnata, ki je tudi odličen filmar.

Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu (Lo and Behold)

Werner Herzog s svojim nemškim naglasom in navdušenjem razoroži tako intervjuvance kot gledalce. V dokumentarcu kljub svojemu nepoznavanju tehnologije razmišlja o njenih posledicah in raziskuje vse od začetnikov svetovnega spleta in razvijalcev umetne inteligence, pa do ljudi, ki zaradi domnevnih vplivov brezžičnega sevanja živijo izven poseljenih območij, ironično v senci enega največjih teleskopov, ne izpusti pa niti vprašanja kolonije na Marsu.


 

Končni obračun (Free Fire)

Film je postavljen v pozna sedemdeseta v Boston, kjer se srečajo pripadniki Ire in preprodajalci orožja. Skladišče polno orožja in obilica denarja prineseta kaos in strelski obračun, v katerem je kljub obilici metkov dovolj prostora za pikre dialoge in humor. Predvsem pa film Bena Wheatleya, ki je zaslovel s Seznamom za ubijanje, odlikujejo odlični igralci, na čelu z oskarjevko Brie Larson.


 

Dovoljena ljubezen (in spolnost) (Bil halal)

Če je teden preveč stresen in za razvedrilo potrebujete nekaj več smeha, a s temami, s katerimi s ne srečate vsak dan, potem poskusite z lahkotno romantično komedijo o prepletenosti in zapletenosti ljubezni, spolnosti in vere v islamskem svetu.


 

Takoj po LIFFu v kinu

Ne bodite razočarani, če na LIFFu zamudite naslednja dva filma, saj prvi pride v kino že med festivalom, 17. novembra, drugi pa takoj po zaključku, 22. novembra.

Nočne ptice (Nocturnal Animals)

Režiser Tom Ford je s prvencem Samski moški nakazal, kako pomembna je zanj vizualna pripoved. Tudi z drugim drugim nadaljuje v svojem stilu. V glavni vlogi je Amy Adams, ki nekega dne prejme še neobjavljeno knjigo bivšega moža, za katero posumi, da je grožnja maščevanja.

 

Nočno življenje

Slovenskih filmov in koprodukcij letos na festivalu ne manjka, poleg celovečerca Damjana Kozoleta, si lahko ogledate še njegov nizkoproračunski prvenec Usodni telefon, dokumentarec o Franu Milčinskem Ježku, Moj narobe svet – Ježek, mladinski film Pojdi z mano in pa Ponovni pogled na Modri žamet, film o zakulisju snemanja kultnega Lynchevega Modrega žameta.

Damjan Kozole je za Nočno življenje na festivalu v Karlovyh Varyh prejel nagrado za režijo, pohval sta ves čas deležni tudi fotografija in glavna igralka Pia Zemljič. Nočno življenje se začne, ko znanega odvetnika najdejo okrvavljenega na ulici. Medtem ko se zdravniki borijo za njegovo življenje, se zanj in podobo njunega življenja na drugačen način bori tudi njegova žena.


 

Če boste v Cankarjevem domu, obiščite tudi kotiček Telekoma Slovenije, kjer bodo predvajani filmi iz videoteke DKino, vzporedno pa bo potekala tudi predstavitev filmov 360˚, ki bodo posneti v okviru natečaja.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. november 2016
3232
9. november 2016
LIFFe v petih filmih