Letni vodič po filmu in TV za geeke

/PublishingImages/letni-film-vodic-geek-hero.jpg

V kinu končno WarCraft, novi Batman in vrnitev Dneva neodvisnosti, na TV pa Dosjeji X, Agentka Carter in seveda Igra prestolov, če že ne bo knjige.

V devetdesetih je nadebudni filmski geek in še neodkrit filmar moral delati v videoteki, saj je le tako imel dober dostop do širokega filmskega opusa (v primeru Kevina Smitha pa tudi do financiranja). Internet je prinesel demokratizacijo, ko je omogočil dostop do vseh filmov in serij neposredno s kavča, a je s tem uničil klasične videoteke. Spletne videoteke in druge sodobne spremembe v dnevni sobi, denimo tedenski zamik ogleda televizijskega sporeda, preprosto snemanje na komunikator, kot je BOX, in pa povezovanje računalnikov, igralnih konzol, pametnih telefonov ter ostalih multimedijskih naprav s televizorjem, je prineslo povsem nov način uživanja filmov, serij in drugih vsebin, ki spreminjajo tudi osnove filmske in televizijske produkcije. A o tem kdaj drugič, poglejmo si, najbolj geekovske filme in serije leta.

In računalniška igra je (dober) film postala

Ne glede na to, kako zabavne so računalniške igre ali kako dobro zgodbo imajo, Hollywood še ni uspel ustvariti resnično dobrega filma po igričarski predlogi. Filmi Nevidno zlo (Resident Evil), Lara Croft: Tomb Raider in tudi Doom imajo nekaj oboževalcev, a igričarji jih povečini prezirajo. Zdaj pa smo na prelomnici, saj bomo dobili 3 odmevne in morda tudi dobre filme po igrah:

Angry Birds

 

Finančna pričakovanja so velika, saj so v spor med ptiči in pujsi preoblečene fizikalne vadnice (za zmago je treba dobro oceniti pospeške, naklone, odboje in vpliv različnih sil na lok meta) prisotne povsod in priljubljene med otroci in odraslimi. Predvsem prvi so pogosti obiskovalci kina, ki poleg tega zahtevajo še dodatne oglede in zanje potrebujejo spremstvo odraslih. To pomeni veliko prodanih vstopnic, čeprav najbrž ne toliko kot pri Kung fu pandi 3 ali Ledeni dobi 5, ki prav tako prihajata v kina.

WarCraft

 

Seveda je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo najbolj priljubljena masovna računalniška igra vseh časov prišla na platna. Po tem ko je mojster grozljivk in stripovskih filmov Sam Raimi (Zlobni mrtveci, Spider-man) pred nekaj leti že skoraj začel snemati, je projekt prevzel obetaven mlad britanski režiser in zagret igričar Duncan Jones (Luna, Izvorna koda). Projekt je megalomanski kot se igri pritiče in čeprav je prvi napovednik videti kot (CGI) kopija Gospodarja prstanov, je Jones doslej prikazal dovolj inovativnosti in sloga, da so pričakovanja velika.

Assassin’s Creed

Bogata mitologija igre bi sicer lahko hitro zapadla v tipični hollywoodski nonsens (glej: Perzijski princ, Doom, Max Payne), a si lahko od te filmske adaptacije obetamo veliko. Režiser Justin Kurzel in dva glavna igralca (Michael Fassbender in oskarjevka Marion Cotillard) so namreč lani posneli vizualno osupljivo adaptacijo Shakespearjevega Macbetha in se bržkone ne bi niti lotili Assasin’s Creed, če ne bi šlo za zanimiv projekt.

“Moj bog! Polno je zvezd!”

 

Citat iz morda najboljšega ZF filma vseh časov, 2001: Odiseja v vesolju, je primeren za letošnji ZF, saj v kina prihajata nova Vojna zvezd in nove Zvezdne steze. To se je sicer zgodilo že leta 2002, ko sta bila posneta Vojna zvezd – Epizoda II: Napad klonov in Zvezdne steze: Nemesis, a je slednji hudo pogorel. Tako zelo,da so morali začeti na novo. Nov film, tretji v novi seriji, naj bi se vrnil h koreninam serije Zvezdne steze, raziskovanju vesolja in stikih z novimi civilizacijami, a glede na napovednik in režiserja (Justin Lin, odgovoren za večino Hitrih in drznih), bodo ti stiki eksplozivni, raziskave pa adrenalinske. Vojna zvezd pa bo poskusila z novim pristopom. Medtem ko bomo ob lihih letih, kot je bilo 2015, v kinih spremljali nadaljevanja sage (tj. prihajajoči Epizodi VIII in IX), bodo soda leta, kot je 2016, namenjena ločenim, stranskim in antologijskim zgodbam. Rogue One: A Star Wars Story, kot je poln naslov prihajajočega dela, se bo osredotočil na dogodek iz uvodnega opisa v prvem filmu, Vojna zvezd – Epizoda IV: Novo upanje (1977), da so uporniki ukradli načrte za zvezdo smrti. Uspeh junakov je torej zagotovljen, a film bi vseeno znal navdušiti.

 

Zvezde bodo sejale tudi uničenje, vsaj tako kaže prvi napovednik za nadaljevanje Dneva neodvisnosti, še zmeraj enega najboljših filmov o invaziji vesoljcev, ki je tudi po 20 letih še gledljiv in zabaven. V novem filmu se vrača večina ekipe, brez Willa Smitha.

Batman se vrača

 

Stripovski filmi v 2015 niso bili presežek, a to se bo spremenilo, saj v igro vstopa DC. Batman se bo vrnil v podobi Bena Afflecka in se spopadel s Supermanom, poleg njiju pa bo film predstavil še celo paleto drugih junakov, ki bodo v prihodnjih letih dobili svoje filme. Konec leta bodo svoj film dobili še negativci v Suicide Squad, kjer bomo med drugim spoznali novega Jokerja v interpretaciji Jareda Leta. Marvel bo odgovoril s Stotnikom Ameriko, ki pa bo s seboj pripeljal večino Maščevalcev in še celo Spidermana, konec leta pa še predstavil Doctorja Stranga, a vse kaže da bo črnohumorni Deadpool najbolj čudaški.

Hočemo verjeti!

 

Januarja se na televizijo vračata FBI-jeva agenta Mulder in Scully, ki bosta ponovno odprla Dosjeje X, s tem pa tudi lov na vesoljčke, pošasti, duhove in seveda zarote. Nova sezona oziroma miniserija bo zgrajena podobno kot začetne sezone, z velikim primerom (zaroto), ki obsega vso sezono in manjšimi t.i. pošastmi tedna, ki jih agenta srečujeta v posameznih epizodah (in so morda povezane z zaroto). Čeprav je skoraj nemogoče, da bi Dosjeji X v letu 2016 vzpodbudili enako stopnjo navdušenja kot so jo v devetdesetih, je to nekaj, kar vsak oboževalec serije hoče verjeti, ni pa dvoma, da bo boljša kot obupen film Dosjeji X: Hočem verjeti iz 2008.

Akcijske junakinje

Marvel je nenehna tarča kritik zaradi šovinizma oziroma pomanjkanja žensk v svojih filmih, a na televiziji je zgodba drugačna. Najprej se vrača Agentka Carter, ki je navdušila že v prvi sezoni, ko je poleg barab razbila tudi nešteto stereotipov in predsodkov, z nedavnim vstopom Netflixa na slovenski trg pa smo dobili tudi odlično serijo Jessica Jones.

Zima je tukaj

 

Bržkone bo aprila zunaj že pomlad, a najbolj pričakovan televizijski dogodek leta bo prihod zime na Igri prestolov. George R.R. Martin je nedavno potrdil, da bo šesta knjiga v seriji Pesem ledu in ognja zamujala, ne bo pa šesta sezona na HBO-ju. Je Jon Sneg še živ? Vse kaže na to, a še pomembneje, prišli bodo pirati.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. januar 2016
2805
13. januar 2016
Letni vodič po filmu in TV za geeke
Android, iOS, Windows Phone 8