Najbolj jezen človek v Brooklynu

Igor Harb in Tamara Harb 24. september 2014
/PublishingImages/najbolj-jezen-hero.jpg

Robin Williams je bil eden najboljših komikov vseh časov. Res je, da je imel trenutke, ko je presedal in res je, da je v svoji bogati in raznovrstni karieri igral tudi v kopici slabih filmov, a ko je bil dober, je bil resnično dober.

Ekstatična energičnost Robina Williamsa

 

Predvsem pa je bil mojster presenečenj. Čeprav si ga je večina zapomnila po vlogi gospe Doubtfire v Očka v krilu, pa je bil njegov opus bistveno širši in bistveno bolj, hm, recimo temu bolj žmohten. Williams se je po kratkem poskusu študija igre poskusil kot stand-up komik in improvizator, nato pa se prek tega vrnil v igralstvo. In čeprav je njegova prva večja vloga v zelo poštirkani komični seriji Srečni dnevi kot vesoljček Mork, ki je nato dobil celo svojo serijo Mork in Mindy, so bili Williamsovi nastopi v živo vse prej kot “družinski”. Ta vidik svoje komedije je večinoma držal proč od televizijskih ekranov in filmskih platen, predvsem ker se je na slednjih skušal uveljaviti kot resen, dramski igralec, ki komedijo in nastopaštvo uporablja predvsem za prikaz duševnega stanja svojih likov.

 

Tako so nastajale priznane uspešnice, kot so Garpov svet (po odličnem romanu Johna Irvinga), Pobeg v Ameriko, Dobro jutro, Vietnam ter seveda Društvo mrtvih pesnikov in Kraljevi ribič. Za zadnje tri je prejel tudi nominacije za oskarja za glavno vlogo, vendar je na to nagrado moral počakati še kar precej let, vse do Dobrega Willa Huntinga. No, v tem času je ustvaril še par nepozabnih komičnih vlog, kot so duhec v Aladinu, Peter Pan v Kapitanu Kljuki in seveda že omenjena gospa Doubtfire v Očka v krilu. V novem tisočletju se je Williams poskusil še v eni vrsti vlog, kot psihotičen negativec v Insomnii in Foto studiu, vendar se je bojda v te vloge preveč vživel, zato naj bi mu žena zapovedala vrnitev h komediji. To niti ni tako nenavadno, če upoštevamo, da ga je v Insomnii režiral Christopher Nolan, ki je kasneje iz prav tako tragično preminulega Heatha Ledgerja spravil Jokerja. Žal Williams kot komik po tem ni več dosegal uspehov v filmih, predvsem zaradi slabih odločitev pri scenarijih, je pa postavil nekaj izjemnih stand-up šovov, ki si jih je vsekakor vredno ogledati, nenazadnje tudi zaradi njegove ekstatične energičnosti.

Odrešilna jeza

 

Ta energija je v ospredju tudi v enem njegovih zadnjih filmov, Najbolj jezen človek v Brooklynu, kjer upodobi naslovnega junaka Henryja Altmanna. Ta je nenehno jezen in pripravljen na prepir in negodovanje, a po žolčnem izpadu na zdravnico se vse spremeni. Ta bi mu morala povedati, da ima nevaren anevrizem in ga sprejeti na zdravljenje, vendar mu v navalu lastne jeze zabrusi, da ima samo še 90 minut življenja. Henry se tako odpravi po mestu, da bi se pobotal s sorodniki in prijatelji, vendar ga to pot ti niso pripravljeni takoj poslušati. Kljub nekaterim temačnim elementom, gre za komedijo, ki slavi življenje, predvsem skozi kričanje in številne kletvice. Williams prepričljivo preklaplja med komičnim in dramskim vidikom lika, ostali člani zasedbe pa ga čudovito dopolnijo, med drugim Peter Dinklage (Igra prestolov) kot njegov brat, Melissa Leo (Pozaba) kot njegova žena, Hamish Linklater (serija Norci) kot njegov sin in Mila Kunis (Črni labod, Ted) kot zdravnica (če boste pozorno gledali, pa boste našli tudi komika Louisa C.K.-ja).

Labodji spev

 

Ali je Najbolj jezen človek v Brooklynu labodji spev Robina Williamsa? Nikakor ne. Williams je najboljše vloge ustvaril v osemdesetih in devetdesetih, a to ne pomeni, da je nehal biti smešen na samosvoj energičen, skorajda maničen način. Ta njegova energija v grobi obliki je njegov labodji spev in poleg stand-up nastopov jo najbolje prikaže v blooperjih iz snemanja, ki jih najdete na koncu Najbolj jeznega človeka v Brooklynu in tudi vsakega dela njegove lanske televizijske serije Norci, ki je trenutno na sporedu na Foxu.

Najbolj jezen človek v Brooklynu je na voljo v videoteki DKino Hiti (programski mesti 5 in 200) na SiOL TV in v sklopu DKino na www.tvin.si.

Vir fotografij: MG Film

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2014
2216
29. september 2014
Najbolj jezen človek v Brooklynu
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8