Narko kultura

/PublishingImages/narco-cultura-hero.jpg

Mehika je sicer čudovita dežela, a v njej divja vse bolj krvava vojna proti drogam, o kateri v evropskih medijih le občasno izvemo ob omembi kakšnih posebej grozljivih primerov in navedbi statistik, ki niso povezane z vsebino. In ko smo že pri vsebini, ena stran v tej vojni, karteli, ima svojo, povsem neverjetno in nepredstavljivo, propagandno vsebino.

Dobrodošli v svet narko koridov, glasbe, ki poveličuje kartele, posamezne zločince in še posebej njihova ostudna dejanja, pobijanje, obglavljanje, strelske obračune s kalašnikovi, granatami in bazukami. Ta glasba je popularna, z razprodanimi koncerti in tisoči prodanih cedejev po ZDA in Mehiki, kjer je predvajanje narko koridov načeloma prepovedano. A prepovedan je tudi kriminal, ki ga poveličuje.

 

Dokumentarec Narko kultura predstavi popačeno mehiško realnost skozi dve prepleteni perspektivi, policijskega forenzičnega preiskovalca Richieja Sota, ki dela v Juarezu, mestu z največ umori na svetu (porast iz 320 v letu 2007 na 3622 v 2010, torej iz neverjetnega umora vsak dan na nepredstavljivih skoraj 10 na dan) in Edgarja Quinterra, v Los Angelesu živečega glasbenika in rastočo zvezdo narko koridov.

Richijeva zgodba je preprosto grozljiva, polna prikazov izmaličenih trupel, opisov njegovega temeljitega dela, ki pa – kot tudi sam prizna – zgolj minimalno zadržuje rastočo plimo in ne vodi k nobenim izboljšavam, saj ne glede na njegovo uspešnost policija "uspe" preiskati le 3 odstotke vseh umorov. Ta del filma je videti kot vojna reportaža, s to razliko, da v vojni vpleteni najdejo neko upravičenje za žrtve, ki jih pustijo za sabo, tukaj pa je vse samo neskončen začaran krog nasilja.

 

A Edgarjeva zgodba je vseeno bolj šokantna. Na videz preprost družinski človek z mlado ženo in dvema otrokoma ustvarja pesmi z besedili kot na primer: "Mi smo krvi željni, ponoreli in radi ubijamo", kar mimogrede prepeva tudi svojemu dojenčku na sprehodu. Eksplicitna besedila so odpeta prek melodične, ponavljajoče se glasbe, ki temelji na kitarah in harmoniki ter spominja na mešanico mariachi glasbe in turbofolka. Še bolj kot sama besedila pa presenetijo reakcije oboževalcev, ki v diskotekah in koncertnih dvoranah po ZDA, od Los Angelesa do Atlante in Seattla (tipi, oblečeni v razprte srajce, da se vidijo zlate verižice, dekleta pa v miniče in visoke petke), ob popivanju, druženju, plesu in osvajanju, ki sodi zraven, skupaj s glasbeniki kričijo besedila o pobijanju in pohabljanju. A mladi, ki poveličujejo narko gangsterje in njihov življenjski slog, so le en vir Edgarjevega zaslužka. Drug vir so gangsterji sami. Narko koridi so namreč tudi statusni simbol, zato jih je mogoče kupiti. Edgar sprejema naročila, tako da mu gangster pove osnovne podatke o sebi, nakar zloži pesem, mu jo za (bogato) plačilo odpoje (da se posname na telefonmobitel), nato pa še posname v studiu, če mu je všeč. Mimogrede, karteli imajo tudi svoje blagovne znamke, logotipe, in prodajajo majice ter in drugo oznamčeno robo.

Režiser Shaul Schwartz je sicer priznan fotograf, ki redno objavlja tudi v National Geographicu. Za priprave na film je dve leti živel v Juarezu in med karteli, tako da je zgodba, ki jo predstavi, celovita in osebna ter vse prej kot suhoparno naštevanje podatkov ali prikaz nepovezanih scen iz življenja., Rrežiserjeva veščina z objektivom pa se pozna tudi pri izbiri kadrov in ter občutku za svetlobo ter in sceno.

 

Narko kultura ponuja vpogled v svet, za katerega v Evropi ne vemo, da obstaja (in najbrž tudi nismo hoteli vedeti), a je tako presunljiv in šokanten, da ga ne moremo spregledati. Film ne ponudi rešitve ali odgovorov, še eno najbolj optimističnih scen – prikaz dvodnevnega protesta proti umorom v Juarezu – pokomentira s podatkom, da je bilo v teh dveh dneh bilo število umorov povsem povprečno, 19.

Narko kultura - tako kot igrani film Brez imena o poteh ilegalcev v ZDA, ki ga je posnel Cary Fukunaga (Pravi detektiv), tako da je sam potoval s kojoti -, ponuja zanimiv vpogled v mehiško podzemlje in je precej bolj pretresljiv kot lanski film Ridleyja Scotta, Svetovalec. V sklopu sodobnih dokumentarcev pa se postavlja ob bok še bolj radikalnima - Slika, ki je ni o Kambodži in Teater ubijanja o indonezijskih revolucionarnih morilcih, ki jih režiser prepriča odigrati njihove največje hite.

 

Narko kultura je na voljo v videoteki DKino Hiti (programski mesti 5 in 200) na SiOL TV in v sklopu DKino na www.tvin.si.

Vir fotografij: stockholmfilmfestival.se

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. julij 2014
2121
1. avgust 2014
Narko kultura
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8