Set jetting ali kako podoživeti filmsko sceno

/PublishingImages/Igra-prestolov-hero.jpg

Angleški izraz “jet set” pomeni mondene bogataše, ki veliko potujejo. Ključna beseda je “jet”, reaktivno letalo, metoda potovanja, ki so si jo pred dobrega pol stoletja, ko se je fraza prvič pričela pojavljati, lahko privoščili le petičneži. Dandanes je vse bolj popularno obrniti to frazo v “set jet", kar pomeni obiskovati filmske lokacije (angl. sets) in si ogledati, če lahko širša slika ponudi kaj več filmske atmosfere ter seveda naravne in urbane lepote.

 

Gospodar prstanov, Da Vincijeva šifra in Somrak

Set jetting se morda zdi kot nekaj, ker bi zanimalo zgolj največje filmske navdušence, čeprav so obiski pomembnih scen že leta ključni del številnih turističnih aranžmajev. Tako se je bilo denimo praktično nemogoče odpraviti na voden izlet po tunizijski Sahari brez obiska sicer niti najmanj impresivne stavbe, okrašene z nekaj kosi plastike, ki je bila del scene prve Vojne zvezd, kakor se tudi med obiskom tajske obale težko izognete t.i. James Bond otoku. Vodiči vedo, da turiste lažje prepričajo v izlet, če jim ponudijo neko referenčno točko, ki jo bodo prepoznali. Pravo revolucijo set jettinga pa so sprožili filmi Gospodar prstanov, saj je režiser Peter Jackson uspel oživiti Tolkienovo fantazijsko deželo s toliko realizma, da je bila videti kot prekrasna izletniška točka. In Nova Zelandija mu je še danes hvaležna.

 

V zadnjem desetletju sta set jetterje navdušili še dve lokaciji: kapela Rosslyn na Škotskem, kjer se odvije finalni obračun v Da Vincijevi šifri, ki je pritegnila že s knjižnimi opisi, in mestece Forks, globoko v gozdovih ameriške zvezne države Washington, kjer so snemali Somrak. Oboje je sicer lepo izhodišče za izlet, a za daljše počitnice se je bolje obrniti na trenutno set jettersko špico: Igro prestolov.

Igra prestolov

Avtorji serije so si več kot očitno vzeli Jacksonovega Gospodarja prstanov za vzgled pri prikazu fantazijskih lokacij, a pri tem so v svoje scene uspeli integrirati tudi cela mesta. Najbolj slaven je nedvomno Dubrovnik, ki predstavlja Kraljevi pristanek, glavno mesto fiktivne dežele Zahodnje (oz. King’s Landing in Westeros, za tiste puriste, ki prisegate na izvirnik). Tekom sezon so iskalci lokacij odkrili še več krajev, ki predstavljajo dele Kraljevega pristanka; arboretum Trsteno, ki leži 10 km iz Dubrovnika, je denimo lokacija vseh vrtnih scen, vključno z Joffreyjevo zastrupitvijo, del mesta predstavlja splitska Dioklecijanova palača, del obzidja je iz mesta Ston, Rdeča palača pa je bila v prvi sezoni trdnjava Ricasoli na Malti, a so nato odkrili, da je Lovrijenac poleg Dubrovnika primernejši za Cerseino domovanje. Niso pa hrvaške lokacije rezervirane samo za ta del Zahodnejga. Hiša nesmrtnih (oz. t.i. nesmrtnih), čarovnikov, ki smo jih srečali v drugi sezoni, ko so Daenerys ugrabili zmaje, je prav tako v Dubrovniku, gre pa za stolp Minceta. V seriji se ta nahaja v mestu Quarth, ki je prav tako bil posnet na hrvaškem, na otoku Lokrum blizu Dubrovnika, Daenerys pa je obiskala tudi trdnjavo Klis blizu Splita. Na lokacije na Hrvaškem so postavljene tudi scene s tretjo močno junakinjo serije, poleg Daenerys in Cersei, Aryo, saj je Šibenik ena od lokacij za svobodno mesto Braavos. Seveda brez mogočnega kipa braavoškega titana pod katerim plujejo ladje v mesto, ki je plod računalniške animacije.

 

Druge urbane lokacije iz serije, ki so vredne obiska, so še denimo vrtovi Alcázar de Sevilla v Španiji, kjer so snemali vodne vrtove Dornije. Čeprav so bile tiste scene morda dolgočasne, pa niso vsebovale prav veliko dodatne scenografije, saj je ta kraj videti skoraj točno tako. V 5. sezoni sta bila impresivna še most v Volantisu, kjer Jorah ugrabi Tyriona, ki so ga posneli v Cordobi, in pa meereenska arena, kjer Daenerys preživi poskus atentata in pobegne na zmaju, ki se prav tako nahaja v Sevilli. Preostale scene iz Vzhodnjega (Essosa) so skoraj brez izjeme posnete v Maroku.

Naravne lepote, ki so predstavljene v seriji, so povečini posnete na Islandiji in Severnem Irskem, pri čemer je Islandija lokacija za vse, kar je nad Zidom in tudi dele Severa. Bolj tople lokacije naravne idile pa so posnete na Malti, v Španiji in tudi na Hrvaškem.

Aplikacije za set jetting

Za načrtovanje počitnic po poteh Igre prestolov ali katere koli druge filmske oziroma televizijske lokacije si lahko pomagate s pametnim telefonom. Osnovno orodje je lahko kar največji filmski imenik IMDb, ki v aplikaciji ponuja ogled večine lokacij na zemljevidu, čeprav žal ne omogoča izvoza teh lokacij v aplikacije za načrtovanje poti, kot je denimo Google Maps.

Nekateri filmi, žanri in države so kar pripravili aplikacije, ki vodijo set jetterja do lokacije in naokrog. Tako imajo svojo aplikacijo televizijske serije o zombijih, s poudarkom na Živih mrtvecih, ki vključuje tudi informacije o seriji, fotografije s premiere in podobno. Bolj impresivne so predstavitve držav, pri čemer najbolj izstopajo Islandija, Španija) in Poljska, saj nagovarjajo tako set jetterje kot tudi filmarje in iskalce lokacij, z informacijami in podporo za načrtovanje snemanja. Zabavne pa so tudi aplikacije, kot sta ScenePast, ki prikaže lokacije iz filmov in kot so videti danes (z zabavnim uporabniškim vmesnikom, ki spominja na časovni stroj), in FilmLocate, ki prikaže bogate podatke o filmu in navodila za pot do ogleda lokacij.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. avgust 2015
2636
24. avgust 2015
Set jetting ali kako podoživeti filmsko sceno
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8