Priporočila

Igor Harb in Tamara Harb 15. september 2014
/PublishingImages/priporocila-hero.jpg

Bruce Springsteen je imel v začetku devetdesetih hit s pesmijo 57 Channels (And Nothin’ On), torej 57 kanalov, pa nič na sporedu, v kateri poje o tem, kako je povečanje količine televizijskih kanalov na kabelski obratno sorazmerno s kakovostjo vsebin (dejansko pa o razmerju z novo ženo in plehkosti Los Angelesa, kamor se je takrat preselil). Danes imamo še bistveno več kanalov in Springsteenovim kritikam navkljub je treba reči, da je kakovostnih vsebin ogromno. Pravo vprašanje je, kako jih najti.

Velik izbor

Pri 280 programih, kot jih je na voljo na SiOL TV, traja skoraj eno uro, da zgolj preklikamo skozi vse, če se na vsakem ustavimo za 10 sekund. Ko k temu dodamo še možnost ogleda vsebin z zamikom prek storitve Ogled nazaj in vseh razpoložljivih videotek, kot so DKino, HBO Go in Voyo, hitro ugotovimo, da lahko porabimo dober del dneva, če želimo zgolj podrobno pregledati ponudbo in premišljeno izbrati film, serijo, oddajo, koncert ali športni dogodek, ki nas zanima.

 

Kaj gledati?

Tukaj vstopi storitev Priporočila, ki je na voljo vsem uporabnikom SiOL TV na programskem mestu 9 (v privzeti shemi) oziroma prek menija v BOX-u. Kot pove že ime storitve, gre za priporočila uporabniku, ki se ustvarjajo sproti glede na njegove navade in ocene. Ob prvem zagonu storitve je treba najprej potrditi pogoje uporabe. Ključni pogoj je, da uporabnik dovoli storitvi, da spremlja vsebine, ki jih gleda, saj lahko le tako pripravi smiselna priporočila. Poleg tega lahko znotraj storitve Priporočila ocenjujemo vsebine, ki smo si jih že ogledali. To je seveda še bolj neposredna pot do dobrih priporočil, saj lahko v dokaj kratkem času sistemu podamo precej več informacij in seveda, več vsebin bomo ocenili, boljša priporočila bomo dobili.

 

Širok nabor

Storitev Priporočila zbira vsebine iz celotnega nabora vsebin, ki so na voljo na SiOL TV, torej aktualnega televizijskega sporeda, vsebine zadnjih 72 ur na programih, ki omogočajo Ogled nazaj, storitev, ki so na voljo v naročniških videotekah, ki jih ima uporabnik vključene (HBO Go, Voyo, Minimax Plus) in plačljive videoteke DKino oz. DKino Hiti. Vsebine iz naročniških videotek, na katere uporabnik ni naročen, niso prikazane, medtem ko je pri vsebinah iz DKino v desnem zgornjem kotu slike vsebine znak €, kar pomeni, da je plačljiva.

 

Pri vsaki vsebini je na voljo opis, enak kot v TV-sporedu oziroma meniju videoteke, pri nekaterih je pri podrobnostih na voljo tudi napovednik, pri vseh pa še seznam podobnih vsebin, ki so bile všeč drugim gledalcem. Priporočene vsebine iz storitve Ogled nazaj imajo naveden tudi “rok trajanja”, torej število ur, ko so še na voljo.

Guru Cue

Storitev Priporočila temelji na tehnologiji Guru Cue, ki jo razvija slovensko podjetje Guru Namig v partnerstvu z Laboratorijem za umetno inteligenco Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Njihov sistem priporočil filmov lahko preizkusite tudi na njihovi spletni strani.

 

Primer v praksi

Glavno vprašanje pa je, kako se obnese v praksi. Sistem najprej potrebuje nekaj dni spremljanja uporabnikovih gledalnih navad in ocenjevanja, preden sestavi profil, da prične priporočati smiselne vsebine. Nato to postane proces spremljanja in ocenjevanja, tako se bodo z novimi serijami in filmi ter spreminjajočim se okusom gledalca prilagajala tudi priporočila. Pri večjih družinah je pričakovati bolj eklektičen nabor priporočil, saj se sistem skuša prilagoditi tako nad športom navdušenim najstnikom kot na z Nodijem obsedenim petletnikom in staršema, ki si zvečer rada ogledata Pravo kri ali Kirurga, vendar pa bo priporočil za vsakega nekaj. S starševskim geslom lahko dostop do vsebin, ki niso primerne za otroke, zaklenete.

 

Pogled v tujino

Po odličnih priporočilih je sicer znana spletna videoteka Netflix, ki pa zaenkrat uradno ni na voljo v Sloveniji. Tam so iz priporočil naredili veliko zgodbo in do tega so vsekakor upravičeni, saj sistem resnično zelo dobro deluje. Diametralno nasproten primer pa je recimo največja filmska zbirka podatkov IMDb, ki pri vsakem filmu prikaže “podobne” filme. Odkar so pred nekaj leti uvedli to možnost, velja za šalo, pa čeprav ima IMDb velik nabor podatkov, iz katerih bi lahko sestavil priporočila, in nenazadnje je v lasti trgovca Amazon, ki ima precej uspešna priporočila knjig in drugih izdelkov. Priporočila na SiOL TV so vsekakor bližje Netflixu kot IMDb-ju, kot pri vsakem “učečem” se sistemu pa se kakovost rezultatov s časom uporabe še izboljša.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. september 2014
2206
23. september 2014
Priporočila
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8