Silicijeva dolina v drugo še globlje v svet tehnoloških startupov

/PublishingImages/silicon-valley-hero.jpg

Čeprav v senci Igre prestolov, je Silicijeva dolina, serija, ki je na sporedu na HBO takoj za tem, ena najbolj svežih, pronicljivih in zabavnih zgodb na televiziji. V seriji spremljamo startup Pied Piper na poti od ustanovitve, skozi razvoj izdelka in iskanje financiranja, dogajanje pa je postavljeno v neksus tehnološkega sveta, naslovno Silicijevo dolino, ki je s svojimi posebnostmi iz slovenskega gledišča videti skoraj tako fantastična kot Zahodnje v Igri prestolov.

 

Igrišče z motno vodo

 

Prva stvar, ki pritegne pri Silicijevi dolini, je realističen prikaz boja, navigacije med čermi in sreče, ki spremljajo velik met mladih visokotehnoloških podjetij. Silicijeva dolina je največji peskovnik, igrišče, kjer lahko inženirji in razvijalci preizkušajo najbolj nore ideje in se zabavajo na najbolj geekovske načine, kar si jih je mogoče zamisliti. Hkrati je plitek zaliv z motno vodo, v kateri mrgoli morskih psov, ki prežijo na ideje in ranljive ekipe. Predvsem pa so pravila družabne interakcije prilagojena večinski populaciji sramežljivih fantov in zasukana tako, da večina poti vodi v pogubo.

David proti Goljatu

 

V prvi sezoni so se fantje v Pied Piperju trudili z demo aplikacijo in na koncu zmagali na tekmovanju TechCrunch Disrupt, ko je Richard (ustanovitelj podjetja, direktor in vodja razvoja, ki ga igra Thomas Middleditch) dobil navdih za razvoj boljšega algoritma za stiskanje podatkov med razpravo sodelavcev o masturbaciji. Ves čas so se odločali ali izbrati investitorja, ki bi kupil večinski delež podjetja, ali takšnega z manjšinskim, s čimer so si nakopali zagrizenega sovražnika v lastniku in direktorju enega največjih IT podjetij, Hooli. Podjetje je karikiran koktejl Googla, Facebooka in Microsofta, direktor Gavin Belson pa vir nadutosti črpa iz Facebookovega Marka Zuckerberga in Microsoftovega Steva Ballmerja, a to začini z ignoranco Paris Hilton in neprilagojenostjo Mika Tysona.

Duh startupa

 

Medtem je ekipa Pied Piperja sestavljena iz stereotipov o inženirjih, kar si avtorji serije lahko privoščijo, saj so številni med njimi tam delali, za realizem pa skrbijo tudi številni svetovalci in vse več slavnih IT podjetnikov, ki se pojavljajo v stranskih vlogah. Pied Piper vodi zmeraj živčen Richard, ki je odličen razvijalec, a mu manjka suverenosti in vodstvene karizme. To deloma priskrbi Erlich, ki je nekoč ustanovil podjetje in ga uspešno prodal, sedaj pa vodi “inkubator” v svoji hiši, kar pomeni, da inženirjem (proti plačilu) nudi nastanitev in si lasti 10% njihovih morebitnih uspehov. Za organizacijo poslovanja skrbi Jared, ki je še bolj introvertiran in zavrt od Richarda, medtem ko za programiranje skrbita dva imigranta, Dinesh, neroden fant iz Pakistana, in Gilfoyle, kanadski satanist. Po čudežu fantje tvorijo uspešno ekipo, ob tem pa jim pomaga še Monica, predstavnica primarnega investitorja in Richardov morebitni romantični interes. Vseeno je fokus na skorajda bratskem sodelovanju med sodelavci, ki so v duhu startupa stare šole še hkrati prijatelji in cimri, razmere na korporativnem Hooliju pa so pogosto predstavljene kot njihov antipod.

Boj za investitorje (in z njimi)

 

V drugo sezono fantje zakorakajo s polnim ponosom zmagovalcev in se ostro in nesramno pogajajo z investitorji, a kmalu pristanejo na trnovi poti, ko se jih Hooli loti z vsemi topovi. Skozi peripetije in humor druga sezona odlično prikaže, kako zapletena je poslovna pot tehnoloških startupov, predvsem tistih, ki so ob odlično izvedeni izvirni ideji bili prepričani, da je najtežji (razvojni) del že za njimi. Tem dejansko postane še težje, saj številni skušajo prevzeti njihovo rešitev, pogosto prek nepričakovanih preobratov. Denimo skozi visoko investicijo, ki nato zahteva uspešne rezultate, teh pa startup na začetku poti ni zmožen ponuditi, kar avtomatsko pripelje do menjave vodstva, torej ustanoviteljev, ki lahko ostanejo brez vsega. Pied Piper se temu izogne, a potem je že tukaj tožba glede kraje intelektualne lastnine, ki je sicer brez osnove, a na koncu dneva pomeni zgolj merjenje (odvetniške) moči, ki lahko traja v nedogled in odvrača vse resne investitorje.

Most iz Zahodnjega

 

Silicijeva dolina tudi v drugi sezoni postreže s poučno tematiko za programerje, inženirje in podjetnike, hkrati pa s humorjem in pristno dinamiko med junaki navduši prav vse ljubitelje kakovostnega TV-ja, bizaren svet Silicijeve doline pa je odličen most med Zahodnjim in Slovenijo, če serijo spremljate v živo na HBO-ju.

Nasveti za požiranje

Sredi druge sezone je na HBO Go in HBO On Demand voljo že 14 delov po 30 minut, torej za skoraj cel delovnik nepretrganega gledanja. Če si ne morete odtrgati toliko časa v kosu, smo pripravili nasvete, kako optimizirati doživetje.

Ključni deli

1. sezona:
1. del: Uvod v serijo s predstavitvijo vseh ključnih junakov.
4. del: Prikaz tipične zabave geekovskega milijarderja, težave s popivanjem in pogodbami, zabušavanje na visokem nivoju.
8. del: Finale TechCrunch Disrupta in Richardov preblisk za zmago.

2. sezona:
1. del: Zmagoslavna pogajanja z investitorji.
3. del: Vstop investitorja, ki je hkrati “angel” in poosebitev jare gospode.

Naj scene

1. sezona/3. del: Segment o sezamu, v katerem na osnovi nakupa v Burger Kingu investitor Peter Gregory ugotovi, kako zaslužiti 70 milijonov dolarjev.
1. sezona/7. del: Prikaz TechCrunch Disrupta in potencirano zmeden neprespan Jared.
1. sezona/8. del: Debata o masturbaciji.
2. sezona/1. del: Pogajanja in “težki argumenti” na mizi.
2. sezona/2. del: Mojstrska zadnja scena.
2. sezona/5. del: Razkritje stanja na Hooliju.

 

Za preskočiti

Če si res ne uspete ogledati vseh delov, lahko naslednje tudi preskočite.
1. sezona/5. del: Večina epizode se vrti okrog avantgardnega uličnega umetnika, ki ustvarja njihov logotip.
2. sezona/4. del: Odlična dinamika ekipe, a čeprav se jim priključi nova članica (jep, ženska; z rastjo podjetja njegova demografija odseva dejanska razmerja v Silicijevi dolini) se zgodba le malo premakne naprej.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. maj 2015
2512
26. maj 2015
Silicijeva dolina v drugo še globlje v svet tehnoloških startupov
Android, iOS, Windows Phone 8