Top 5, ki je tako slab, da je že dober

/PublishingImages/top-5-slabih-hero.jpg

Poleg slabih in dolgočasnih filmov obstajajo tudi taki, ki so tako slabi, da kar ne moremo odtrgati pogleda. Možgani preprosto ne morejo doumeti, kaj gledajo, saj nas drugi filmi, kaj šele resnično življenje, na to niso mogli pripraviti. Tovrstni filmi so bolj učinkoviti, ko nismo povsem pri sebi, zato jih na TV sporedu pogosto najdemo ob poznih nočnih urah, pa čeprav ne vsebujejo izrecnega nasilja ali golote. Najbolj slaven je vsekakor Plan 9 from Outer Space, legendarnega režiserja Eda Wooda, ki ga ni ustavila niti smrt glavnega igralca Bela Lugosija, ki je umrl kmalu po začetku snemanja. Ga je pač zamenjal z drugim igralcem, ki mu je zakril obraz. Film je v javni domeni, zato si ga lahko ogledate v celoti (če nimate, kaj bolj pametnega za početi):

 

1. Velika razpoka

Če se vam ne ljubi v kinu gledati 3D spektakla o uničujočem potresu Prelomnica Svetega Andreja, si lahko namesto tega ogledate katastrofalen film potresne katastrofe Velika razpoka, ponosen izdelek filmskega studia Asylum. Gre za specializirani filmski studio, ki po tekočem traku snema poceni filme, večinoma grozljivke in filme s podobnimi naslovi kot uspešnice. V drugo kategorijo sodijo denimo Vojna svetov 2, Titanic 2 ali pa Transmorferji, v prvo pa Mega morski pes proti ogromni hobotnici. Velika razpoka sodi med slednje in ponuja vse standardne elemente Asylumovega filma: zasedbo vodi nekoč bežno znana igralka, v tem primeru Brittany Murphy (Mesto greha, 8 Mile), posebni učinki so narejeni z (opazno) računalniško grafiko, na koncu pa junaki rešijo svet z najbolj norim načrtom, ki se ga običajno niti ne potrudijo razložiti.

 

Velika razpoka je na voljo v videoteki Voyo, prek aplikacij za pametne telefone in tablice ter na www.voyo.si.

2. Kung Fury

Še ena zgodba o uspehu Kickstarterja. Švedski film Kung Fury, parodija akcijskih filmov 80-ih, je na osnovi napovednika zbral 630 tisoč dolarjev, kar je bilo precej več od 200.000, ki so jih iskali, a žal ne dovolj za celovečerni film. Dokončan polurni izdelek je fenomenalen in je bil celo predvajan na letošnjem cannskem festivalu, premiero pa je doživel konec maja na YouTubu, igralni platformi Steam in nekaterih televizijskih postajah. Film uspešno združi kung fu, serijo Miami Vice, Hitlerja, morilske arkadne videoigre, Thora, dinozavre in hekanje; pravzaprav bi si pri slednjem lahko večina velikih režiserjev učila, kako se to posname. Skratka, polurna vožnja skozi norost, ki ji ni primere. Z videospotom Davida Hasselhoffa, ki je v trenutku doživel kultni status.

 

3. Izhod

Tudi slovenski filmarji znajo včasih posneti kak spodoben povsem neodvisen film. Izjemen primer je recimo Tu pa tam, režiserja Mitje Okorna, a je izjemen tudi zato, ker je izjema. Film Izhod pa je preprosto tako slab, da je že dober. Neumen zaplet, klišejske dialoge in slabo igro občasno pospešijo atraktivno posnete akcijske scene, podložene z dobro glasbo. Pozna se, da je avtor filma Dejan Babosek uspešen režiser videospotov, ki ima oko za postavitev kadrov in dinamiko filma, ne pa tudi za podajanje zgodbe ali vzpodbujanje igralcev k prepričljivem delu. Vseeno eden bolj zabavnih izdelkov iz parade slovenskih neodvisnih filmov zadnjih let.

 

Izhod je na voljo v videoteki Voyo, prek aplikacij za pametne telefone in tablice ter na www.voyo.si.

4. Legenda o Herkulu, Herkul

Kot omenjeno na začetku je nočni televizijski program najprimernejši termin za tovrstne filme, a nekateri vseeno “strašijo” po kinih (predvsem s praznimi dvoranami). Tako je začel pot med občinstvo zgoraj omenjeni Izhod, včasih pa v naših kinematografih pristanejo tudi nič manj slabo narejeni hollywoodski filmi, ki jim niti resen proračun ali profesionalni igralci ne morejo pomagati. Eden lanskih večjih flopov je Legenda o Herkulu, film z osrednjo romantično temo, a zelo malo zgodbe in skoraj nič smisla. V glavni vlogi je Kellan Lutz (Somrak, Plačanci 3), v stranski pa najdemo celo Radeta Šerbedžijo. Od drugih filmov o Herkulu se ta razlikuje po tem, da so se avtorji odločili zgodbo o najbolj slavnem polbogu omejiti na pogrošno romanco. Tako fokus filma ni na dolgih bitkah in junaštvih, temveč na počasnih posnetkih junakovih mišic in nežnih poljubih.

 

Lani je v kina prišel še en film o Herkulu, ki je za odtenek boljši, z Dwaynom Johnsonom v glavni vlogi. A ga že dejstvo, da so The Rocku dali dolge lase, uvršča v to kategorijo. Herkul je na voljo na HBO, v HBO OnDemand in na HBO Go, v aplikaciji na pametnih telefonih, tablicah in na www.hbo.si.

5. Sharknado

Če smo že začeli z Asylumom, pa ne moremo mimo njihovega najbolj slavnega filma, Sharknada tj. tornada morskih psov. Da, v filmu tornado zajame celo jato morskih psov, nato jih razmetava v nič hudega sluteče civiliste, ki jih vodita Ian Ziering, nekdanji zvezdnik serije Beverly Hills 90210 in Tara Reid, zvezdnica Ameriške pite. Film je bil tak hit, da si je prislužil še dve nadaljevanji, poleg tega, da smo ga lahko pogosto videli na televiziji, pa je ekipa Glav (Anže Tomič, Boštjan Gorenc - Pižama in Urša Menart) posnela podcast o filmu, ki služi kot komentar za ogled ob filmu. Glasno komentiranje vseh neumnosti v takih filmih s prijatelji je pravzaprav eden najbolj zabavnih delov ogleda, s tem podcastom pa si lahko to vzdušje pričarate kar sami.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. junij 2015
2548
16. junij 2015
Top 5, ki je tako slab, da je že dober
Android, iOS, Windows Phone 8