Top 5, ki pokaže, da niste zabredli

/PublishingImages/top-5-niste-zabluzili-hero.jpg

Poletje je zunaj in če buljite v računalnik ter prokrastrinirate, ker se študijsko ali šolsko leto ni najbolje izšlo, ali pa, ker so sodelavci pred vami rezervirali dopust sredi vročinskega vala, vas lahko zaskrbi, da ste v življenju naredili kak napačen korak. Ne skrbite, v redu vam gre. Vse je stvar perspektive, zato si oglejmo, kako bi lahko bilo še huje.

1. Na robu

Ste uradnik na ameriškem veleposlaništvu v Islamabadu sredi puča, ki ga vodi zmešani fanatik? Je fanatik tudi vaš neposredno nadrejeni? Je vaš glavni šef obseden s seksom in atentatom? Ste pomotoma ključni igralec pri sprožitvi 3. svetovne vojne?

No, vidite, v redu vam gre. Alex Talbot (Jack Black), glavni junak HBO-jeve serije Na robu (The Brink), namreč lahko na vsa ta vprašanja odgovori pritrdilno. Ena bolj drznih HBO-jevih satir je pritegnila odličen nabor talentov, vključno s Timom Robbinsom (ki stopi tudi za kamero), komikom in “novinarjem” Daily Showa Aasifom Mandvijem (ki je tudi soscenarist) in režiserjem Austina Powersa Jayjem Roachem. Izdelek je Dr. Strangelove trenutnega zeitgeista, saj avtorji humor potencirajo do te mere, da so številne scene, ki so videti kot pretiravanja, pravzaprav preblizu resničnosti.

 

Na robu je na sporedu na HBO ob ponedeljkih, sicer pa ga najdete tudi na HBO OnDemand in HBO Go v aplikaciji na pametnih telefonih, tablicah in na www.hbogo.si, kjer si lahko prvi del ogledate tudi, če niste naročnik HBO oziroma HBO Go.

2. Mlada noč

Češki film je prvenec slovenskega režiserja Olma Omerzuja in prikazuje najbrž najboljšo noč dveh dvanajstletnikov. Na novega leta dan srečata tri mlade odrasle, ki se vračajo iz obupne silvestrske zabave in se napol zapletajo v ljubezenske trikotnike, predvsem pa skušajo vse podložiti z alkoholom in travo. Fanta tako dobita več kot vpogled v svet odraslih, medtem ko se odrasli protagonisti vedejo vse bolj otročje in neodgovorno. Le dobro uro dolg film elegantno povzame življenjske prehode oziroma trenutke, ko se zdi, da se pred tabo odpira nova pot oziroma ugotoviš, da moraš zaključiti staro.

 

Mlada noč je na voljo v videoteki Voyo, prek aplikacij za pametne telefone in tablice ter na www.voyo.si.

3. Jej, moli, ljubi

Knjiga Elizabeth Gilbert in tudi film, ki ga je po njej posnel Ryan Murphy z Julio Roberts v glavni vlogi, sta navdihnila številne ženske srednjih let in jih vsaj v domišljiji popeljala po kulinaričnih, duhovnih in čustvenih poteh, ki jih je prehodila avtorica. Ampak, če niste pravih let in v primernem čustvenem stanju, je v tem filmu težko videti, kaj več kot egoizem in plehkost glavne junakinje, ki se privilegirano potika po povsem preveč kičastem svetu. Ob tem pa zavrne kar dva superjunaka, saj bivšega moža Stephena igra Billy Crudup, Dr. Manhattan iz Varuhov, mlajšega fanta Davida pa James Franco, Harry Osborne/Green Goblin iz Spider-mana 3, nato pa pristane s Felipejem, ki ga igra Javier Bardem, kar dvakratni psihotični negativec, iz Ni prostora za starce in Skyfalla.

 

Jej, moli, ljubi je na voljo v videoteki Voyo, prek aplikacij za pametne telefone in tablice ter na www.voyo.si, knjigo po kateri je film posnet pa najdete v vseh knjižnicah tudi v slovenskem prevodu.

4. Vesel božič / Večna najstnica

Ne, ni še božič. Ampak Vesel božič tudi ni tipičen božični film, temveč tipičen predstavnik sodobnega filmskega žanra mumblecore, medtem ko je Večna najstnica njegova nekoliko bolj poštirkana različica. Režiser, scenarist in glavni igralec Veselega božiča Joe Swanberg je eden utemeljiteljev tega žanra, ki ga odlikujejo pristni prikazi nič kaj izstopajočega življenja zmedenih mladih ljudi. Sam to pot igra srečno poročenega mladega očeta Jeffa, h kateremu se (začasno) preseli nekoliko zblojena sestra Jenny (oskarjevska nominiranka Anna Kendrick), ki se še išče, medtem se zabava, popiva in kadi veliko trave. Podoben lik je Megan (Keira Knightley) v Večni najstnici, le da se začasno preseli k Anniki (Chloë Grace Moretz), srednješolki, ki jo je pravkar spoznala, ko jo je slednja prosila, naj ji kupi alkohol. Čeprav se v teh dveh filmih ne zgodi prav veliko, pogosto nasmejita, predvsem pa pustita gledalca z razmislekom o velikih življenjskih odločitvah in z zavedanjem, da so trivialne, če imamo okrog sebe ljudi, ki jih maramo.

 

Vesel božič je na voljo na HBO, HBO OnDemand in HBO Go v aplikaciji na pametnih telefonih, tablicah in na www.hbogo.si.

Večna najstnica je na voljo v videoteki DKino hiti (programski mesti 5 in 200) na SiOL TV in v sklopu DKino na www.tvin.si.

5. Double utensil wash

Bi se bolje počutili, če bi pred ogledom filmov ali serij najprej naredili nekaj produktivnega? Priporočamo pomivanje posode. Če se vam ne zdi, da ste dovolj suvereni v tem početju, vam lahko z nasvetom pomaga Grace Fitzpatrick, avtorica (in zvezda) spodnjega videa.

 

Tako, zdaj znate pomiti dve žlici naenkrat. Dejstvo, da niste posneli tega videa (z 2,7 milijona ogledov!) pa vas lahko tolaži, da imate kaj bolj pametnega za početi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. julij 2015
2576
13. julij 2015
Top 5, ki pokaže, da niste zabredli
Android, iOS, Windows Phone 8