Varuhi galaksije

Igor Harb in Tamara Harb 18. december 2014
/PublishingImages/varuhi-galaksije-hero.jpg

Nedavno je bil objavljen prvi napovednik za novo nadaljevanje Vojne zvezd, The Force Awakens. Film pride v kina šele čez 13 mesecev, a najbrž še ni bilo napovednika, o katerem bi bilo prelitega več črnila. Oglejmo si ga še enkrat.

To sicer ni članek o Vojni zvezd, vendar težko govorimo o Varuhih galaksije ali o kateri koli pustolovski vesoljski operi, ne da bi omenili najbolj slavnega predstavnika žanra. Skupaj z 2001: Odisejo v vesolju že desetletja predstavljata vatla ob katerih se “izmerijo” vsi v vesolje postavljeni filmi. Varuhi galaksije si zaslužijo omembo povezave z Vojno zvezd tudi zaradi tega, ker v treh desetletjih od Jedijeve vrnitve ni bilo niti peščice filmov, ki bi znali s takim pristnim navdušenjem prikazati brezmejnost pustolovščine, ki jo prinaša vesolje. Še posebej je pri tem klavrno pogrnila Grozeča prikazen.

Vesoljski stripi

Varuhi galaksije so junaki iz Marvelovega stripa, vendar se njihova zgodba praviloma odvija na drugi strani galaksije kot dogodivščine Stotnika Amerike, Iron Mana in Hulka (ter na tretji kot Thorove in Lokijeve pustolovščine; da, Marvelovo vesolje je precej obsežno). V stripih občasno združijo moči, ampak filmske pustolovščine bodo še nekaj časa ločene. Kar je odlična novica. Marvelovi filmi z Maščevalci na čelu so resda napeti, zabavni in vsi po vrsti dobri, a zaradi vesoljske lokacije so Varuhi galaksije precej drugačni. Oglejmo si kako.

 

Vesoljski tipi

Vodja in srce Varuhov galaksije je Peter Quill, edini Zemljan v ekipi. Spoznamo ga kot otroka, ki čaka v bolnišnici, da se bo poslovil od umirajoče matere. Temačen začetek zgodbe pogosto pripravi teren za to, da je kasneje vse videti optimistično in veselo, a presunljiv začetek Varuhov galaksije filmu predvsem doda dobro mero srčnosti in vzpostavi trdno povezavo glavnega junaka z Zemljo. Kmalu ga namreč ugrabijo vesoljci in ponovno ga srečamo odraslega, v podobi komika Chrisa Pratta (Parki in rekreacija), še zmeraj z walkmanom in s kaseto uspešnic sedemdesetih, ko se priplazi v nekakšno vesoljsko arheološko najdišče, da bi sunil svetleč predmet. S tem se film še mimogrede pokloni Indiani Jonesu, drugi uspešnici Georga Lucasa poleg Vojne zvezd. Po spletu okoliščin se Quill zaplete še s štirimi izobčenci; zeleno vesoljko po imenu Gamora (Zoe Saldana), mogočnim bojevnikom Draxom (Dave Bautista), genetsko spremenjenim, govorečim (in preklinjajočim ter nasploh nasilnim) rakunom po imenu Rocket (glas Bradleyja Cooperja) ter hodečim drevesom po imenu Groot (glas Vina Diesla). Ko ugotovijo, da so se zapletli z zelo slabimi in mogočnimi nepridipravi, ki želijo uničiti vse pred seboj, ob tem pa so na begu tudi pred vesoljsko vojsko, ki skrbi za mir, jim ne preostane drugega kot da združijo moči in skušajo rešiti vesolje.

 

Vesoljski tripi

Prav, torej imamo individualistične antijunake, ki so prisiljeni delati kot ekipa, fantastična nezemeljska bitja, megalomanske negativce, vesoljske ladje in bitke, skratka, res dobro osnovo za vesoljsko pustolovščino v duhu Vojne zvezd. A film Varuhi galaksije temu doda še: vesoljski zapor, oskarjevca Benicia Del Tora v srhljivi in skrivnostni podobi lika po imenu Zbiralec, vrtoglav končni vesoljsko-planetarni spopad in ne pozabimo na opustošeno rudarsko kolonijo v glavi mrtvega božanstva. Točno tako, v glavi mrtvega božanstva. To je tudi bolj ali manj celotno ozadje te lokacije, ki jo je film pripravljen razkriti. Ampak ni pomembno, videti je resnično neverjetno, pa tudi v zgodbo je vključeno povsem prepričljivo. Morda bo več razloženega v nadaljevanju, ki je načrtovano za 2017.

 

Vesoljski hiti

Glavni junak je ob odhodu z Zemlje s seboj v vesolje prinesel le walkman z eno kaseto: doma posneto kompilacijo uspešnic sedemdesetih in osemdesetih. Tako walkman kot tudi glasba sta ključna elementa filma. Uspešnice The Jackson 5, Marvina Gaya, 10cc, The Runaways nikoli niso zapustile radijskih valov, a režiser James Gunn je ustvaril prijeten in poživljajoč miks, ki zlepa ne bo zapustil vaših ušes. Celoten Awesome Mix: Vol 1 je vgrajen v to spletno stran za vaše poslušanje, film pa najdete v zavihku Disney v videoteki DKino hiti (programski mesti 5 in 200) na SiOL TV in v sklopu DKino na www.tvin.si.

 

Glasba iz filma via Deezer.

Vir fotografij: Disney Enterprises, Inc.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. december 2014
2321
18. december 2014
Varuhi galaksije
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8