Vodič po Marvelovih junakih: od robotskih oblek do čarovnije

/PublishingImages/vodic-marvel-heroes-hero.jpg

Po superjunakih iz Marvelovih stripov je bilo v zadnjih 8 letih posnetih 13 filmov, ki tvorijo t.i. Marvelovo filmsko vesolje s prepletenimi zgodbami in vse bolj zapletenimi razmerji med njimi. Na HBO Go je ravno prispel lanski Ant-Man, v videoteki DKino je že letošnja uspešnica Stotnik Amerika: Državljanska vojna, če težko razlikujete med njima, pa smo vam pripravili kratek vodič za lažjo preglednost.

Ant-Man

V najbrž najbolj komičnem Marvelovem akcijskem spektaklu je glavni junak Scott Lang superheroj po nesreči. Po prihodu iz zapora potrebuje denar, zato pristane na še en roparski podvig, čeprav hoče živeti pošteno. A v sefu ekscentričnega bogataša najde le obleko za pomanjšanje s katero postane Ant-Man. V glavni vlogi je Paul Rudd, ki je sicer bolj znan po svojih komičnih vlogah (Jebeš novice, Napumpana) in zna združiti ravno pravo kombinacijo priljudnosti in humorja, da pritegne gledalca.Stotnik Amerika

Steve Rogers je majhen in slaboten fant s trdno voljo, da se bo boril v drugi svetovni vojni. Prijavi se v poseben program, kjer ga s pomočjo seruma spremenijo v mišičastega, postavnega vojaka. Njegove prepoznavne lastnosti so poštenost in odkritost, njegovo glavno orožje pa je ščit iz neuničljive kovine, ki se lahko uporablja tudi kot bumerang. V glavni vlogi je Chris Evans, ki je že na prvi pogled vseameriški fant, in lik oživi z neposrednostjo in pravšnjo dozo humorja.

O Stotniku Ameriki so doslej posneli tri filme. Stotnik Amerika iz 2011 je postavljen v drugo svetovno vojno in predstavi junaka, nadaljevanje s podnaslovom Zimski vojak iz 2014 je vohunski triler, letošnji tretji del Državljanska vojna pa v konflikt vplete večino Marvelovih junakov.

Thor

Thor je stripovski junak, ki temelji na nordijskem božanstvu. V Marvelovem stripovskem svetu je vesoljec iz planeta Asgard, kjer imajo napredno tehnologijo, ki je iz naše perspektive videti kot čarovnija. Oborožen je z mogočnim kladivom mjolnirjem, s katerim razbija zelo trde stvari, v pomoč pa mu je tudi pri letenju. V glavni vlogi je Avstralec Chris Hemsworth, ki je za vlogo moral okrepiti veliko mišic.

Poleg Thora je treba omeniti njegovega brata Lokija v podobi odličnega Toma Hiddlestona, ki je v prvem filmu pridobil toliko oboževalcev, da je postal kar Marvelova stalnica.

O Thoru so doslej posneli dva filma. Thor iz leta 2011 predstavi junakov svet in pravila, hkrati pa je priredba Shakespearjeve drame Henrik V. Nadaljevanje Temni svet je veliko bolj znanstveno-fantastičnen s spektakularnim medgalaksijskim končnim spopadom. Tretji film Thor: Ragnarok, je ravno v produkciji in pride v kina prihodnje leto.

Iron Man

Z Iron Manom se vse začne, to je bil namreč prvi film filmskega studia Marvel za katerega je stripovski gigant zastavili celotno premoženje. V glavni vlogi je navdušil Robert Downey Jr., ki odlično upodobi bogataša, izumitelja in ženskarja Tonyja Starka. Ko ga ugrabijo teroristi, da bi jim pomagal naredil orožje, utrpi poškodbe prsnega koša in se reši, ko zgradi obleko oziroma leteči, oborožen oklep, ki ga spremeni v superjunaka.O Iron Manu so posneli tri filme, ki so vsi na voljo v HBO Go. Prvi film predstavi Tonyja in se pomenljivo zaključi z njegovim razkritjem ter povabilom k Maščevalcem. V drugem filmu Tony išče svoj smisel, spoznamo pa tudi Črno vdovo, ki jo upodobi Scarlett Johansson in je postala ena najbolj priljubljenih Marvelovih junakinj. Čeprav je Tony Stark zmeraj duhovit, to najbolj pride do izraza v tretjem filmu, ki ga je režiral scenarist Smrtonosnega orožja Shane Black.

Hulk

Prvi film o znanstveniku Brucu Brennerju, ki se zaradi izpostavljenosti sevanju občasno spremeni v velikega zelenega Hulka, je v kina prišel že 2008, v vlogi Hulka pa je nastopal Edward Norton. Ker film ni dosegel finančnih in kritiških pričakovanj in ker je Norton bojda težaven na snemanju, so ga zamenjali z Markom Ruffalom, ko se junak spet pojavi v Maščevalcih. Oboževalci so Ruffala označili za edinega pravega Hulka po nekaj minutah na platnu, žal pa velikan še zmeraj čaka na svoj lastni film. Zaenkrat je tolažba, da bo imel pomembno vlogo prihodnje leto v Thor: Ragnarok.

Maščevalci

Ko morajo Marvelovi junaki združiti moči, da denimo ustavijo invazijo iz vesolja, postanejo Maščevalci. Gre za pobudo polkovnika Nicka Furyja (Samuel L. Jackson), ki poveže Iron Mana, Stotnika Ameriko, Thora, Hulka in še kopico drugih.

O Maščevalcih sta bila posneta dva filma in oba sta na voljo v HBO Go. V prvem filmu se ekipa vzpostavi in spopade z Lokijevim poskusom zavzetja Zemlje iz vesolja, v drugem Ultronova doba pa Tony in Bruce pomotoma ustvarita morilsko umetno inteligenco Ultrona, ki hoče uničiti človeštvo.Varuhi galaksije

Varuhi galaksije so Marvelova zgodba, ki se odvija na drugi strani vesolja. V središču je zemljan Peter Quill v podobi Chrisa Pratta, ki ga kot dečka ugrabijo vesoljci in se po spletu okoliščin zaplete z drugimi izobčenci: Gamoro, bojevnikom Draxom, genetsko spremenjenim govorečim rakunom Rocketom in hodečim drevesom po imenu Groot. Film je hkrati napet, tragičen in noro smešen in predstavlja največje presenečenje studia Marvel. Težko pričakovano nadaljevanje prihaja v kina prihodnje leto, čez dve leti pa naj bi Varuhi združili moči tudi z Maščevalci.

Doktor Strange

Prihodnji mesec prihaja v kina Doktor Strange, stripovski superjunak, ki je tudi čarovnik. Thor in Ant-Man sta že vključevala fantastične elemente, ki bi jih težko opisali kot znanstvene, Strange pa je cel korak v to smer. Prvi film se bo bojda osredotočal zgolj na naslovnega junaka, a znano je že, da bo postal član Maščevalcev.Kaj so Spider-Man, Možje X in Deadpool?

V Marvelovih stripih se Maščevalci in drugi junaki pogosto srečajo in sodelujejo tudi s Spider-Manom in Možmi X, a v filmih so ti svetovi (bili) ločeni, saj je Marvel odprodal nekatere filmske pravice pred ustanovitvijo lastnega studia. Tako Možje X in tudi Deadpool ostajajo v ločenem svetu studia Fox, medtem ko se je filmski studio Sony po neuspehu filmov Neverjetni Spider-Man odločil združiti moči z Marvelom.

Tako smo Spider-Mana lahko videli že letos v Stotnik Amerika: Državljanska vojna in bo prihodnje leto imel še lasten film v katerem se bo pojavil Iron Man, seveda pa bo tudi član Maščevalcev.

 

Kje pa sta Batman in Superman?

Največji stripovski založnik je DC Comics, ki izdaja stripe o Batmanu, Superman, Wonder Woman in še celem kupu drugih junakov. Ta založnik je v lasti studia Warner Bros., ki pa ustvarja svoj filmsko-stripovski svet. Tako smo lahko 2011 spoznali Supermana v Jeklenem možu, letos pa se je ta spoprijel še z Batmanom v Batman proti Supermanu: Zora pravice. Poleti smo še videli Odred odpisanih, ki je predstavil negativce tega sveta, prihodnje leto pa lahko pričakujemo že prvi množično-herojski film z Ligo pravice.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. oktober 2016
3198
17. oktober 2016
Vodič po Marvelovih junakih: od robotskih oblek do čarovnije