Vojna zvezd: Pravljica za vse generacije

Igor Harb in Tamara Harb 15. december 2015
/PublishingImages/starwars-pravljica-hero.jpg

Vojna zvezd je filmski standard, saga, ki številne spremlja že od otroštva, pravljica za vse generacije in okuse. To priča o pristnosti in bogastvu sveta, ki ga je ustvaril George Lucas, in o njegovi neverjetni prilagodljivosti vsem okusom.

Za Vojno zvezd velja podobno kot za večino velikih umetniških del: gledalci v filmu najdejo različne stvari, ki jih močno navdušijo. Pri tem ima Vojna zvezd prednost, saj vsebuje ogromen razpon elementov, od svetlobnih mečev in vesoljskih bitk, pa do nepričakovanih smrti, princes in ljubkih ewokov. Vsak torej najde nekaj zase. Pri tem gledalci le redkih elementov v originalni trilogiji (in nekoliko več v epizodah 1 do 3) dejansko niso vzljubili. To je sagi omogočilo praktično neprimerljiv (pop)kulturni vpliv, ki krepko presega okvirje ZF žanra in celo filma kot medija, temveč je na nivoju klasičnih Grimmovih pravljic.

 

Kako sem spoznal Luka in Leo

Tako je denimo v priljubljeni komični seriji Kako sem spoznal vajino mamo glavni ženskar Barney določal starost žensk glede na njihovo mnenje o ewokih: če so jim bili všeč, so morale biti leta 1983, ko je Jedijeva vrnitev prišla v kina, stare manj kot 11, let in torej leta 2013 še niso 30. Še bolj se je Vojna zvezd »ugnezdila« v ameriški neodvisni film; denimo v kultnih Trgovcih (Clerks) iz leta 1994, kjer v eni od ključnih scen glavna junaka razpredata o moralnosti razstrelitve Zvezde smrti v Jedijevi vrnitvi, saj ta še ni bila dokončana in je torej na njej še cel kup gradbincev, bržkone nedolžnih pogodbenikov. Sicer pa je Vojna zvezd tako prežela vse pore popularne kulture, da večina ljudi s filmi enači tudi znanstvene termine, kot sta hiperprostor in parsek, ne gre pa spregledati niti nenehne priljubljenosti imen Luka in Lea.

 

Zvezdna jajca

Nedvomno je k taki priljubljenosti pripomogla razširjenost Vojne zvezd na igrače, oblačila, šolske potrebščine in celo prehrambene izdelke. Nenazadnje že v ultimativni parodiji Vojne zvezd, Spaceballs, ki jo je leta 1987 posnel Mel Brooks, komična različica mojstra Jode po imenu Jogurt razkrije, da se ukvarja samo še z razvojem izdelkov, ki so povezani s filmom. V Brooksovem slogu so to izdelki iz filma, ki ga ravno gledamo, kar pa dejansko ni najbolj »meta« trenutek filma. To vsekakor pripada sceni, kjer si negativci izposodijo video kaseto filma, da si ogledajo, kaj so ravnokar zamudili (in imajo zraven filozofsko debato o tem, kdaj in kaj je »zdaj«). Brooksovi filmi so polni absurda, zato priporočam tudi Mladi Frankenstein, Vroča sedla in Robin Hood: možje v pajkicah.

 

ZDA so Imperij, Jar Jar pa hudič

Vojna zvezd ni zgolj eden najbolj priljubljenih filmov oz. filmskih serij vseh časov, temveč je tudi film o katerem imajo ljudje neverjetno goreča mnenja. Tako je denimo angleški igralec in scenarist Simon Pegg (Noč neumnih mrtvecev, Misija: Nemogoče, Zvezdne steze) diplomiral iz analize Vojne zvezd v perspektivi vietnamske vojne (Imperij je simbol za ZDA, uporniki pa za Vietkong!), ampak to še ni nič v primerjavi z vsem, kar je bilo izrečeno, napisano in posneto o Grozeči prikazni. Nastale so celo kritike filma, ki so daljše od samega filma in ta, pod katero je podpisan g. Plinkett, ki je najbrž vrhunec filmske kritike. Film je tako razhudil oboževalce izvirne trilogije, da je ime filma, predvsem pa ime njenega najbolj osovraženega junaka, Jar Jar Binksa postalo kletvica. Vsaj do meseca dni nazaj, ko se je pojavila (in prijela) nova teorija, da je Jar Jar dejansko ultimativni negativec, vendar pa ga prav zaradi nasprotovanja oboževalcev Lucas nato ni razvil do konca. Če je to res, potem smo dobili še en dokaz, da tudi najboljša premisa in avtorska svoboda lahko hitro postaneta žrtev negotovosti in da niti avtor Vojne zvezd nima dovolj samozavesti, da bi znal utišati jezne oboževalce. J.J. Abrams, režiser Epizode 7 – Sila se prebuja, se tega dobro zaveda, in kot ponavadi podrobnosti filma uspešno skrbno skriva.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. december 2015
2787
21. december 2015
Vojna zvezd: Pravljica za vse generacije
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8