Agatha Christie: Zakaj ne Evans? na Pickbox Now

Igor Harb in Tamara Harb 21. april 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/zakaj-ne-evans-tharb-apr22-hero.jpg

Serija Zakaj ne Evans? je zabavna predelava romana Agathe Christie iz leta 1934, polna dogodivščin, z odlično igralsko zasedbo in v primerjavi z nekaterimi sodobnimi adaptacijami njenih del, nič kaj temačna. Ravno pravšnja za ljubitelje dobrih, starih detektivk.

Vsi smo že kdaj posegli po knjigah Agathe Christie, mojstrice kriminalk, ali pa ujeli kakšen del Poirota ali Gospodične Marple na TVju; v zadnjih letih so serije in filmi po njenih delih dobili nov zagon. Tako smo si med drugim lahko ogledali serije Beli konj, Umori po abecedi in Gnezdo zla ter filma Kennetha Branagha Umor na Orient Ekspresu in Smrt na Nilu. A v središču nove serije Zakaj ne Evans? ni briljanten detektivski um, kot je Hercule Poirot, temveč amaterja, Bobby in Frankie, ki se po naključju znajdeta v vrtincu skrivnosti. Glavni junak Bobby Jones, sin vikarja in bivši vojaški mornar, po vrnitvi v obalno mestece v Walesu opravlja različna dela, ko med golfom zasliši krik, nato pa na dnu klifa zagleda negibno telo. Ko se prebije do njega, je moški še živ, a uspe izreči le še zadnje besede, nato pa umre. Bobby v možakarjevih žepih najde še fotografijo skrivnostne ženske in ključe. Knjiga na kateri temelji serija je na voljo tudi v slovenščini v prevodu Zoje Skušek.

Serija Zakaj ne Evans? je na voljo ekskluzivno v videoteki Pickbox Now.

Zvezdniki na kupu

Predelave del Agathe Christie že od nekdaj pritegnejo zvezdnike in tudi tokrat ni drugače. Režijo in scenarij je prevzel kar Hugh Laurie, najbolj znan kot dr. House iz serije Zdravnikova vest, ki odigra tudi stransko vlogo. Izkušeni igralec, ki se lahko pohvali z več kot 100 vlogami, je doslej le občasno deloval tudi kot scenarist, najdlje pri seriji A Bit of Fry and Laurie, seriji skečev, ki sta jo ustvarjala skupaj z Stephenom Fryem. Tudi režije se doslej ni pogosto loteval, le – tako kot večina glavnih igralcev v ameriških TV serijah – se je za kamero preizkusil tudi v dveh delih Zdravnikove vesti. V enem od intervjujev je povedal, da je nad zgodbo in glavno junakinjo Frankie Derwent, ki skupaj z Bobbyjem raziskuje umor, navdušen že od mladih let, ko je knjigo prvič prebral. Laurie je še dodal, da namenoma ni pogledal nobene adaptacije tega romana, saj je želel, da njegova serija zaživi po svoje ne glede na prejšnja dela.

Roman Zakaj ne Evans? je bil seveda že večkrat prirejen za TV in TV film iz osemdesetih je tudi odprl pot drugim junakom Agathe Christie, ki so na to doživeli uspešno in dolgo kariero v serijah in nadaljevankah. S kupom zvezdnikom se lahko pohvali tudi letošnja serija, saj sta Emma Thompson in Jim Broadbent sodelovala pri seriji z zelo obstransko epizodno vlogo kot lady in lord Marcham, starša lady Frankie, poleg njiju pa je zgodba pritegnila še Conletha Hilla, ki je najbolj znan kot Varys v Igri prestolov ter seveda glavna igralca Willa Poulterja (Mi smo Millerjevi) in Lucy Boynton (Bohemian Rhapsody).

Zagoneten naslov

Naslov serije izhaja iz poslednjih besed negibnega moškega na dnu klifa, a za razliko od nedavnih filmov (npr. Umor v Orient ekspresu, Smrt na Nilu) ta naslov ne razjasni, kaj in kje se bo zgodilo, ampak nas pusti, da se prebijamo skozi labirinte zapletov skupaj z glavnima junakoma, Bobbyem in njegovo prijateljico iz otroštva, lady Frankie Derwent. Amaterska detektiva, ki se iz svoje nevednosti tudi sama pošalita, odlično odigrata Will Poulter in Lucy Boynton. Seveda ne izdamo, kaj pomeni naslov 😉 Za kaj takega boste morali počakati do zadnjega dela serije, pred tem pa boste priča kopici dogodivščin, dirk, preobratom in tudi kakšnemu šoku.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. april 2022
5905
21. april 2022
Agatha Christie: Zakaj ne Evans? na Pickbox Now