Akcijska serija: Šola za morilce (1. sezona)

Igor Harb in Tamara Harb 1. april 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/sola-morilci-harb-apr19-hero.jpg

Serija Šola za morilce temelji na ideji specializirane izobraževalne ustanove, kjer se mladostniki, potomci vodij kriminalnih združb, urijo v smrtonosnih veščinah, da bodo lahko še bolj neusmiljeno vladali. Dogajanje je postavljeno v osemdeseta, tako da so šolske klike slikovito obarvane z glasbenimi in drugimi kulturnimi vplivi, od panka do skejta.

Glavni junak Marcus je sirota in brezdomec, ki ga v šolo povabijo, ker menijo, da je psihopat, odgovoren za požig sirotišnice. Dejansko je zgolj (zelo) jezen mladenič, ki ne mara nasilnežev, a kmalu mu postane jasno, da je ta šola najboljši recept za njegovo preživetje. Ena prvih nalog, ki jih dobijo Marcus in njegovi sošolci, je poiskati človeka, ki si zasluži smrt, in ga ubiti. Med cilji njihovega urjenja je namreč možnost spreminjanja sveta s takšnimi selektivnimi umori, podobno kot je Gavrilo Princip začel prvo svetovno vojno z atentatom nadvojvode Ferdinanda. Marcus tako hitro dobi idejo, da bi poračunal s tistim, ki ga ima za odgovornega za smrt svojih staršev: predsednikom ZDA Ronaldom Reaganom. Ta je namreč ukinil financiranje psihiatričnih ustanov, zaradi česar je ena od odpuščenih pacientk obupala nad življenjem, ob skoku s strehe pa je ubila njegova starša.


 

Serija svoje pankerske političnosti ne skriva, vendar ta ostane na najstniško-uporniški ravni, brez dolgoveznih debat o davkih, varnostnih politikah ali čem podobnem. So pa glede na morilsko naravo pouka seveda precej v ospredju moralne dileme junakov, soočanje z odločitvami in posledicami svojih dejanj. To je še posebej ključno pri enem od Marcusovih sošolcev, ki je v bistvu pacifist, vendar mora navzven kazati trdo in nevarno podobo, da lahko ohranja status v družini in kliki. Slednje so precej ključne v seriji in so povsem razvrščene glede na popkulturno pokrajino osemdesetih. Marcus je v svoji depresivni drži seveda oboževalec The Smiths, njegovi prijatelji pa so panker, skejter in darkerka. Ostali dijaki imajo bolj geografsko in nacionalno določene osebnosti, saj so med drugim potomci mehiških gangsterjev, ruskih vohunov ali vodje jakuze.

Šola za morilce ponudi zanimivo kombinacijo srednješolske žajfnice s klasičnimi elementi, kot so skrivne ljubezni, divje zabave in kazenske ure po šoli, a so ti začinjeni s poukom o strupih, spopadih s hladnim orožjem in strelskimi vajami. Pri tem občasno tudi kdo umre in nasilje pravzaprav kar kipi iz vsake epizode. Tako Marcus kot njegovi prijatelji so do konca sezone vešči morilci, ko se pripravijo na končni spopad z Marcusovim nekdanjim sostanovalcem iz sirotišnice, nasilnežem, ki hlepi po slavi in sam sebe imenuje Fuck Face. En najbolj privlačnih elementov Šole za morilce je način, kako v kaos in najstniške tegobe vključi solidno mero humorja, ki je občasno bizaren, včasih neokusen, zmeraj pa nepričakovan.

 

Avtor istoimenske stripovske predloge Rick Remender je tudi soavtor serije, ključna človeka med producenti pa sta brata Joe in Anthony Russo, sicer režiserja Maščevalcev. Vlogo skrivnostnega in na videz neusmiljenega ravnatelja igra Benedict Wong (Doktor Strange), medtem ko mlade bodoče morilce igra ekipa še povečini neuveljavljenih, a karizmatičnih igralcev na čelu z Benjaminom Wadsworthom. Med njimi posebej izstopa Lana Condor, ki igra v Možeh X mutantko Jubilee, med snemanjem pa je lani zaslovela z romantično uspešnico To All the Boys I’ve Loved Before.

Če vam je Šola za morilce všeč, bi vas znali navdušiti tudi seriji Smrtonosna igra (Heathers) in Sirena (Siren) . Vse tri so na voljo na HBO, HBO Go, HBO OD. Za ogled na TV samo vzemite daljinski upravljalec NEO in mu naročite naj začne predvajati, ali pa si serije oglejte v brskalniku računalnika, na pametnem telefonu ali tablici z aplikacijo NEO ali HBO GO.

Smrtonosna igra

Serija je sodobna predelava kultne najstniške črne komedije Heathers iz leta 1988, kjer sta blestela Winona Ryder in Christian Slater. Zgodba se osredotoča na kliko srednješolk, ki neusmiljeno vlada šoli in določa, kdo je kul in kdo ne. Serija se odvija v sedanjosti in uvede številne spremembe, predvsem na področju spolnih vlog in samega razvoja dogodkov. Film je bil pogosto kritiziran zaradi navideznega poveličevanja samomora in politične nekorektnosti. Serija gre krepko dlje in bržkone ne bo pritegnila prav vsakega gledalca. Še manj pa njihove starše.


 

Sirena

Za razliko od zgornjih dveh serij, ki sta pogosto zgolj kanček čez mejo realističnega, pa ima Sirena povsem fantazijsko zgodbo, saj je glavna junakinja morska deklica. Vendar pa ni nič kaj podobna Arieli ali katerim drugim prikupnim bitjem, temveč je smrtonosna, njen prihod na kopno pa šele začetek bitke med morjem in kopnim. Zgodba ima številne najstniške elemente in se v mnogih pogledih zgleduje po Somraku, a s precej več nasilja in spopadov.


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. april 2019
4543
1. april 2019
Akcijska serija: Šola za morilce (1. sezona)