Ali ste vedeli, da lahko z novimi paketi NEO in Naj dobite hitrejši internet in druge storitve?

Igor Harb in Tamara Harb 21. marec 2023 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/ali_stevedeli_neonaj_harb_mar23_hero.jpg

Drži, prenovljeni paketi NEO prinašajo višje internetne hitrosti na fiksnih povezavah, medtem ko z novimi paketi Naj dobiš tudi neomejen prenos podatkov in dostop do omrežja 5G. Vsi pa so na voljo po enotni promocijski ceni.


Ali sem prav slišal, da bo hitrejši internet?

Da, v fiksnih paketih NEO so sedaj na voljo višje internetne hitrosti. Če si povezan prek optičnih omrežij, si lahko obetaš fenomenalnih 100/40 Mb/s že pri osnovnem paketu NEO A, medtem ko paketa NEO B in NET prinašata hitrosti 350/40 Mb/s, največji paket NEO C pa se ponaša s kar gigabitno hitrostjo prenosa proti uporabniku.

Ampak jaz nimam optike, kaj pa zdaj?

Povezava prek optičnih vlaken je najzmogljivejša, a tudi bakreno telefonsko omrežje, ki omogoča povezave ADSL in VDSL, še zmeraj zagotavlja hitro in stabilno internetno povezavo. Pri VDSL povezavah so hitrosti pri paketih omejene na 20/2 Mb/s (NEO A), 30/5 Mb/s (NEO B in NET) in 40/20 Mb/s (NEO C). Hitrosti za ADSL so nekje polovične.

Kaj pa, če do moje hiše ali vikenda sploh ni ožičene povezave?

Ni problema, pakete NEO lahko uporabljate tudi prek mobilnega omrežja 4G/LTE ali 5G. Tako so na voljo še višje hitrosti prenosa kot prek ADSL ali VDSL, vendar je dejanska hitrost omejena glede na kakovost signala na vaši lokaciji.


Kaj pa televizija?

Vsi paketi NEO vključujejo storitve televizije, ki jo lahko spremljate prek komunikatorja Neo Smartbox, aplikacij na telefonu ali tablici, ali pa spletnega brskalnika. Pri paketu NEO A je vključena Osnovna shema z več kot 135 TV-programi, NEO B in NEO TV vsebujeta shemo Standard s prek 185 TV-programi, medtem ko ima NEO C shemo MegaHD z več kot 230 TV-programi.

kupi

Ampak najboljše serije so na HBO-ju!

Ob sklenitvi naročnine na NEO lahko izkoristiš 50-odstotni popust na programske opcije, ki vključujejo HBO Premium, Cinestar TV Premiere, Voyo, Pink, balkan, Eksplozivni, Eksplozivni+, Dajmedol+, Minimax+, Šport, Kultura, KitchenTV in Pickbox NOW. Izbereš lahko samo HBO Premium (ki vključuje ekskluzivne TV-kanale HBO in Cinemax ter videoteko HBO Max), ali pa še katero zraven, popust velja za vse.

Prav, ampak ko sem na poti, potrebujem še več interneta. Kako je pa z mobilnimi hitrostmi?

Tudi hitrosti mobilnih paketov NAJ so zdaj višje, količine prenosa podatkov pa neomejene.


Kako to, neomejene?

Paket Naj A sedaj vključuje 20 GB prenosa podatkov v Sloveniji, od tega 16,6 GB v državah EU-tarife, medtem ko je pri paketih Naj B in Naj C prenos podatkov v Sloveniji podobno neomejen kot klici in sporočanje, za gostovanje v državah EU-tarife pa ga je na voljo 22,9 GB (Naj B) oziroma 23,8 GB (Naj C).

Kaj pa hitrost?

Ta je omejena, a izredno visoka. Pri paketih Naj A in Naj B lahko izkoristiš hitrosti do 150/50 Mb/s, kjer omrežje to omogoča. Pri Naj B se po prenosu 200 GB hitrost zniža na 2/1 Mb/s do konca obračunskega obdobja. Naj C ponuja hitrosti do 450/100 Mb/s, po prenosu 500 GB podatkov pa se hitrost zniža na 2/1 Mb/s.

Te hitrosti so res nore, pa jih omrežje dosega?

Da. Seveda je vse odvisno od pokritosti, a mobilno omrežje Telekoma Slovenije s tehnologijo 4G/LTE pokriva 97 % prebivalstva Slovenije. Ta omogoča hitrosti do 150/50 Mb/s. Tehnologija 4G+/LTE-A, ki je na voljo 87 % prebivalstva, ponuja hitrosti prenosa do 300 Mb/s, medtem ko najnovejša tehnologija 5G, ki jo še uvajamo, a pokriva že prek 40 % prebivalstva Slovenije, ponuja hitrosti do 1 Gb/s v smeri proti uporabniku in do 100 Mb/s v smeri od uporabnika. Zemljevid pokritosti z različnimi tehnologijami najdeš tukaj.


Koliko pa to stane?

Trenutno so vsi paketi NEO in Naj na voljo po enotnih promocijskih cenah, tako da ob sklenitvi 24-mesečne naročnine paketi NEO stanejo 28 EUR, paketi Naj pa 7,99 EUR. Natančno ponudbo za pakete NEO najdeš tukaj, za pakete Naj pa tukaj. Ob sklenitvi naročnine za pakete Naj lahko izkoristiš tudi posebno ponudbo telefonov iPhone, ali pa zaupaš našemu mesečnemu izboru telefona Modri fon.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. marec 2023
6134
21. marec 2023
Ali ste vedeli, da lahko z novimi paketi NEO in Naj dobite hitrejši internet in druge storitve?