Apple TV+ 5 mesecev kasneje: A je za kaj?

Igor Harb in Tamara Harb 14. april 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/apple-tv-harb-apr20-hero.jpg

Apple TV+ je spletna video storitev oziroma naročniška videoteka, ki jo je proizvajalec iPhonov predstavili lani novembra. Čeprav so imeli ob zagonu peščico zelo zanimivih in kakovostnih serij, je res šlo le za peščico, saj so se odločili ponujati izključno vsebine lastne produkcije, brez arhiva uspešnic ali klasik. Pet mesecev kasneje je ponudba širša in bolj raznolika, a še zmeraj tako daleč za HBO GO ali Netflixom, da je ta napredek komaj vreden omembe. Oglejmo si podrobnosti skozi serijo preprostih vprašanj in odgovorov.

Kaj je Apple TV+?

Naročniška videoteka s serijami in filmi, ki deluje znotraj storitve Apple TV (brez plusa).

Kaj pa je Apple TV brez plusa?

To je storitev, ki deluje v istoimenski aplikaciji za Applove naprave, izbranih Samsungovih televizorjih, v spletnih brskalnikih na https://tv.apple.com/si … in napravi Apple TV.

Torej obstajajo 3 različne stvari, ki se imenujejo Apple TV?

No, 4, če aplikacijo in spletno stran upoštevaš kot dve različni zadevi.

Prav, kaj ponuja Apple TV+?

Osrednja vsebina so prestižne serije, polne slavnih imen in velikih tematik, lotevajo pa se tudi filmov. Zaenkrat je najboljša stvar komična drama The Morning Show z Reese Witherspoon in Jennifer Aniston v glavnih vlogah, spodaj pa je več podrobnosti o najbolj zanimivih in najbolj pričakovanih vsebinah.

 

Kaj pa dodatno ponuja Apple TV (brez plus)?

Za slovenske uporabnike je to v osnovi tradicionalna spletna videoteka, nekdanji iTunes Movies. Ponuja najnovejše filme in širok nabor klasik ter filmov vseh žanrov, ki jih gledalec lahko kupi ali si jih izposodi.

Koliko pa to stane?

Cene filmov se gibljejo med 3 do 5 EUR za izposojo in 10 do 17 EUR za nakup, pri tem pa imajo mnogi filmi slovenske podnapise, risanke pa so na voljo tudi s sinhronizacijo. Ponujajo tudi tematske pakete filmov po ugodnejših cenah.

Torej tradicionalna videoteka z dodatno naročniško videoteko?

In še par dodatnimi naročniškimi videotekami. Slovenski uporabniki lahko zaenkrat izberejo tudi Smithsonian Channel z zgodovinskimi dokumentarci in Tastemade, ki prikazuje kuharske in popotniške oddaje; za vsako je treba odšteti 2,99 EUR na mesec.

 

A drugje pa jih je še več?

V ZDA je denimo v sklopu Apple TV na voljo še mnogo drugih naročniških videotek, tudi HBO GO, Hulu in Amazon Prime in vsebine nekaterih televizijskih kanalov.

Kako pa se potem uporabnik znajde v vsem?

Apple TV ima podoben pristop kot NEO, kjer so v ospredju vsebine in ne storitve, ki jih ponujajo. Če torej iščete film Stevena Spielberga, vam bo ponudil vse njegove filme, ki so za izposojo ali nakup v videoteki Apple TV, serijo Amazing Stories, ki je na voljo na Apple TV+ in druge filme ali serije, ki jih je režiral ali produciral Spielberg in so na voljo v drugih naročniških videotekah.

Zveni zanimivo, kako pa se obnese v praksi?

Ne najbolje. Glede na Applov pregovorni perfekcionizem pri razvoju uporabniške izkušnje bi vsekakor lahko pričakovali več. Bistveno več. Aplikacija Apple TV si denimo ne zapomni, kaj vse smo že gledali ali kje smo ostali. Po koncu epizode ne ponudi ogleda naslednje, temveč moramo dva (2) koraka nazaj, da pridemo na seznam vseh epizod. Poleg tega ponudba najnovejših filmov ob boku omejenega nabora serij iz Apple TV+ pomeni, da smo pogosto razočarani, ker večina priporočil zahteva dodatno plačilo.

 

Ali je Apple TV+ vreden naročnine?

Čeprav ima nekatere odlične serije in za razliko od Netflixa, Amazon Prime in MUBI opremi vse svoje vsebine tudi s slovenskimi podnapisi, za 4,99 EUR na mesec ponudi bistveno manj kot denimo HBO GO (5,99 EUR) ali domači Voyo (7 EUR). Vendar pa velika večina naročnikov najbrž ne plačuje niti centa, saj vsak kupec iPhona, iPada, računalnika Mac ali naprave Apple TV prejme enoletno naročnino na Apple TV+. Poleg tega pa je na voljo tudi 7-dnevno preizkusno obdobje v katerem si lahko na dušek ogledate čim več vsebin. Priporočamo naslednje.

The Morning Show

Žanr: Komična drama.

Imena: Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell.

Zaplet: Ko voditelja priljubljene jutranje oddaje obtožijo spolnega nadlegovanja, se je sovoditeljica prisiljena boriti za lastno preživetje pred kamero, ob ostri konkurenci sodelavcev in novih povzpetnikov.

Kakovost: Izjemna serija navduši z odličnim liki in presenetljivimi zapleti, skozi katere odlično prikaže številne perspektive spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. Bonus: piker humor.

Mythic Quest: Raven’s Banquet

Žanr: Komedija.

Imena: Rob McElhenney, Charlie Day.

Zaplet: Dogajanje je postavljeno v podjetje, ki razvija igro za masivno večigralsko spletno igranje vlog (MMORPG) z imenom Mythic Quest. Vodja podjetja je egomanijak, njegova ekipa pa je sestavljena iz raznolikih in raznoliko odbitih karakterjev, ki imajo vsak svoje izpade.

Kakovost: Avtorja serije sta podpisana tudi pod večletno uspešnico Sončna Filadelfija, a tukaj je humor za odtenek bolj umirjen in povsem »gamerski«.

For All Mankind

Žanr: ZF drama.

Imena: Ronald D. Moore, Joel Kinnaman, Jodi Balfour.

Zaplet: Alternativna zgodovina je postavljena v čas vesoljske dirke med ZDA in Sovjetsko zvezo, ki jo Sovjeti dobijo, ko prvi pristanejo na Luni. A Naso ta poraz le še bolj vzpodbudi, da vložijo vse napore v pot na Mars.

Kakovost: Ronald D. Moore je dolgoletni sodelavec Zvezdnih stez in avtor Galaktike, in tudi ta serija je podobno razdelana, kakovostna in izpiljena.

Dickinson

Žanr: Biografska komedija.

Imena: Hailee Steinfeld, Jane Krakowski, Anna Baryshnikov.

Zaplet: O življenju ameriške pesnice iz 19. stoletja Emily Dickinson ni znanih veliko podrobnosti, saj je večino življenja preživela za štirimi zidovi očetove hiše. Serija na hudomušen način ekstrapolira znane podatke in njeno poezijo.

Kakovost: Humor je vseprisoten, nepričakovan in ost šale pogosto usmeri v sodobni svet.

Little America

Žanr: Komična drama.

Imena: Emily V. Gordon, Kumail Nanjiani.

Zaplet: Antologijska serija je sestavljena iz različnih zgodb, ki so nastale po resničnih usodah imigrantov v ZDA. Vse imajo srečen konec in dobro mero humorja ali pa vsaj dobre volje.

Kakovost: Avtorja serije sta podpisana tudi pod za oskarja nominirano komedijo Ljubezen na prvo bolezen, ki je temeljila na njuni zgodbi, tukaj pa s podobnim pristopom lotita zgodb drugih ljudi.

Servant

Žanr: Grozljivka.

Imena: M. Night Shyamalan, Nell Tiger Free, Rupert Grint.

Zaplet: Mlad par najame varuško, da skrbi za dojenčka, a se izkaže, da imata zgolj lutko, saj je po smrti novorojenčka mati zapadla v depresijo in jo pretvarjanje, da je ta lutka živa edino, kar jo drži pokonci. Vse pa ni tako preprosto, saj se družine lotijo tudi nadnaravne sile.

Kakovost: Napeta in nepričakovanih preobratov polna serija bo navdušila ljubitelje grozljivk.

Oprah

Žanr: Pogovorna oddaja.

Imena: Oprah Winfrey.

Zaplet: Oprah ima dve oddaji na Apple TV+, knjižni klub, kjer se pred živim občinstvom pogovarja s slavnimi avtorji in spodbuja diskusijo o knjigi. Druga je bolj spontana in času primerna, saj intervjuva različne ljudi o tem, kako živijo v času koronavirusa. Prvi gost je bil igralec Idris Elba, ki je tudi sam zbolel, a jo je zelo dobro odnesel.

The Banker

Žanr: Biografska drama.

Imena: Samuel L. Jackson, Anthony Mackie, Nicholas Hoult.

Zaplet: Temnopolti matematični genij Bernard Garret je v petdesetih v ZDA ugotovil, kako zaslužiti na nepremičninskem trgu, vendar mu je rasizem to preprečeval, dokler se ni spomnil zanimive prevare.

Kakovost: Film ne uspe najti ravnotežja med humorjem, biografijo in družbenim aktivizmom, ampak se vsekakor odkupi z odlično igro Samuela L. Jacksona, ki dosledno uživa v vsakem kadru, kjer se pojavi.

Defending Jacob

Žanr: Triler.

Imena: Chris Evans, Michelle Dockery, Morten Tyldum.

Zaplet: Državni tožilec preiskuje umor srednješolca, ko se izkaže, da je glavni osumljenec njegov sin.

Kakovost: Serija prihaja na spored konec aprila, a zvezdniška zasedba, izkušeni režiser (Igra imitacije),odlična literarna predloga in napet napovednik vlivajo veliko upanja.

Beastie Boys Story

Žanr: Dokumentarec.

Imena: Beastie Boys, Spike Jonze.

Zaplet: Zgodba o revolucionarnih glasbenikih Beastie Boys v režiji njihovega pogostega sodelavca, oskarjevca Spika Jonza (Ona, Biti John Malkovich), ki je med drugim naredil prelomni videospot za Sabotage.

Kakovost: Film bo imel premiero konec aprila, ampak Beastie Boys in Spike Jonze v svojih sodelovanjih še niso naredili nobene napake.

V pripravi

Apple je za potrebe spletne storitve ustanovil tudi lasten snemalni studio, ki pripravljacel kup drugih filmov in serij. Med najbolj odmevnimi je vsekakor Foundation, priredba klasike ZF Isaaca Asimova, biografska drama o delu v Cii z Brie Larson v glavni vlogi, serija o prazgodovinskih časih, ki jo režira Jon Favreau (Levji kralj, Iron Man) in jo ustvarjajo v sodelovanju z BBC Nature, serija o vojnem letalstvu v drugi svetovni vojni, ki jo ustvarjajo isti ljudje kot Peščico izbranih in še dokumentarec o Billie Eilish.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. april 2020
5135
14. april 2020
Apple TV+ 5 mesecev kasneje: A je za kaj?