Apple TV+: Vse, kar morate vedeti o novi naročniški videoteki

Igor Harb in Tamara Harb 15. november 2019 Čas branja članka: 12 min
/PublishingImages/apple-tv-plus-harb-nov19-hero.jpg

Z začetkom meseca je proizvajalec iPhonov po dolgih letih napovedi zagnal svojo naročniško videoteko ter ponudil prve serije in filme. Apple TV+ se precej razlikuje od ostalih ponudnikov, zato si oglejmo podrobnosti.

Začnimo kar takoj pri ceni. Za mesečno naročnino na Apple TV+ bo treba odšteti 4,99 EUR, AMPAK, za skoraj vse naročnike bo cena za prvo leto 0 EUR, saj je ta brezplačna ob nakupu Applovega računalnika, iPhona, iPada, iPod Toucha ali TV komunikatorja Apple TV. Za večino to najbrž pomeni, da je Apple TV+ brezplačen ob nakupu novega iPhona, velja pa za vse modele, ki so trenutno v prodaji, torej od iPhona 8, do najnovejše enajstice. Za aktivacijo brezplačne letne naročnine je treba aplikacijo Apple TV zagnati na novi napravi in se prijaviti s svojim uporabniškim imenom Apple ID in geslom, nato pa vnesti še številko kreditne kartice (in si nastaviti opomnik za odjavo čez 365 dni). Naročnina velja za do šest hkratnih uporabnikov, ki jih imate označene za družinske člane. Na voljo je tudi promocijski brezplačni prvi teden, vendar priporočamo, da še nekoliko počakate z njim, saj Apple TV+ zaenkrat ne ponuja prav veliko vsebin. A o tem več kasneje. Najprej si oglejmo Applov »inovativni« koncept.

 

Prestiž in vaba

Apple je največje podjetje na svetu in če bi želel imeti najboljšo naročniško videoteko, bi brez težav lahko kupil Netflix ali pa katerega od filmskih studiev z bogato knjižnico, podobno kot so ustvarili svojo glasbeno ponudbo s prevzemom Beats. Seveda lahko to še zmeraj naredijo, ampak zaenkrat je njihova strategija drugačna. Cilj prestižnih serij in filmov, ki jih ustvarjajo priznani ustvarjalci, je krepiti blagovno znamko in pritegniti pozornost na njihovo aplikacijo Apple TV ter istoimenski TV komunikator. Dejanska gledanost in število naročnikov sta drugotnega pomena. Vsebine Apple TV+ lahko namreč zaenkrat gledamo zgolj v aplikaciji za Applove naprave, na izbranih novih Samsungovih televizorjih ali v oknu brskalnika, ne pa tudi na Androidu (vsaj zaenkrat to bojda vključuje tudi brskalnike mobilnih naprav, vendar nismo preizkusili na vseh). Pri tem so vsebine v ločljivosti 4K na voljo zgolj na TV komunikatorju Apple TV, izbranih Samsungovih televizorjih in računalnikih Mac, ki podpirajo tako ločljivost zaslona.

Skratka, lahko bi rekli, da je Apple s svojo naročniško videoteko ubral obraten pristop kot Netflix in Amazon, ki imata cilj biti na voljo čim več ljudem prek čim širšega nabora naprav, medtem ko se Apple ponovno pozicionira kot storitev za izbrance. Ampak tako je zgolj videti na prvi pogled. Aplikacija Apple TV namreč ni zgolj t.i. ograjeni vrtiček, temveč je v središču njihovega koncepta. Poleg vsebin naročniške videoteke je tukaj tudi klasična spletna videoteka, kjer lahko kupimo ali si izposodimo najnovejše filme in klasike, zraven pa najdemo tudi druge naročniške storitve (t.i. Apple TV Channels). Pri nas je to trenutno zgolj Smithsonian Channel Plus, ki za 2,99 EUR ponuja številne kakovostne dokumentarne filme o zgodovini in znanosti, medtem ko na drugih trgih tukaj najdemo tudi HBO, Amazon Prime Video in aplikacije številnih televizijskih kanalov in internetnih ponudnikov (ne pa tudi Netflixa).

 

Te dodatne videoteke (in v nekaterih primerih tudi TV program z možnostjo ogleda nazaj) so integrirane v aplikacijo Apple TV in omogočajo iskanje vsebin ter nudenje priporočil po vseh virih, tako da gledalcu ni treba klikati naprej in nazaj, temveč zgolj z glasovnimi ukazi ali besedilom izbere film ali serijo, ki jo želi gledati, Apple TV pa to začne predvajati. V tem je precej podoben kot Telekomov NEO, ki prav tako združuje vsebine TV programa z ogledom nazaj in številnih videotek, tako klasičnih, kot je DKino, kot tudi naročniških, kot so HBO OD in HBO GO, Voyo, Pickbox in otroški Minimax. Podobnost pa se konča pri praktičnosti uporabe, saj Apple s svojo uporabniku prijazno filozofijo gre nekoliko predaleč in omejuje izbiro. Številni uporabniki se namreč pritožujejo, da jim v primeru, ko je določena vsebina na voljo v dveh različnih virih (denimo v aplikaciji kabelskega operaterja z ogledom nazaj in na videoteki Hulu), Apple TV sam pogosto izbere tisto v slabši kakovosti (in z oglasi) in jim ne ponudi možnosti, da bi izbrali drugače. No, za slovenske uporabnike to zaenkrat ne bo težava, saj bo večina Apple TV uporabljala zgolj za ogled vsebin iz Apple TV+, zato preglejmo, kaj ponujajo. Mimogrede, vse vsebine na Apple TV+ so na voljo s slovenskimi podnapisi, v Applovi klasični videoteki podnapise ponujajo vsi novi filmi, ne pa tudi klasike, risanke pa so povečini na voljo tudi v sinhronizirani različici. Smithsonian Channel je zgolj v angleščini.

Impresivna prva bera

Paradni konj ob zagonu Apple TV+ je serija The Morning Show (Dobro jutro), postavljena v napeto ozračje priljubljene televizijske jutranje oddaje, kjer takoj na začetku izvemo, da je bil voditelj odpuščen zaradi spolne zlorabe sodelavk, medtem pa se mora njegova sovoditeljica znajti sama. V glavnih vlogah so Jennifer Aniston, Reese Witherspoon in Steve Carrell, pri čemer sta prvi dve tudi producentki. Serija ima oster humor in žive, prepričljive junake ter je vsekakor vredna pozornosti.

 

For All Mankind (Za vso človeštvo) je prvi med mnogimi Applovimi prestižnimi znanstvenofantastičnimi projekti. Avtor serije je Ronald Moore, ki je bil podpisan pod Zvezdnimi stezami in Bojno ladjo Galactico, to pot pa prinaša zgodbo, ki je postavljena v šestdeseta. V začetku prve epizode (in v napovedniku) spremljamo pristanek na Luni prek televizorja in številnih nenavadno jeznih gledalcev. Kmalu se izkaže, da se po površju Meseca sprehajajo sovjetski kozmonavti, jezni gledalci pa so Nasini astronavti in inženirji, ki so želeli imeti to čast. A izguba bitke za Luno ne ustavi naših junakov, le še bolj ambiciozni postanejo, z načrti za lunarno bazo in pristanek na Marsu ter naprej. Serija realistično prikazuje izzive raziskovanja vesolja, predstavi kompleksne like in za politično aktualen pristop (večja vloga žensk, komentiranje/kritiziranje sodobne ameriške politike) ne žrtvuje kredibilnosti ali napetosti.

 

Dickinson je »biografska« serija ameriške pesnice Emily Dickinson. Narekovaji pri biografiji so na mestu zato, ker je o tej umetnici iz 19. stoletja zelo malo znanega, saj je zaslovela šele posmrtno, ko je njena sestra odkrila njeno pisanje. To ne ustavi avtorjev, ki iz njenih pesmi ekstrapolirajo zgodbe, like in zaplete ter vse skupaj začinijo s povsem anahronističnimi sodobnimi elementi, denimo glasbo in plesom. S tem pristopom se serija povsem ogne suhoparnim ali pretirano čustvenim prikazom praviloma trpečega umetnika, kar jo naredi zanimivo za bistveno širši krog gledalcev, morda celo tiste, ki bi po naslovu zmotno pričakovali, biografijo Bruca Dickinsona, pevca Iron Maiden. Naslovno junakinjo odlično odigra Hailee Steinfeld.Dickinson je »biografska« serija ameriške pesnice Emily Dickinson. Narekovaji pri biografiji so na mestu zato, ker je o tej umetnici iz 19. stoletja zelo malo znanega, saj je zaslovela šele posmrtno, ko je njena sestra odkrila njeno pisanje. To ne ustavi avtorjev, ki iz njenih pesmi ekstrapolirajo zgodbe, like in zaplete ter vse skupaj začinijo s povsem anahronističnimi sodobnimi elementi, denimo glasbo in plesom. S tem pristopom se serija povsem ogne suhoparnim ali pretirano čustvenim prikazom praviloma trpečega umetnika, kar jo naredi zanimivo za bistveno širši krog gledalcev, morda celo tiste, ki bi po naslovu zmotno pričakovali, biografijo Bruca Dickinsona, pokojnega pevca Iron Maiden. Naslovno junakinjo odlično odigra Hailee Steinfeld.

 

Še ena ZF serija je See (Videti), ki je postavljena v postapokaliptično prihodnost, v kateri je človeštvo oslepelo in je civilizacija zapadla v nekakšno plemensko strukturo. Glavni junak, ki ga igra Jason Momoa (Igra prestolov, Aquaman), je poglavar svojega plemena in dolžan poskrbeti za dva dojenčka, za katera se izkaže, da vidita. Ko ju hoče vladarica sosednjega plemena ubiti, ju mora braniti in tako se prične dolgo in fantastično popotovanje.

 

Seveda ne gre brez dokumentarcev in tudi tukaj se je Apple potrudil s prvim izborom. The Elephant Queen (Slonja kraljica) je rezultat štiriletnega dela avtorjev Marka Deebla in Victorie Stone, ki sta sledila slonici Atheni, ko je ta bila prisiljena svoj trop odpeljati v iskanje novih vodnih virov. Film je primeren za vso družino, priporočljiva starost za otroke pa je 6+. Mimogrede, Apple ponuja tudi par otroških serij, vendar te niso sinhronizirane, niti nimajo podnapisov.

 

Te vsebine so že na voljo, Dickinson si lahko ogledate že celotno sezona, The Morning Show, See in For All Mankind pa prihajajo nove epizode po ena na teden. Vsak mesec obljubljajo še dodatne serije in filme. Tako se konec novembra prične prva srhljiva serija, Servant (Služabnica), ki jo je deloma režiral M. Night Shyamalan (Šesti čut) in v kateri spremljamo bizarno družinsko sceno, ki jo lahko najbolje opiše napovednik, nato pa v začetku decembra sledi še triler Truth Be Told (Če povem po resnici), o podkasterki, ki ugotovi, da je njena preiskava zločina morda spravila za zapahe napačnega človeka.

 

Te vsebine že imajo datume, med tistimi v pripravi pa so antologijska fantastična serija Amazing Storie (ki jo ponovno soustvarja Steven Spielberg), Masters of the Air o vojnih pilotih med drugo svetovno vojno (prav tako Spielberg), komedija Mythic Quest, ki bo postavljena v igričarsko podjetje in jo ustvarjajo avtorji Sončne Filadelfije, temeljno delo znanstvene fantastike Foundation, ki nastaja po romanih Isaaca Asimova, triler o Cii z Brie Larson v glavni vlogi in triler o odvetniku, ki brani svojega mladoletnega sina, ko je ta obtožen za umor, s Chrisom Evansom v glavni vlogi, več komedij, dokumentarnih serij o živalih in dinozavrih in nekaj filmov, med drugim On the Rocks z Billom Murrayjem v glavni vlogi in v režiji Sofie Coppole.

Apple TV+ resda nima obsežnega kataloga vsebin in je ta omejen izključno na lastno produkcijo, a po doslej videnem in temu, kar obljubljajo, bodo te vsebine zares izbrane. Žal vse kaže, da bodo zaenkrat omejeni zgolj na ameriško produkcijo in še lep čas ne bomo dobili nič iz drugih koncev sveta, kaj šele lokalnega. Redna cena storitve je glede na obseg vsebin precej visoka (bistveno bolje založena HBO GO in Voyo staneta denimo le 2 evra več), a za kupce novega iPhona ali druge Applove naprave je brezplačno eno leto vsekakor ugodna ponudba. Če bi radi samo malo poskusili, pa priporočamo, da vzamete promocijski teden dni proti koncu leta, ko bodo na voljo celotne sezone trenutno aktualnih serij.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. november 2019
4918
25. november 2019
Apple TV+: Vse, kar morate vedeti o novi naročniški videoteki
iOS, MacOS