Art film v DKinu: Panj, Tommaso, Gagarin

Igor Harb in Tamara Harb 13. maj 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/festivalski-filmi-tharb-maj22-hero.jpg

DKino poleg aktualnih filmov, ki so bili še pred kratkim na sporedu kinematografov, kot je Batman, blockbusterjev in otroških filmov, ponuja tudi bogat nabor kakovostnega neodvisnega in umetniškega filma. In to ne le v času Liffa, ko si je nekatere festivalske filme moč ogledati tudi v udobju dnevne sobe z nakupom izbranega filma v videoteki. Za naslednji ogled na kavču kar izberite katerega iz spodnjega seznama.

Panj (Zgjoi)

Celovečerni prvenec Blerte Basholli temelji na resnični zgodbi in je bil zmagovalec festivala Sundance 2021 ter kosovski kandidat za mednarodnega oskarja. Mož glavne junakinje Fahrije je od vojne na Kosovu pogrešan, zato se ona spusti v podjetništvo, da bi preživela družino in začne izdelovati ajvar, a pri tem naleti na neodobravanje tradicionalne vasice. Režiserka je z veliko zgodbo iz majhne vasi povsem navdušila kritike.

Nikoli redko včasih vedno (Never Rarely Sometimes Always)

Režiserka Eliza Hittman je dobitnica srebrnega medveda v Berlinu, velike nagrade žirije, film pa je ob trenutnem dogajanju v ZDA več kot nujen opomnik, da so civilizacijski dosežki in človekove pravice močno na udaru. Sedemnajstletna Autumn je noseča, v Pensilvaniji pa brez privolitve staršev nima dostopa do splava, zato se skupaj s sestrično odpravi v New York. Tam ji med drugim razkrijejo, da so ji v Pensilvaniji lagali o trajanju nosečnosti, kar je pogosta praksa v ameriških centrih, ki jih pod pretvezo vzpostavijo nasprotniki splava in večinoma niti niso zdravstvene ustanove.

Mož, ki je prodal svojo kožo (The Man Who Sold his Skin)

Tunizijska režiserka in scenaristka Kaouther Ben Hania združi svet begunstva in sodobne umetnosti, ko sirski begunec, da bi prišel v Evropo, privoli, da mu kontroverzni umetnik potetovira hrbet. Film, ki je presenetil in navdušil kritike, prevprašuje umetnost, privilegije in svobodo. Mož, ki je prodal kožo je bil nominiranec za oskarja za najboljši mednarodni film lanskega leta.

Tommaso

Otvoritveni film festivala Liffe 2019 raziskuje notranji nemir umetnika, fiktivno verzijo režiserja Abela Ferrare pa je odigral njegov prijatelj Willem Dafoe, ob njem pa Ferrarova žena in hči. Dafoe, ki se v vloge povsem potopi in s svojo intenzivno igro očara kritiške kroge, tudi tokrat povsem navduši.

Gagarin (Gagarine)

Šestnajstletni Youri živi v ogromnem stanovanjskem kompleksu Gagarine na obrobju Pariza in ko se oblasti odločijo, da ga bodo porušile, se Youri s prijatelji odloči za upor. A v prvencu Fanny Liatard in Jérémyja Trouilha, ki temelji na njunem kratkem filmu, ni pričakovanega temačnega sprehoda skozi rasizem, revščino in nasilen upor, temveč magični realizem.

Limbo

Zgodba o štirih beguncih, ki na škotskem otoku čakajo na razrešitev azila, je še eden v vrsti filmov, ki razkrivajo ta problem, a se ga loti drugače, prvenec režiserja in scenarista Bena Sharrocka tudi v težki situaciji ohranja prepoznaven britanski humor. Režiser je pred izbruhom vojne nekaj časa študiral v Damasku, delal je tudi v begunskih taboriščih, tako da tematiko dobro pozna.

Pretekli festivali Liffe

DKino ponuja odličen izbor filmov iz preteklih festivalov Liffe, ki smo jih na Tehniku že podrobneje predstavili v času festivala. Ne zamudi Sadežev pozabe, zmagovalca Liffa 2020, grškega filma, ki se ukvarja s spominom, njegovim delovanjem in vplivom tehnologije nanj. Na Liffu ste lahko ujeli tudi film Zlo ne obstaja, dobitnika zlatega medveda v Berlinu, pretresljivo zgodbo štirih moških, postavljenih pred mučno izbiro. Asistentka je požela odličen odziv kritikov in občinstva in nas odpeljala v življenje asistentke producenta ter ponudila srhljiv portert nasilja nad ženskami v filmski industriji.

Skok v preteklost in po svetu

Dodajamo še kratek pregled nekoliko starejših filmov, ki pa si prav tako zaslužijo ogled. Kitajski Zbogom, sin moj komentira politiko enega otroka in spremembe, ki jih je prinesla njena prekinitev. Odličen mladinski film Razbijalka sistema v središče sistema rejniških družin postavi mlado punco, ki se nikakor noče prilagoditi. Sinonimi, nagrajen z berlinskim medvedom, razkriva zgodbo Izraelca, ki prispe v Pariz in upa, da se bo rešil norosti svoje države. Komedija zmešnjav To morajo biti nebesa pa nas popelje iz Palestine v Pariz in New York. Resnica je prvi film Hirokaza Koreede (Tatiči) posnet zunaj Japonske, v glavnih vlogah pa Catherine Deneuve in Juliette Binoche.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. maj 2022
5915
13. maj 2022
Art film v DKinu: Panj, Tommaso, Gagarin