Avtsajder: srhljivost in tesnoba mojstra groze

Igor Harb in Tamara Harb 20. januar 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/outsider-harb-jan20-hero.jpg

Stephen King je mojster groze, ki mnogim že od otroštva krati spanec in točno to lahko pričakujete od Avtsajderja, najnovejše serije posnete po njegovem romanu, ki jo lahko ob ponedeljkih spremljamo na HBOju.

Avtsajder spominja na vzdušje v serijah Ostrina, Pravi detektiv in Castle Rock, saj gledalca že takoj na začetku navda s tesnobo in pretečo atmosfero, a nas mojstrsko popelje v preiskavo umora, pod katero prežijo nerazložljive stvari. Pred gledanjem serije knjige nisem prebrala, tako da imate verjetno bralci romana nekoliko drugačen pogled na najnovejšo HBOjevo serijo.

Prvi trije deli serije Avtsajder so že na voljo v HBO Go, nova epizoda je na sporedu vsak ponedeljek.

Kriv in nedolžen Terry Maitland

Prvi del nas popelje na podeželje ameriške Georgie, kjer najdejo truplo 11-letnega fanta. Vsi dokazi kažejo, da je glavni osumljenec tega okrutnega zločina priljubljen telovadni učitelj in trener baseballa Terry Maitland (Jason Bateman), ki ga aretirajo kar pred vsemi na igrišču. A ko trener najame odvetnika, ta s pomočjo detektiva pridobi dokaze, da je bil Terry v času umora 100 kilometrov stran na konferenci, tako da zločina ni mogel izvršiti. Detektiv Ralph Anderson (Ben Mendelsohn), ki je bil glede na priče in prstne odtise najdene na kraju zločina prepričan v trenerjevo krivdo, se znajde pred nenavadno preizkušnjo, saj so dokazi na obeh straneh trdni.

Če ste gledali ali brali kakšno Kingovo delo, vam bo na tej točki že jasno, da je v ozadju nekaj nadnaravnega. Ob koncu drugega dela pa tudi detektiv Anderson ugotovi, da tega primera ne bo mogel rešiti po standardni poti.

Zasedba kot se šika

Producent serije Jason Bateman je z Netflixovo serijo Ozark pokazal, da ga zanimajo tudi bolj srhljive in temačne teme, kot smo jih bili vajeni iz njegove dolgoletne komične igralske kariere. V seriji Avtsajder je Bateman tudi v vlogi glavnega osumljenca Terryja, prva dva dela, ki odlično zastavita srhljivo vzdušje in nekoliko zadušljivo atmosfero, pa je tudi režiral. Ko se lastnik in pes na sprehodu počasi bližata gozdu, gresta mimo parkirišča, kjer gledalci vidimo bel kombi, na katerem so sledovi krvi, te vidimo tudi na poti v gozd in pes ji sledi. Tako še preden vidimo truplo ali izvemo karkoli konkretnega, je vzdušje grozljivosti že preželo vsak kader … in vsakega gledalca.

Vlogo detektiva Ralpha Andersona, ki preiskuje primer, je prevzel Ben Mendelsohn, ki odlično upodobi detektiva, ki ga razjeda smrt sina, kar nekoliko zamegli njegovo profesionalno presojo. Čeprav ne razume, kako je lahko Terry hkrati bil na dveh mestih in je torej kriv in nedolžen, je v iskanju pravice v svoje razmišljanje pripravljen vnesti nekaj novega. Svež veter prinese preiskovalka Holly Gibney, ki je sicer znan lik iz Kingovih del. V tej ekranizaciji sicer prihaja iz Chicaga in je temnopolta, upodobi pa jo sveža nominiranka za oskarja Cynthia Erivo, kar je še dodaten razlog za ogled, saj nominiranega filma Harriet pri nas najbrž ne bomo videli v kinu.

Mreža HBO ni tvegala in je predelavo Kingovega romana zaupala preizkušenim rokam Richarda Prica, enega od scenaristov izvrstnih kriminalnih serij Skrivna naveza, Zgodbe Times Squara in avtorja serije Usodna noč, ki jih lahko prav tako vse ujamete na HBO GO.

Serija Avtsajder ima deset delov, trenutno so na voljo prvi trije, nova epizoda pa je na sporedu vsak ponedeljek.

Stephen King na Televiziji Telekoma Slovenije

Stephen King je izredno plodovit avtor, tako je tudi v videotekah in na TV programih na voljo nekaj serij in filmov posnetih po njegovih delih. Tokrat izpostavljamo tri.

V videoteki HBO GO je tako kot Avtsajder na voljo tudi serija Castle Rock. Ta se odvija v istoimenskem mestu, pogostem kraju dogajanja Kingovih del. Čeprav ne temelji na nobenem konkretnem romanu ali kratki zgodbi, črpa navdih iz številnih. V aktualni drugi sezoni je denimo glavna (anti)junakinja mlada Annie Wilkes, psihopatka, ki v filmu Misery ugrabi svojega najljubšega pisatelja in ga sili pisati nadaljevanja. O prvi sezoni pa smo na Tehniku že pisali.

Zlobni klovn Pennywise nas je po televiziji strašil že v devetdesetih, pred tremi leti pa ponovno zaživel v filmski različici romana Tisto. Lani je sledilo nadaljevanje Tisto: Drugo poglavje, v katerem so otroci, ki se v prvem filmu postavijo po robu zlu in Pennywisu že odrasli. Tisto: Drugo poglavje je na voljo v DKinu.

Seveda ne gre brez Kaznilnice odrešitve, ki je trdno zasidrana pri vrhu vseh seznamov najboljših in najbolj priljubljenih filmov vseh časov in je trenutno na voljo v videoteki Pickbox.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. januar 2020
4998
21. januar 2020
Avtsajder: srhljivost in tesnoba mojstra groze