Batman: Hush

Igor Harb in Tamara Harb 2. september 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/batman-harb-sep-19-hero.jpg

Animirana priredba slovitega stripa o Batmanu povzame nekatere ključne elemente zgodbe, tudi romanco s Catwoman, a je povsem samosvoja zgodba.

Angleška beseda »hush« se prevaja z medmetom »pssst« ali pa frazo »bodi tiho« in je tudi ime skrivnostnega negativca, ki iz ozadja vleče vse niti v tej prepleteni Batmanovi zgodbi. Izvirni strip je izhajal med letoma 2002 in 2003 in velja za eno boljših dogodivščin Viteza teme. Zgodba je kompleksna, napeta in polna prevar ter distrakcij, akcija pa se praktično ne ustavi, temveč zgolj potencira. Tako se denimo že v prvi tretjini Batman spopade s Supermanom, ki ga nadzoruje Poison Ivy, in ga zlahka ter premišljeno premaga. Skozi razvoj dogodkov se nato spopade z mnogimi negativci iz svoje prve lige (Harley Quinn, Killer Croc, Clayface, Riddler in seveda Joker), medtem pa se vse bolj zapleta v romanco s Catwoman. Ko skuša ugotoviti, kdo je skrivnostni Hush, ki stoji za zaroto, se pogosto znajde v nezavidljivih situacijah, ki oživijo na papirju v krasnih ilustracijah večkrat nagrajenega Jima Leeja.

Film ni strip

Film si izposodi osnovni koncept zapleta in Batmanov pristop k razreševanju zločinov, vendar pa je med zgodbama in liki množica razlik. Za začetek je film postavljen v kontinuiteto DCjevih animiranih filmov DC Animated Movie Universe, ki se je začela 2014 z Liga pravičnih: Vojna (Justice League: War) . To pomeni, da avtorji filma niso mogli uporabiti vseh likov iz stripa, denimo zlobneža Killer Croca, junakinje Huntress, prav tako v tem svetu ni padlega Robina Jasona Todda, Barbara Gordon pa je še zmeraj aktivna Batgirl in ne hroma Oracle. Takšna je namreč postala v dogodkih stripa The Killing Joke, ki ga je DC tri leta nazaj sicer priredil v istoimenski animirani film, vendar ta ne sodi v kontinuiteto DCAMU, tako da … Skratka, zapleteno je in zato Hush pač ne more biti zvesta priredba stripa.

Akcijska zgodba

Batman: Hush je napet film, poln akcije in cele plejade slovitih junakov, ki pogosto povsem nepričakovano vskočijo v sceno. Batmanu glas ponovno posodi Jason O’Mara, ki je v tem odličen in vsakršne razprave o favoriziranju Kevina Conroyja ali Diedricha Baderja so stvar okusa. Sprememba nekaterih ključnih elementov zgodbe (zaradi prej omenjenih težav z liki) pospeši tempo, prestavitev ključnega razkritja Husheve identitete pa se tako zgodi bistveno prej kot bi pričakovali. S tem se sicer nekoliko izgubi element presenečenja, vendar je v filmu tudi sicer večji fokus na akciji kot na razreševanju skrivnosti. To je ena močnejših strani stripovske zgodbe, ki zares poudari Batmanov status »največjega detektiva na svetu«. Navezava na DCAMU je očitna tudi po vizualni plati, kar je po eni strani škoda, saj je strip poln zares prekrasnih ilustracij, po drugi strani pa je tudi jasno, da jih ne bi bilo mogoče oživiti.

Ključni element zgodbe v stripu in filmu je Batmanova romanca s Catwoman, kjer so odstopanja le minimalna, saj je ta pravzaprav še bolj v fokusu kot Husheva identiteta in je tesno povezana tudi z Batmanovimi odločitvami, koliko in kako zaupati vsem v svoji bližini. Skozi to perspektivo film stke zanimivo in kompleksno sliko Viteza teme, ki iz Husha naredi več kot »zgolj risanko«.

Animirani filmi DCAMU so vsi po vrsti kakovostni in napeti ter primerni tako za mlade kot tudi odrasle oboževalce stripovskih junakov. DC naredi dva do tri na leto in naslednji, ki prihaja oktobra, je nedavno dobil tudi prvi napovednik. Gre za ključno zgodbo junakinje Wonder Woman, ki poda njeno zgodovino ter se navezuje na prvi film te kontinuitete Justice Lague: War.

Batman: Hush je na voljo v videoteki DKino. Tam najdete tudi druge naslove iz sveta DCAU, med drugim priporočamo Liga pravice: Tema in Liga pravice: Prestol Atlantide.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. september 2019
4818
2. september 2019
Batman: Hush