Batmanov dan: Izbor petih filmov z Batmanom

Igor Harb in Tamara Harb 17. september 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/bat-day-harb-sept21-hero.jpg

Danes je Batmanov dan, ki ga praznujemo tretjo soboto v septembru, 82 let po izidu prvega stripa z Batmanom v DC Comics številka 27. Ta je, mimogrede, sicer izšel meseca maja, a založnik je ob 75. obletnici izbral september in zadeva se je prijela. Kakorkoli, Batman je eden najbolj kultnih junakov in v videoteki DKino smo pripravili izbor odličnih filmov z Batmanom, s katerimi si lahko popestrite letošnji Batmanov dan.

Batman proti Supermanu: Zora pravice

Prvo filmsko srečanje Batmana in Supermana se razvije v spopad na življenje in smrt, saj Lex Luthor prebrisano zmanipulira junaka enega proti drugemu, da lahko vmes izpolni svoje megalomanske načrte. Gre za prvi film z Benom Affleckom v vlogi Batmana, najbolj pa ga je zaznamovala visoka stopnja nasilja v izjemno koreografiranih spopadih, ki je odvrnila nekatere oboževalce, številne pa dodatno navdušila nad Vitezom teme. Affleckov Batman je precej drugačen od tistih, ki sta jih ustoličila Michael Keaton in Christian Bale, fizično impozantnejši in bolj trmoglav, saj šele na koncu tega filma pride do spoznanj, ki mu omogočijo, da začne zbirati člane Lige pravičnih.

Film Batman proti Supermanu: Zora pravice najdete na tej povezavi, če uporabljate NEO, pa zgolj pritisnite na gumb z mikrofonom in izgovorite ime filma, ali pa kar “Batman”.

Liga pravičnih Zacka Snyderja

Eden najbolj željno pričakovanih filmov letošnjega leta je bil pravzaprav posnet 2017, a je šele zdaj na voljo v polni veličastnosti. Liga pravičnih Zacka Snyderja je nastala na osnovi izvirnih posnetkov, ki jih je naredil Snyder, preden je zaradi smrti v družini zapustil snemanje filma, ki ga je nato zaključil (in po mnenju večine, uničil) režiser Joss Wheadon. Oboževalci so nato več let zahtevali integralno različico, a dobili smo jo šele zaradi pandemije, saj je studio izkoristil začasno prekinitev snemanja in polno zaposlil poprodukcijske ekipe in mojstre digitalnih posebnih učinkov, da so izpeljali izvirno vizijo izvirnega režiserja. Film je resda dolg 4 ure, a tako epska zgodba, ki prvič združi Batmana, Supermana, Čudežno žensko, Flasha in Kiborga (plus Jokerja) je vredna te dolžine. V DKinu sta obe različici filma, tako da bodite pozorni pri izbiri.

Film Liga pravičnih Zacka Snyderja najdete na tej povezavi, če uporabljate NEO, pa zgolj pritisnite na gumb z mikrofonom in izgovorite ime filma, ali pa kar “Batman”.

Odred opisanih

Batman ima zgolj stransko vlogo v tem filmu, ki se sicer osredotoči na zlobneže. Natančneje na zlobneže, ki so jih Batman in ostali ujeli in jih je država strpala v visoko varovan zapor Belle Reve. Zdaj ima vodja tega zapora Amanda Waller nalogo zanje, samomorilsko misijo s katero si lahko skrajšajo zaporno kazen, če jo seveda preživijo. Film predstavi Harley Quinn, ki je v podobi Margot Robbie postala ena od glavnih zvezdnic filmov po stripih založnika DC. Poleg nje se pojavijo tudi Joker, Katana, Deadshot, Killer Croc in Stotnik Bumerang. Poleg Batmana pa na hitro ujamemo tudi Flasha, ki bo prihodnje leto dobil svoj film v katerem bo cel kup Batmanov.

Film Odred odpisanih najdete na tej povezavi, če uporabljate NEO, pa zgolj pritisnite na gumb z mikrofonom in izgovorite ime filma, ali pa kar “Batman”.

LEGO Batman film

Skozi desetletja razvoja junaka je Batman zmeraj iskal ravnotežje med resnostjo temačnih tem maščevanja in pravice ter humorjem človeka, ki se oblači v netopirja. Tako lahko obstaja Batman v podobi Adama Westa iz kultne TV serije iz šestdesetih ob boku Affleckovega maščevalca ali pa detektiva iz serije popularnih video iger Batman: Arkham. Če pa bi se spravili iskati najboljše presečišče med vsemi temi različicami Viteza teme, nekakšnega meta-Batmana, bi morali izbrati animiranega LEGO Batmana. Gre za nadaljevanje oz. izpeljavo lika iz odličnega LEGO filma, kjer spoznamo Batmana kot osamljenega in izoliranega borca proti zločinu, ki je tako zagledan vase, da sploh ne opazi, da ga pravzaprav skoraj nihče prav zares ne mara (no, razen Jokerja). To se spremeni, ko v njegovo življenje stopi Robin in zelo samoreferenčna pustolovščina se kmalu začne. V izvirniku Batmanu posodi glas komik Will Arnett, v (nič manj odlični) slovenski sinhronizaciji pa Kristijan Ostanek.

Film LEGO Batman film najdete na tej povezavi, če uporabljate NEO, pa zgolj pritisnite na gumb z mikrofonom in izgovorite ime filma, ali pa kar “Batman”.

Batman: Dolga noč čarovnic

Animirani filmi o Batmanu in ostalih junakih stripov založbe DC so ene najboljših zgodb teh junakov, s koreninami v kultni animirani seriji Batman iz devetdesetih. Skozi leta smo tako dobili nekaj izjemnih filmov, med katerimi so prednjačile priredbe kultnih stripovskih zgodb. Takšna je tudi Dolga noč čarovnic, ki je tako obsežna, da si je zaslužila kar dva filma. V zgodbi je Batman na sledi serijskemu morilcu, ki svoje žrtve išče ob večjih praznikih, začenši z nočjo čarovnic. Hkrati se v mestu pojavi vse več zamaskiranih zlikovcev, ki imajo svoje načrte, tukaj pa je tudi mafija in seveda tožilec Harvey Dent, ki v boju proti zločinu drvi nasproti svoji usodi iznakaženega Two-Facea. Film odlikuje inovativen slog animacije, ki spominja na klasično animirano serijo, vendar s sodobnim pridihom.

Film Batman: Dolga noč čarovnic, 1. del najdete na tej povezavi, film Batman: Dolga noč čarovnic, 2. del pa na tej povezavi, če uporabljate NEO, pa zgolj pritisnite na gumb z mikrofonom in izgovorite ime filma, ali pa kar “Batman”.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
17. september 2021
5762
17. september 2021
Batmanov dan: Izbor petih filmov z Batmanom