BBC Earth: Zeleni planet z Davidom Attenboroughom

Tehnik 21. januar 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/bbc-greenplanet-tehnik-jan22-hero.jpg

Vročinski rekordi na Arktiki padajo kot za stavo, temperature rastejo, gladina morja se dviga, ekstremni vremenski pojavi so vedno bližje, podnebna kriza je na našem pragu. Na to vztrajno opozarjajo tudi BBCjeve dokumentarne oddaje z Davidom Attenboroughom, ki razkrivajo vso lepoto našega planeta in so sinonim za osupljive posnetke fascinantnih naravnih pojavov in prekrasnih živali.

Najnovejša serija Zeleni planet se osredotoča na dih jemajoč skrivnosten svet rastlin, ki pa je zaradi človeka močno pod udarom, in, podobno kot pri lanskemu Popolnem planetu, je zadnji del serije posvečen tudi vplivu človeka. Pred šestindvajsetimi leti so na BBCju predvajali serijo Zasebno življenje rastlin in, kot poudarjajo ustvarjalci aktualne serije, primerjava z Zelenim planetom jasno pokaže, kakšen tehnološki preskok se je zgodil v tem času ter kako se je spremenilo naše razumevanje rastlin. V Zelenem planetu nas bodo popeljali po vsem svetu, potepali se bomo po puščavah, vodah, tropskih gozdovih, pa vse do zmrznjenega severa.

Prvi del bo na sporedu 23. januarja na BBC Earth ob 18. uri.

Ravnovesje, tehnologija in pandemija

David Attenborough nam bo s soustvarjalci med drugim predstavil največje rastline, drevesa, ki skrbijo druga za drugo in rastline, ki lovijo živali. Ustvarjalci poudarjajo, da so s pomočjo napredne tehnologije lahko pokazali stvari, ki jih prej ni bilo mogoče posneti, tako smo lahko priča rasti rastlin, njihovi borbi s sosedi in umiranju, saj so jih lahko namreč posneli v interakciji z njihovim okoljem. Prvič so na primer posneli odnos med netopirji in rastlinami, ki živijo v medsebojni odvisnosti. Netopir namreč jé nektar iz cvetov te rastline, ki se odprejo ponoči, in večino časa je to edini vir njegove hrane, netopir pa je njen opraševalec. Ker vsaka cvetlica nudi le malo nektarja, mora netopir potovati po gozdu in obiskati veliko teh rastlin. Ta povezava je izredno pomembna tudi za naše razumevanje tropskega gozda, saj je zaradi zmanjševanja območja gozda tam kmalu premalo cvetov, posledično upade število netopirjev, tako pa tudi cvetlice izgubijo opraševalca in se zmanjša tudi njihovo število.

Serijo Zeleni planet so začeli pripravljati že pred pandemijo, celoten proces pa je trajal nekje štiri leta; pandemija je preprečila odhod v nekatere predele sveta, v nekatere kraje pa se niso mogli odpraviti zaradi izjemno obsežne ekipe, ki jo potrebujejo za to delo, a so vseeno obiskali 27 držav sveta.

Ogromne sekvoje in boleči kaktusi

Producent serije Rupert Barrington poudarja, da je rastline kljub dobri tehnologiji težje snemati kot živali, saj za spremljanje nekega obnašanja pri živalih včasih potrebujemo par minut, za rastline pa tudi več mesecev. Ker je ponavadi odnos med živalmi in rastlinami prikazan s strani živali, so se odločili, da tokrat obrnejo perspektivo in pokažejo situacije, v katerih je očitno, da ima rastlina glavno besedo.

Davida Attenborougha, ki je že marsikaj doživel, je najbolj presunilo srečanje z ogromnimi sekvojami v Kaliforniji. Tokrat so njihovo veličino lahko pokazali tudi s pomočjo dronov, ki jih pred šestindvajsetimi leti še niso imeli na voljo. Podoben občutek do njih goji tudi producent Michael Guton, ki je dejal, da do njih čuti posebno spoštovanje, saj so tam že 3000 let in dajejo občutek, bo s svetom vse v redu, dokler bodo tam. Kljub opremi in pripravam pa se niso izognili bolečim izkušnjam; da bi preprečili bolečino ob dotiku kaktusa, so Davidu Attenboroughu pod rokavico namestili kevlar, a ko je dal roko v resnično podel kaktus, so bodice prebile vso to zaščito.

David Attenborough pravi, da s svojimi filmi želi med ljudmi zbuditi zavest, da obstaja širši svet od katerega smo odvisni, saj večina živi v urbanih območjih, povsem brez odnosa do divjine. Pri tem tako pozabijo, da so rastline odlični zavezniki v boju s podnebnimi spremembami.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. januar 2022
5848
21. januar 2022
BBC Earth: Zeleni planet z Davidom Attenboroughom