Brain Games: Prenovljen koktajl znanosti in zabave

Igor Harb in Tamara Harb 13. februar 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/braingames-harb-feb20-hero.jpg

Oddaja Brain Games razkriva delovanje možganov s pomočjo humorja, iger in predvsem z veliko zabave.

Brain Games, oddaja o kognitivni znanosti, je letos sicer že v osmi sezoni, a se vrača s povsem novim, precej manj suhoparnim konceptom. Še zmeraj je cilj osupniti gledalca z miselnimi triki in ga navdušiti nad novimi pristopi k reševanju težav, a nov način zamenja predstavitve primerov in navodila z zabavnim praktičnim prikazom delovanja možganov. Vodenje je prevzel komik Keegan-Michael Key, ki poleg zabavnega pristopa in sproščene interakcije z zvezdniškimi gosti, s pristnim otroškim navdušenjem spremlja in komentira eksperimente in igre povezane z razlago delovanja možganov.

Prvi del oddaje Brain Games je že bil na sporedu, v sredo, 12. 2., pa si na programu National Geographic ob 22. uri lahko ogledate drugi del, v katerem se bo z možganskimi izzivi spopadel ameriški igralec Ted Danson, pridružila pa se mu bo skupina Blue Man Group.

Voditelj in bralec misli

Voditelj Keegan-Michael Key je znan ameriški komik, ki je leta skupaj z Jordanom Peeelom, režiserjem odličnih filmov Zbeži! in Mi, za Comedy Central ustvarjal oddajo Key and Peele, glavni vlogi sta odigrala tudi v zabavnem filmu Keanu, ki je na voljo v DKinu. Key je v intervjujih poudaril, da ga znanost o možganih resnično zanima in da v prostem času rad bere knjige povezane s to temo ter da so v oddaji želeli najti pravo ravnotežje med znanostjo in zabavo.

Nova sezona ima osem delov, v vsakem pa se osrednji gostje s pomočjo iger spopadajo z drugo temo. Poleg te bolj zabavne razlage možganov v akciji, v oddaji aktivno sodeluje tudi občinstvo, kakšna naloga pa je zastavljena tudi gledalcem pred TV ekrani. Goste, voditelja in občinstvo pa vsakič znova najbolj preseneti, šokira in navduši Lior Suchard, ki je v prvem delu po recitiranju abecede obeh gostov uganil imeni njunih prvih simpatij. A seveda nam njegovih trikov branja misli ne razložijo.

Zvezdniški gostje

V vsaki oddaji gostje sodelujejo v zabavnih igrah, ki naslavljajo osrednjo temo oddaje. V prvem delu smo raziskovali odzive moških in ženskih možganov in se spopadali z nekaterimi stereotipi, zabavna igralca in zakonca Kristen Bell (Veronica Mars, Dobri kraj in glas Anne v Ledenem kraljestvu) in Dax Shepard sta se pomerila v zlaganju ogromnih sestavljank, hitrostnem razvrščanju števil in še marsičem.

V drugem delu se voditelju pridruži Ted Danson, ki je med drugim skupaj s Kristen Bell igral v odlični seriji Dobri kraj (ta se je pred kratkim zaključila), zaslovel pa je že v osemdesetih z glavno vlogo v TV seriji Na zdravje! . Tokrat se bo skupaj z Blue Man Group lotil znanosti, ki botruje lažnim novicam.

Igralka in komičarka Rebel Wilson (Prava nota, Prevarantki in Cats) se bo spopadla z znanostjo o zaljubljenosti. Igralca in glasbenika Jack Black in Kyle Gass bosta skupaj s pevko Meghan Trainor preverjala vpliv glasbe na možgane. Podjetnik in vlagatelj Marc Cuban (Shark Tank) bo raziskoval trike oglaševanja, Tiffany Haddish (Kraljice zločina) pa bo odstrla znanost snemanja filmov. Igralec ameriškega nogometa Drew Brees bo skozi lupo znanosti pogledal športne dosežke, igralca Anthony Anderson in Marsai Martin iz serije Blackish pa bosta raziskala delovanje otroških in odraslih možganov.

Oddaja je primerna za celotno družino, na sporedu pa je vsako sredo na programu National Geographic ob 22.uri.

Če uporabljate NEO, je za ogled serije treba zgolj vzeti daljinec, pritisniti tipko z mikrofonom in izgovoriti »Brain Games«, ali pa National Geographic, če si želite ogledati še druge njihove oddaje. Poleg aktualne sezone Brain Games najdete na sporedu tudi nekatere epizode iz prejšnjih sezon.

Foto: National Geographic


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. februar 2020
5040
13. februar 2020
Brain Games: Prenovljen koktajl znanosti in zabave