Bruce Willis se poslavlja, John McClane ostaja

Igor Harb in Tamara Harb 27. julij 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/bruce-willis-harb-jul22-hero.jpg

Bruce Willis, eden najbolj prepoznavnih hollywoodskih obrazov, se je letos poslovil od dolgoletnega filmskega ustvarjanja. Skozi kariero, ki šteje več kot sto vlog, je njegova najbolj nepozabna zagotovo lik Johna McClana v franšizi Umri pokončno. Kljub afaziji, možganski bolezni za katero trpi igralec in ki povzroča težave z govorom ter vpliva na kognitivne sposobnosti, je v zadnjem obdobju posnel množico filmov, eden njegovih poslednjih, Zadnja naloga (White Elephant) pa je na voljo tudi v DKinu.

V svoji karieri je Willis nabral lepo število vlog in sodelovanja z različnimi odličnimi režiserji ter igralci, nase pa je prvič opozoril s serijo Delo na črno (Moonligting), v kateri sta skupaj s Cybill Shepherd vodila detektivsko agencijo. A med zvezde je Bruca Willisa izstrelil film Umri pokončno (Die Hard) in vloga Johna McClana, ki naj bi jo pred tem zavrnila tako Arnold Schwarzenegger kot Sylvester Stallone, osrednja akcijska junaka osemdesetih. Umri pokončno velja za enega najboljših akcijskih in božičnih filmov, saj se dogaja na službeni božični zabavi v Los Angelesu, kamor se detektiv odpravi na obisk žene. Med tem, ko John za nekaj trenutkov stopi v kopalnico, stavbo zavzamejo teroristi na čelu s pretkanim Hansom Gruberjem (odličen Alan Rickman). Stavek »Yippee-ki-yay, motherf***ers!« , ki ga izreče John McClane, pa je zagotovo eden najbolj prepoznavnih filmskih stavkov.

Devetdeseta so zaznamovali filmi Bruca Willisa, ki jih tudi danes pogosto ujamete na TVju. To so večinoma akcijski filmi, kot sta Hudson Hawk in Poslednji skavt, a med filmi tega obdobja zagotovo izstopa Smrt ji lepo pristoji (Death Becomes Her) z odlično zasedbo, saj poleg Willisa igrata še Meryl Streep in Goldie Hawn. Film je za takraten čas postregel z odličnimi posebnimi učinki, črna komedija pa je navdušila gledalce.

Bruce Willis je v filmih sodeloval z množico odličnih režiserjev, najprej s Tarantinom v Šundu (Pulp Fiction), kjer je sicer v vlogi boksarja, a ga ne vidimo boksati, zato pa vihti samurajski meč. V Petem elementu (The Fifth Element) je sodeloval z Lucom Bessonom v ZF zgodbi, kjer Willisov lik rešuje Zemljo. V filmu 12 opic Terryja Gilliama igra zapornika, ki ga pošljejo nazaj v času, da bi poiskal izvor virusa, njegov soigralec Brad Pitt je za vlogo prejel nominacijo za oskarja. Z režiserjem M. Night Shyamalanom je posnel režiserjev najboljši film Šesti čut (The Sixth Sense), zaradi katerega smo od Shyamalana pričakovali veliko, a žal ni uresničil teh pričakovanj. V poznem obdobju svoje kariere pa je sodeloval še z dvema odličnima režiserjema, z Rianom Johnsonom v filmu Časovna zanka (Looper), kjer se njegov lik spopade s samim sabo, mlajšo verzijo igra Joseph Gordon-Levitt. V Kraljestvu vzhajajoče lune (Moonrise Kingdom) pa se je kot policist v majhnem mestecu znašel v svetu Wesa Andersona.

Seveda ne moremo pozabiti na velike, eksplozivne akcijske vloge, zato ne moremo mimo sodelovanja z Michaelom Bayem, mojstrom eksplozij, s katerim je sodeloval v Armageddonu. Willisov lik morda res pomaga pri črpanju nafte iz globin, a ko Zemlji grozi asteroid, je kot vsak pravi akcijski junak takoj pripravljen oditi v vesolje. Seveda Willis ni umanjkal v paradi akcijskih junakov, tako se pojavi v filmih Plačanci (The Expendables), kjer se pridruži Stalloneu, Stathamu, Lundgrenu in Jetu Liju, in pa seveda v zabavnem filmu Upokojeni, oboroženi, nevarni (Red) , kjer Willisov lik vodi ekipo bivših pajdašev, ki poskušajo ugotoviti, zakaj jih nekdo poskuša umoriti. V zasedbi sta tudi Helen Mirren, ki se je med snemanjem teh filmov izredno zabavala, in John Malkovich. Vizualno najbolj izstopajoč Willisov film pa je zagotovo Mesto greha (Sin City) režiserja Roberta Rodrigueza, ki je trenutno na ogled v HBO Max. Film temelji na stripu Franka Millerja.

Zadnja naloga (White Elephant) je že na voljo v DKinu, za vse filme Bruca Willisa na NEO, v daljinec preprosto recite »Bruce Willis« in dobili boste seznam vsebin, ki si jih lahko ogledate na TV programih ali v videotekah.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. julij 2022
5964
27. julij 2022
Bruce Willis se poslavlja, John McClane ostaja