Čas je za filme, vohunske filme

Igor Harb in Tamara Harb 6. januar 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/VOHUNSKI-FILMI-HARB-JAN21-hero.jpg

V videoteki DKino je že na voljo najbolj gledani film lanskega leta v Sloveniji, Ni čas za smrt, poslednja bondiada z izvrstnim Danielom Craigom, epski triler z najboljšimi akcijskimi scenami med vsemi Bondi doslej. Čeprav James Bond pogosto deluje kot osamljeni agent, pa ima v DKinu pestro družbo v Jacku Ryanu in Ethanu Huntu.

Ni čas za smrt, 2021

 

Po letu in pol prestavljanja premiere je lanska premiera Ni čas za smrt potolkla vse rekorde in po dolgem času v kinodvorane pritegnila množice ter celo poskrbela za razprodane projekcije. A ni se več treba drenjati v vrsti, saj je film na voljo v videoteki DKino, kjer si ga v dvodnevnem obdobju izposoje lahko ogledate celo večkrat. Daniel Craig se še zadnjič vrača kot James Bond, nič več 007, temveč udobno upokojen na Jamajki, dokler se seveda ne loti še enega posla. Ta ga pripelje v konflikt z organizacijo Spectre in z njegovim smrtnim sovražnikom/polbratom Bloefeldom, pa tudi s skrivnostnim morilcem Safinom, ki ima povezavo z Bondovo ljubeznijo Madeline. Napet triler, poln akcijskih scen in pristne drame, ki ne popusti vse do zadnje scene.

Jack Ryan: od vohuna do predsednika

Podobno kot James Bond, tudi Jack Ryan prihaja iz sveta knjig, vohunskih kriminalk ameriškega analitika in pisatelja Toma Clancyja. Ta je zaslovel s podmorniškim trilerjem Lov na Rdeči oktober, njegov agent se je iz analitika prelevil v vohuna in v kasnejših zgodbah celo postal predsednik ZDA. 

Lov na Rdeči oktober, 1990

 

Najsodobnejša, skrivna sovjetska jedrska podmornica Rdeči oktober nenadoma izgine in ameriško vojaško poveljstvo mora ugotoviti, ali pripravlja prikriti napad na ZDA, ali pa, kot jih skuša prepričati mlad analitik Jack Ryan, želi kapitan podmornice prebegniti. Sean Connery, Alec Baldwin in Sam Neil blestijo v enem najbolj napetih filmov, ki se odvijajo pod vodo.

Patriotske igre, 1992

 

V tem filmu je Ryan univerzitetni profesor, ki je po naključju priča Irinemu terorističnemu napadu v Londonu, kjer posreduje in reši britanskega ministra. S tem tudi sam postane tarča teroristov, ki mu sledijo v ZDA. Ryana tukaj upodobi Harrison Ford.

Neposredna nevarnost, 1994

 

Ryan v tej zgodbi napreduje na položaj v.d. direktorja Cie in se mora nemudoma soočiti z težavami, ki jih povzročajo kolumbijski kokainski karteli. Ko se odpravi na pogajanja s kolumbijsko vlado, ga pričaka zaseda, vse pa kaže, da je v dogajanje vpleten celo predsednik ZDA.

Vsota vseh strahov, 2002

 

Film zavrti čas nekoliko nazaj, saj je Jack Ryan – tokrat v podobi Bena Afflecka – ponovno mlad analitik, ki rešuje svet pred jedrsko vojno. Po jedrski eksploziji na nogometnem štadionu v Baltimoru vse sledi kažejo na ruski napad, a Ryan ugotovi, da za dejanjem stoji nacistična skupina, ki želi sprožiti tretjo svetovno vojno med ZDA in Rusijo, da bi v Evropi ustanovili novi rajh.

Agent Ryan, 2014

 

Še ena zgodba o začetku Ryanove kariere, ki ga tokrat igra Chris Pine (Zvezdne steze). V tem filmu je Ryan Ciin agent pod krinko finančnega analitika, ki odkrije, da ruski mogotec načrtuje ekonomski kolaps ZDA. Zlobneža igra Kenneth Branagh, ki je film tudi režiral, Ryanovega mentorja Kevin Costner, njegovo ženo pa Keira Knightley.

Ethan Hunt: Nič ni nemogoče

Ko je Tom Cruise v devetdesetih nastopil v priredbi serije Misija: Nemogoče, je kazalo, da gre zgolj za film, ki skuša igrati na karto nostalgije, a superzvezdnik je skozi leta s filmi ustvaril poligon za lastne kaskaderske podvige, ki iz filma v film bolj presenetijo in navdušijo. Pa še zgodbe so napete.

Misija: Nemogoče – Protokol duh, 2011

 

Ethan Hunt in njegova ekipa so po krivem obtoženi terorističnega napada na Kremelj, tako da se morajo pritajiti in z omejenimi viri odkriti storilca ter njegove namene. Film zaznamuje veliko humorja, vratolomna akcija in napeta zgodba, zanimivo pa je tudi to, da zlobno plačano morilko odigra Léa Seydoux, ki je v zadnjih dveh filmih postala Bondovo dekle.

Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija, 2015

 

Film je zaslovel zaradi Cruisovega plezanja po najvišji stavbi na svetu, Burdž Kalifi v Dubaju. Zgodba je kompleksna in polna preobratov, a nenehno v službi napetih akcijskih scen in seveda z obilico humorja, ekipi pa se to pot pridruži britanska agentka Rebecca Ferguson, ki je sprva dvojna agentka v zlobni organizaciji Sindikat. Film ima tudi navezavo na Jacka Ryana, saj direktorja Cie igra Alec Baldwin.

Misija: Nemogoče – Izpad, 2018

 

Divja akcija vodi ekipo za nemogoče misije po vsem svetu, ko so na lovu za palicami plutonija in kasneje iz njih narejenih atomskih bomb, ki jih skuša teroristična organizacija razstreliti, da bi ustvarili globalni kaos. Ekipi se pridruži agent Walker v podobi aktualnega Supermana Henryja Cavilla, vendar se kmalu izkaže, da ima skrivnostni in nevarni vohun lastno agendo. 

Vsi filmi so na voljo za izposojo v videoteki DKino. Če uporabljate NEO, preprosto pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite ime filma, ki ga želite gledati. Filme iz videoteke DKino si lahko izposodite tudi s točkami zvestobe. Svoje stanje točk lahko preverite na Moj Telekom.

Če še ne uporabljate NEO, ga lahko tudi brezplačno preizkusite za 30 dni na spletni strani neo.io le izpolnite obrazec in prejeli boste začasno geslo za dostop. Prijava: https://neo.io/prijava/promo-koda.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
6. januar 2022
5835
6. januar 2022
Čas je za filme, vohunske filme