Clint Eastwood: od kavboja do režiserja z oskarjem

Igor Harb in Tamara Harb 25. november 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/clinteastwood-tharb-nov21-hero.jpg

Clint Eastwood, ki je letos praznoval 91 let, je v Hollywoodu kot režiser prisoten že petdeset let in to obletnico delovanja so počastili z dokumentarcem Clint Eastwood: Njegova filmska zapuščina.

Clint Eastwood: Njegova filmska zapuščina je na voljo v DKinu.

Eastwood je začel kot igralec in zaslovel z vesterni Sergia Leona, najprej v Za prgišče dolarjev, Za dolar več in dokončno s klasiko Dober, grd, hudoben. Čeprav nikoli ni imel statusa dobrega igralca, ampak je bolj slovel kot lep obraz, je v svoji karieri dobil dve nominaciji za igralskega oskarja, leta 1993 za Neoproščeno in leta 2005 za film Punčka za milijon dolarjev. Kipca pa je domov odnesel kot režiser in producent, prav tako za že omenjena filma. Gledalce je prepričal tudi kot Harry Callahan v filmu Umazani Harry, v katerem kot policaj v San Francisco lovi serijskega morilca. Seveda ne smemo pozabiti na film Najini mostovi, med snemanjem katerega je Clint Eastwood domnevno imel precej treme ob Meryl Streep. Kljub letom in dolgi karieri Eastwood ne počiva, ustavila ga ni niti pandemija, saj je zadnji film Cry Macho, v katerem tudi igra, med gledalce prišel letos.

Pred petdesetimi leti je režiral svoj prvenec, triler Strah v noči, v katerem igra radijskega voditelja, ki ga zalezuje obsedena oboževalka. Tako kot v svojem prvencu, je tudi kasneje sebe pogosto postavil v glavno vlogo. Kot režiser je Eastwood znan po učinkovitosti na snemanju, saj njegovi filmi ne presežejo proračuna in so posneti v dogovorjenem času. Ko se dogovori za projekt, ga hitro izpelje. V intervjuju za The Guardian leta 2003 je med promocijo filma Skrivnostna reka pojasnil, kaj ga zanima pri snemanju filmov in razložil, da želi povedati zgodbo o ljudeh, njihovih konfliktih in o tem, kako premagajo neko oviro ter se pri tem razvijajo.

Če vas zanimajo Eastwoodovi filmi, v videotekah in na TVju skoraj vedno najdete kakšnega zase. Uporabniki NEO jih lahko prikličete tudi z glasovnim ukazom »Clint Eastwood«.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
25. november 2021
5818
25. november 2021
Clint Eastwood: od kavboja do režiserja z oskarjem