Črni Adam: Akcijski antijunak

Igor Harb in Tamara Harb 19. december 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/2black-adam-harb-dec22-hero.jpg

Črni Adam ni zgolj še en stripovski superjunaški film, saj ga upodobi Dwayne Johnson, eden največjih akcijskih zvezdnikov te dobe, naslovni junak pa je neustavljivo močan, skrajno čemeren in nič kaj prepričan v to, da je zmeraj treba narediti pravo stvar.

Film Črni Adam si lahko ogledate tudi iz udobja svojega kavča v videoteki DKino.

Stripovski junak Črni Adam ima dolgo zgodovino, saj se je prvič pojavil že leta 1945 in je bil dolgo časa nasprotnik junaka Šazama, v zadnjih desetletjih pa je doživel preporod v stripovskih izdajah in sprva postal temačen antijunak, nato pa tudi pozitivec in član Lige pravičnih. V filmski različici ni zlobec, temveč razočaran in besen na človeštvo ter pripravljen pomagati zgolj samemu sebi. No, vsaj dokler se ne zbliža z ljudmi, za katere se je vredno boriti.

Dogajanje je pretežno postavljeno v fiktivno bližnjevzhodno deželo Kahndaq in se začne pred petimi tisočletji z vzponom prvih civilizacij. Kahndaq je sprva mogočno in uspešno kraljestvo, a nato vladar zasužnji svoje ljudstvo, da bi mu izkopali posebne kristale s katerimi želi ustvariti demonsko krono, ki bi mu prinesla nesmrtnost. Ko se mu pogumni deček Adam upre, ga kralj hoče javno usmrtiti, a ga rešijo čarovniki, ki mu dajo moč Šazama. To smo podrobneje spoznali v filmu Šazam!, kjer se je štirinajstletni Billy Batson preobrazil v mogočnega superjunaka in pomagal rešiti svet. Tudi Adam zbira ljudstvo in moti kraljevo strahovlado, vendar ta vseeno uspe narediti demonsko krono, ustavi pa ga šele končni spopad z Adamom. Ta naj bi uničil krono in Adama, vendar jo v sedanjosti ponovno poskušajo najti.

Spoznajte Društvo pravice

Predzgodba predvsem nudi okvir osrednjemu dogajanju, ki se odvija v sedanjosti, kjer med iskanjem krone oživijo Črnega Adama. Prebivalci Kahndaqa pričakujejo, da se bo postavil za njih in jim pomagal pri uporu proti izkoriščevalski korporaciji, ki zdaj vlada državi, vendar Adam odkloni. Arheologinja Adrianna in njen sin Amon ga vseeno skušata prepričati in mu pomagata spoznati drugačen svet. Hkrati Adamovo prisotnost zaznajo v uradu za meta-ljudi pod vodstvom Amande Waller, ki smo jo spoznali v obeh filmih Odred odpisanih. Ona želi Črnega Adama ustaviti, saj se zaveda, da je eden najmočnejših meta-ljudi, in pošlje skupino superjunakov, da bi ga ujeli. Te vodi Hawkman, ki s pomočjo posebne obleke in orožja lahko leti in ima nadnaravno moč, družbo pa mu delajo Doctor Fate, ki s pomočjo čudežne zlate čelade lahko vidi različne prihodnosti in ubira optimalno pot, Atom Smasher, ki ima moč, da se lahko občutno poveča in Cyclone, ki ima pod nadzorom nekatere moči vode in vetra. Skupaj se imenujejo Društvo pravice. Junaki kmalu ugotovijo, da je Črni Adam tudi zanje prevelik zalogaj in da druge sile v Kahndaqu predstavlja še večjo nevarnost.

Film Črni Adam odlikuje tudi izvrstna zasedba. Naslovnega junaka igra Dwayne Johnson, ki je bil v svoji nekdanji wrestlerski karieri in na začetku filmske znan tudi kot The Rock, Skala. Johnson je danes eden največjih akcijskih junakov na svetu, ki je zaznamoval žanr s filmi, kot so Jumanji: Dobrodošli v džungli, Doom, G.I. Joe, Obveščevalna, in seveda s kupom filmov Hitri in drzni, kjer je igral agenta Hobbsa. Hawkmana igra Aldis Hodge, ki smo ga videli v za oskarje nominiranih uspešnicah Straight Outta Compton in Ena noč v Miamiju. Še bolj je zanimivo, kdo upodobi Doctorja Fatea, saj je to namreč nekdanji James Bond Pierce Brosnan. Superjunak z zlato čelado na glavi je seveda idealen za to, da ga odigra skoraj sedemdesetletni igralec, saj mu ni treba izvajati akcijskih scen, kjer mu obraz zakriva čelada.

Dolga pot na platno

Črni Adam je nastajal dolgo časa, saj so ga v studiu načrtovali že v začetku stoletja, leta 2008, ko so po premierah Iron Mana in Viteza teme stripovski filmi postali vroča roba, pa so se tudi začeli dogovarjati z Johnsonom. Sprva je bil kandidat za herojsko različico Šazama, a mu je bil zanimiv tudi Črni Adam, zato je o tem prek spleta povprašal svoje oboževalce, ki so izbrali Adama. Film je nato doživel več preobrazb, ko ga je studio skušal na različne načine vključiti v svoje stripovsko filmsko vesolje DCEU. To jim je zdaj tudi uspelo, a ne zgolj zaradi Amande Waller, temveč tudi zaradi enega prav posebnega junaka, ki se pojavi čisto na koncu. Vseeno pa ni jasno, kako bo naprej. Nedavno se je namreč zamenjalo vodstvo stripovskih filmov DC, ki pripravlja nove načrte in snemanje Čudežne ženske 3 je že bilo odpovedano, usoda Aquamana, Supermana in seveda tudi Črnega Adama pa še visi v zraku.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, nekatere, kot je Črni Adam, že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
19. december 2022
6073
19. december 2022
Črni Adam: Akcijski antijunak